• 26 Νοεμβρίου, 2020

Τσίπρας Βουλή: Καταθέτει στοιχεία για τη σύνδεση τουρισμού – έξαρσης πανδημίας – Η “πάσα” Γεωργιάδη

 Τσίπρας Βουλή: Καταθέτει στοιχεία για τη σύνδεση τουρισμού – έξαρσης πανδημίας – Η “πάσα” Γεωργιάδη

Με… τσιτάτα Γεωργιάδη αναμένεται να ανεβεί στο βήμα της Βουλής στη σημερινή μαραθώνια συζήτηση για τον Covid-19 ο Αλέξης Τσίπρας, αξιοποιώντας έτσι το… δώρο που του έκανε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τον εφησυχασμό που επέδειξε η κυβέρνηση κατά τους θερινούς μήνες. «Τα λεγόμενά μου διαστρεβλώθηκαν» αντιτείνει το κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση  πανδημικής  έξαρσης και ανοίγματος του τουρισμού. «Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μας επιβεβαιώνουν», επιμένουν, ωστόσο, από την Κουμουνδούρου.

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Ηγετικά στελέχη της οποίας σημείωναν ότι:

  • «η κυνική ομολογία Γεωργιάδη πως ‘η κυβέρνηση έπεσε έξω με τις προβλέψεις για την πανδημία με το άνοιγμα του τουρισμού’, παρά την προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μετά τις αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, επιβεβαιώνει πως η χώρα μας πληρώνει τις φιέστες του κ. Μητσοτάκη στη Σαντορίνη για το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού. Άνοιξαν με προχειρότητα και χωρίς σχέδιο, χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα και χωρίς υποχρεωτικό αρνητικό τεστ για τους τουρίστες, ενώ τώρα που ήδη έχει χαθεί ο έλεγχος θυμήθηκε η κυβέρνηση να επιβάλλει αρνητικό τεστ για όσους μπαίνουν στη χώρα. Απλά επιβεβαίωσε την εγκληματική αδράνειά της το καλοκαίρι στους μεγάλους tour operators και την υποχώρησή της με έκπτωση στη δημόσια Υγεία».

Επιπλέον, συνεργάτες του Α. Τσίπρα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι:

  • «το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα αγνόησαν πλήρως όλους τους ειδικούς που προειδοποιούσαν για το δεύτερο κύμα και δεν προχώρησαν σε καμία ουσιαστική ενίσχυση και προετοιμασία του ΕΣΥ (καμία μόνιμη πρόσληψη, ελάχιστες ΜΕΘ, οι περισσότερες από τις οποίες ή δεν λειτουργούν λόγω υποστελέχωσης ή λειτουργούν με αποψίλωση άλλων νοσοκομειακών δομών». Από τα Ιωάννινα, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της δωρεάς 50 κλινών ΜΕΘ προς το νοσοκομείο «Σωτηρία», από τις οποίες λειτουργούν οι 9, «όπως κατήγγειλε μέχρι και ο Νικήτας Κακλαμάνης της ΝΔ», αναφέρουν οι ίδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένα θέμα επίσης που αναμένεται να σηκώσει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης είναι και το ότι, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση συνεχίζει να κρύβει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής. Εάν δημοσιευθούν, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που κατέθεσε, θα δούμε εάν οι ειδικοί είχαν συμφωνήσει στο άνοιγμα του τουρισμού με τον τρόπο που άνοιξε ή είχαν διαφωνήσει, και οι αποφάσεις ήταν καθαρά πολιτικές από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που έχουν το θράσος να επιμένουν ότι υπάρχει μόνο ‘ατομική ευθύνη’ για να κρύψουν τις δικές τους».

Εξάλλου ο Α. Τσίπρας θα προσκομίσει, όπως το libre πληροφορείται, τα επίσημα νούμερα του ΕΟΔΥ, που «είναι αδιάψευστος μάρτυρας και επιβεβαιώνουν τα εγκληματικά λάθη με το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού που οδήγησαν στην έκρηξη της πανδημίας», σημειώνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα και με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που έχει στη διάθεσή της η αξιωματική αντιπολίτευση, τον Ιούνιο υπήρχαν 17 νεκροί και μόλις 492 κρούσματα το μήνα που αίρονται οι περιορισμοί του lockdown. Ο αριθμός των νεκρών από το Μάρτιο ως τον Ιούνιο ήταν, υπενθυμίζεται, 192 και το σύνολο των κρουσμάτων την ίδια περίοδο ήταν 3.409.

  • Τον Ιούλιο, ανοίγει ο τουρισμός και για το εξωτερικό με απευθείας πτήσεις και χωρίς απαίτηση αρνητικών τεστ, αφού «η κυβέρνηση υποχώρησε στους μεγάλους tour operators»: 11 νεκροί και επιπλέον 992 κρούσματα είναι ο απολογισμός του μήνα.
  • Ο Αύγουστος κλείνει με 63 νεκρούς και επιπλέον 5.916 νέα κρούσματα. Δηλαδή, υπογραμμίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «μόνο τον τουριστικό Αύγουστο βρέθηκαν δηλαδή σχεδόν 6.000 κρούσματα, ενώ από αρχή πανδημίας είχαν εντοπιστεί κάτι περισσότερο από 4.000!».
  • Τον Σεπτέμβριο, με την ουσιαστική λήξη της τουριστικής σεζόν, καταγράφονται 125 νεκροί και 8.158 κρούσματα, δηλαδή υπερδιπλάσια από το τετράμηνο Μάρτιος – Ιούνιος.
  • Ακόμη πιο δυσοίωνος ο απολογισμός του Οκτωβρίου, με 235 νεκρούς, επίσης εντοπίστηκαν 20.776 νέα κρούσματα, σε έναν μήνα δηλαδή διπλάσια από ό,τι από το Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβρη.
  • Το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου, τέλος, 283 νεκροί ενώ έχουν εντοπιστεί 24.071 κρούσματα περισσότερα από ολόκληρο τον Οκτώβριο…