Βουλιάζει ο ιδιωτικός τομέας με νέα χρέη 5 δισ. μέσα στην πανδημία – Ρυθμίσεις “ασπιρίνες”, ούτε λόγος για κούρεμα οφειλών

 Βουλιάζει ο ιδιωτικός τομέας με νέα χρέη 5 δισ. μέσα στην πανδημία – Ρυθμίσεις “ασπιρίνες”, ούτε λόγος για κούρεμα οφειλών

Στους πλητόμενους από τον κοροναϊό, οι οφειλές που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία, είναι παγωμένες μέχρι το τέλος Απριλίου. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν ξεπαγώσουν με τους επιχειρηματίες να ζητούν γενναίες αποφάσεις με ρυθμίσεις οφειλών ή ακόμη και σβήσιμο μέρος του χρέους.

Σε τηλεσύσκεψη που έγινε χθες με επαγγελματίες της εστίασης που είναι από τους πλεόν πληττόμενους κλάδους, με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, τις φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και στοχευμένα μέτρα στήριξης του κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε «κούρεμα» των οφειλών, ενώ ανέφερε πως το οικονομικό επιτελείο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις της εστίασης με διάφορους τρόπους.

Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι αρκετά και όλα έχουν μία κοινή συνισταμένη.

Η βασική κατεύθυνση θα είναι το σύνολο των οφειλών να ρυθμιστεί σε πολλές δόσεις, στο μοντέλο των 120 δόσεων που «τρέχει» σήμερα, για παλιές οφειλές. Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι το μοντέλο που ισχύσει θα έχει δύο βασικές παραμέτρους.

Δεν θα αφορά όλα τα χρέη, παρά μόνο εκείνα που έχουν «γεννηθεί» μέσα στην πανδημία.
Θα αφορά μόνο εκείνους που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.

Μπορεί όμως εκτός από τις δόσεις, είναι πιθανό να δοθεί και ένα κίνητρο εφάπαξ πληρωμής, στο μοντέλο αυτού που ίσχυσε στις αρχές της πανδημίας. Το κίνητρο βέβαια μπορεί να είναι ισχυρό, bonus δηλαδή άνω του 10% – 15%. Πέρυσι το κίνητρο μείωσης ήταν 25% εφόσον κάποιος πλήρωνε εφάπαξ την οφειλή, μέτρο που είχε σημειώσει σημαντική επιτυχία.

Το δεύτερο σενάριο είναι η υπάρξει ένα ευνοϊκό πρόγραμμα δόσεων. Η αρχική σκέψη είναι οι δόσεις να φτάνουν ακόμη και τις 100 ή 120 δόσεις και να κλιμακώνεται, ανάλογα με το προφίλ των επιχειρηματία ή του εργαζόμενου και το μέγεθος της κρίσης που βίωσε.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο που θέλει να υιοθετείται πρόταση της ΕΕ, για πάγωμα των χρεών της πανδημίας έως το τέλος του 2022.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλέον πιθανό είναι να «τρέξουν» παράλληλα και τα τρία σενάρια και ο κάθε φορολογούμενος να επιλέγει, ανάλογα και τις δυνατότητές του το ποια από τις αυτές θα επιλέξει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι οφειλές που έχουν γεννηθεί μέσα στην πανδημία υπερβαίνουν τα 5 δισ. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εξ αυτών αποκλειστικά λόγω πανδημίας είναι τα 3 δισ..

Ένα άλλο σενάριο που υπάρχει είναι μία ντιρεκτίβα που προωθείται σε επίπεδο Ευρωζώνης. Σύμφωνα με αυτήν θα παγώσουν μέχρι το τέλος του 2022 η πληρωμή οφειλών που γεννήθηκαν από την αρχή της πανδημίας, έως και τον Ιούνιο του 2021.

Λόγο όμως σε αυτή την ρύθμιση θα έχουν οι δανειστές και για τον λόγο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών έχουν μία σειρά εναλλακτικά σενάρια. Ένα εξ αυτών είναι να προχωρήσουν σε ένα lifting στο υπάρχον σχέδιο εξόφλησης οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις.

Σχετικά Άρθρα