Βασιλακόπουλος: Λάθος να περιμένει κάποιος τα νέα εμβόλια – Άμεσα 4η δόση για προστασία το καλοκαίρι

 Βασιλακόπουλος: Λάθος να περιμένει κάποιος τα νέα εμβόλια – Άμεσα 4η δόση για προστασία το καλοκαίρι

Ραγδαία αυξάνονται τα κρούσματα του κοροναϊού, παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και θα ανέμενε κανείς να διαρκέσει η ύφεση της επιδημίας που σημειώθηκε το Μάιο και το μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου.

Της Ρούλα Σκουρογιάννη

Τι ερώτημα πάντως παραμένει 4η δόση τώρα ή να περιμένουμε τα νέα εμβόλια; 

Η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται διεθνώς, αλλά, ευτυχώς, με λιγότερες νοσηλείες. Στην Ελλάδα, ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, αν και οι ειδικοί έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη (αυτό που και τα νούμερα μαρτυρούν) ότι η ανοσιακή κάλυψη ασθενεί μετά από λίγους μήνες. Έτσι, με τη νέα έξαρση του ιού, η συζήτηση για επικαιροποίηση του εμβολιασμού με αναμνηστική δόση έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. 

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε και η πρόσφατη έκτακτη ενημέρωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με την 4η δόση, τη 2η δηλαδή αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19. «Η Επιτροπή συνιστά την 4η δόση σε άτομα άνω των 70 ετών, άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή όσους διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι η τέταρτη δόση δεν απευθύνεται στον γενικό, υγιή πληθυσμό, ούτε θα καταστεί υποχρεωτική. Για όσους είναι κάτω των 60 ετών η απόφαση για τον εμβολιασμό καλό είναι να λαμβάνεται εξατομικευμένα, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους και εφόσον συντρέχουν λόγοι υγείας. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ 3ης και 4ης δόσης πρέπει να έχουν μεσολαβήσει τέσσερις μήνες. «Όσοι έχουν κάνει ήδη τις τρεις δόσεις και έχουν νοσήσει, δε χρειάζεται να κάνουν την 4η», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Σχετικά με τη γενικευμένη προσδοκία ότι το φθινόπωρο θα έρθουν τα ενισχυμένα για τις νέες υποπαραλλαγές εμβόλια, και το γεγονός ότι πολλοί, ακόμα και ηλικιωμένοι, αναβάλλουν την 4η δόση έως τότε, η κα Θεοδωρίδου τόνισε: «Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες», και πρόσθεσε ότι «μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν, απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουμε για ένα καλύτερο εμβόλιο. Μακάρι, βέβαια, να το έχουμε».

Για το θέμα του εμβολιασμού τώρα με το υπάρχον εμβόλιο ή της αναμονής των νέων εμβολίων, μίλησε στο libre, o καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Συνεδρίασε την Τρίτη (28/6) η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του FDA για τα επικαιροποιημένα εμβόλια και αποφάσισε με ψήφους 19-2 υπέρ της επικαιροποίησης των εμβολίων και θα εξεταστούν πιο αναλυτικά τα υπάρχοντα δεδομένα για να δουν τι θα περιλαμβάνουν ακριβώς αυτά τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Να πούμε εδώ ότι η Moderna και η Pfizer έχουν ήδη έτοιμα νέα εμβόλια και επί αυτών έγινε η συζήτηση στην επιτροπή του FDA. Άρα, το πρώτο βήμα για την έγκριση των επικαιροποιημένων εμβολίων έχει ήδη γίνει».

·         Πολλοί από όσους δεν έχουν κάνει την τέταρτη δόση θα περιμένουν να εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια

«Αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος, κατά τη γνώμη μου! Να περιμένει κάποιος το επικαιροποιημένο εμβόλιο το φθινόπωρο και να μείνει ακόμα τρεις μήνες περίπου (ή και τέσσερις) απροστάτευτος!
Θα φέρω ένα προσωπικό παράδειγμα: έχω εμβολιαστεί με την τρίτη δόση τον Νοέμβριο. Δεν είναι σωστό να καθυστερήσω τον εμβολιασμό μου, αναμένοντας τα επικαιροποιημένα. Εννοείται ότι εγώ θα εμβολιαστώ για να είμαι προστατευμένος καλοκαιρινούς μήνες.

Αν έχουν περάσει τέσσερις με πέντε μήνες από την τρίτη δόση του εμβολιασμού, καλό θα ήταν κάποιος να κάνει την τέταρτη δόση. Οι αναμνηστικές δόσεις πρέπει να πούμε ότι δεν έχουν επιπλοκές. Στις μελέτες που έχουν γίνει, φαίνεται ότι δεν αυξάνεται στο παραμικρό ο κίνδυνος επιπλοκών από τα εμβόλια στην αναμνηστική, στην τέταρτη δόση. Είναι απόλυτα ασφαλές να εμβολιαστούμε!»._

Παναγιώτης Δρίβας