• 15 Απριλίου, 2021

Ξανθός: Γιατί τα self test δεν είναι η λύση- Άμεση συνταγογράφηση μοριακών και rapid

 Ξανθός: Γιατί τα self test δεν είναι η λύση- Άμεση συνταγογράφηση μοριακών και rapid

Η ατομική ευθύνη με το self-testing δεν είναι λύση – Τώρα συνταγογράφηση των τεστ και στοχευμένοι έλεγχοι, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: “Την ώρα που η πανδημία είναι εκτός ελέγχου και το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει λειτουργικά στο Λεκανοπέδιο , η κυβέρνηση δια του κ.Σκέρτσου ( και όχι δια του Υπουργού Υγείας) εξαγγέλλει δωρεάν αυτοεξέταση των πολιτών για κορονοϊό. Αναγνωρίζει δηλαδή έμμεσα ότι είχαν δίκιο όσοι ( μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ) εντόπιζαν ως κρίσιμο έλλειμα στη διαχείριση της πανδημίας την ανεπαρκή επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση στην κοινότητα και τους περιορισμένους διαγνωστικούς ελέγχους στο γενικό πληθυσμό και στις «εστίες υπερμετάδοσης» του ιού ( χώροι εργασίας , καταστήματα , κλειστές δομές, σχολεία, ΜΜΜ κλπ) . Μόνο που η «λύση» που υιοθέτησε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αυτό το μείζον πρόβλημα ούτε συμβάλλει στη στοχευμένη πρόληψη της διασποράς . Και ο λόγος είναι απλός : δεν πρόκειται για μια επιδημιολογική στρατηγική ενισχυμένης επιτήρησης που την εισηγήθηκε κάποιο επιστημονικό όργανο ή αρμόδιος κρατικός φορέας ( Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων , ΕΟΔΥ ) για να καλύψει τις ανάγκες αυτής της φάσης , αλλά για πολιτική επιλογή του Μαξίμου να αντιστρέψει επικοινωνιακά το δυσμενές κοινωνικό κλίμα με δήθεν δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε test , στη γραμμή όμως της ατομικής ευθύνης και όχι της οργανωμένης παρέμβασης των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας .

Ο κ. Ξανθός επισημαίνει πως προκύπτουν όμως και πολλά άλλα θέματα ουσίας από αυτή την επιλογή :

1 . Η αξιοπιστία των self-test , ειδικά σε ασυμπτωματικούς ασθενείς . Είναι άγνωστη η ευαισθησία τους , σίγουρα είναι πολύ μικρότερη από την ευαισθησία των rapid-test που κυμαίνεται στο 70% , και άρα ο κίνδυνος των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων και του αντίστοιχου εφησυχασμού είναι πολύ μεγάλος . Είναι εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή άλλο διεθνή φορέα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας ;

  1. Η ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή χρήση τους
  2. Η πρόβλεψη εύχρηστου συστήματος καταγραφής των αποτελεσμάτων που θα διασφαλίζει την έγκαιρη και υποχρεωτική αναφορά στο ΕΟΔΥ
  3. Η διαφάνεια στην προμήθεια των self-test και η διαδικασία χορήγησης τους μέσω των φαρμακείων

Με άλλα λόγια , είναι προφανές ότι τα self – test δεν είναι η λύση που χρειαζόμαστε σήμερα για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας σε επίπεδο κοινότητας , μπορούν σίγουρα να έχουν ένα επικουρικό ρόλο αλλά θα είναι τραγικό λάθος να υποκαταστήσουν την ανάγκη μαζικών μοριακών και rapid τεστ , μετά από συνταγογράφηση και αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ . Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση της covid-19 και – σε συνδυασμό με την άμεση επιστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων ης χώρας – η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της αξιόπιστης φροντίδας των ασθενών .