• 21 Οκτωβρίου, 2021

Ξεκινά η τρίτη δόση: Πότε ανακοινώνεται, ποιους αφορά

 Ξεκινά η τρίτη δόση: Πότε ανακοινώνεται, ποιους αφορά

Ανακοινώσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου είναι προ των πυλών σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους. «Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες», είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά FM ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Αποκάλυψε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 20/09/2021 η εθνική επιτροπή εμβολιασμών θα ανακοινώσει την χορήγηση της τρίτης δόσης στους άνω των 60 και στους υγειονομικούς.

Μαγιορκίνης στο libre: Η συζήτηση για την 3η δόση δεν έχει κλείσει, ίσως πέφτει η ανοσία

Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους «η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες» προσθέτοντας ότι «το εμβόλιο πρέπει να το κάνει κάποιος για να προστατευτεί ο ίδιος, τα πρόσωπα που αγαπάει και να χτιστεί το τείχος ανοσίας».

Αναφερόμενος στα εμβολιαστικά κέντρα ο κ. Θεμιστοκλέους είπε στα Παραπολιτικά FM ότι σήμερα λειτουργούν περισσότερα από 1.500 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία μπορούν να αυξηθούν στα 2.800 συμπληρώνοντας ότι «οι αρνητές δεν θα πειστούν να κάνουν το εμβόλιο».

Νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη εκτίμησε ότι η τρίτη δόση θα πρέπει να γίνεται μετά τους 6-8 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. «Εννοείται θα κάνουμε τρίτη δόση. Το έχουμε πει εδώ και καιρό. Περιμένουμε την Επιτροπή των Εμβολιασμών» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA.

Σύμφωνα με την ίδια, μετά τους ανοσοκατασταλμένους και τους υγειονομικούς, προτεραιότητα για την τρίτη δόση θα έχουν «όσοι εμβολιάστηκαν Γενάρη και Φεβρουάριο».

Η Pfizer, σύμφωνα με τους “Financial Times” και το πρακτορείο Reuters, παρουσίασε μια μελέτη του ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας, που δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της τείνει να εξασθενήσει φυσικά όσο περνάει ο καιρός, «άσχετα με την παραλλαγή του κορονοϊού» και όχι ως συνέπεια του στελέχους Δέλτα.

Από την πλευρά της, η Moderna παρουσίασε στοιχεία μεγάλης κλινικής δοκιμής της, σύμφωνα με τα οποία η προστασία του εμβολίου της εξασθενεί διαχρονικά, πράγμα που υποστηρίζει τη χρησιμότητα μιας έξτρα ενισχυτικής δόσης. Η μελέτη βρήκε μεγαλύτερα ποσοστά λοιμώξεων Covid-19 μεταξύ όσων είχαν εμβολιαστεί πρώτοι πριν 13 μήνες, σε σύγκριση με όσους εμβολιάστηκαν πριν οκτώ μήνες.