• 1 Αυγούστου, 2021

Τσίπρας: Κάλεσμα για μεγάλο κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό – Σχέδιο για διεύρυνση αντίδοτο στην εσωστρέφεια

 Τσίπρας: Κάλεσμα για μεγάλο κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό – Σχέδιο για διεύρυνση αντίδοτο στην εσωστρέφεια

Η απλή αναλογική είναι το πεδίο πάνω στο οποίο ξεδιπλώνεται όλη η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα. Στην προγραμματική συνδιάσκεψη σε λίγες ημέρες ο εκλογικός νόμος που ψήφησε ως κυβέρνηση είναι και το θεσμικό δεδομένο το οποίο οριοθετεί τη συζήτηση στη διαμάχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τους όρους της διεύρυνσης και της ταυτότητας του κόμματος.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τη διεύρυνση όπως έχει αποφασιστεί στην Προοδευτική Συμμαχία.

Αυτό απέδειξε και η τριήμερη παρουσία του σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Από το die linke στη Γερμανία που είναι έτοιμο να μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Πράσινους μέχρι το μπαράζ των επαφών του με τους αρχηγούς και τους σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργούς, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της Αριστεράς και του μοναδικού με κυβερνητική θητεία καλεί σε προοδευτικό μέτωπο και συνεργασίες σε όλη την Ευρώπη για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης ατζέντας.  

Κυβέρνηση συνεργασίας

Από το Βερολίνο μάλιστα όπου για πρώτη φορά διαγράφονται σοβαρές πιθανότητες στις εκλογές να αναδειχθεί για πρώτη φορά κυβέρνηση των Πρασίνων και μάλιστα με γυναίκα Καγκελάριο, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να καλέσει το SPD στη δεξίωση που παρέθεσε στο περιθώριο της τακτικής συνάντησης των ευρωπαίων σοσιαλιστών να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.   

  • «Η πιθανότητα να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση σε μία κρίσιμη χώρα, όπως η Γερμανία το επόμενο διάστημα, θα είναι κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Ευρώπης».

Ο κ. Τσίπρας όμως δεν εξαίρεσε και τον εαυτό του έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στη Φώφη Γεννηματά, που ήταν παρούσα ως μέλος των σοσιαλιστών.

  • «Η κρισιμότητα αυτή αφορά και την Ελλάδα» είπε κλείνοντας το προσκλητήριό του για «να μην μείνουμε προσηλωμένοι στις συνταγές του χθες, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και την καταστροφή».

Αριστερές Συμμαχίες

Τα μέλη της ομπρέλας πάντως δε βλέπουν με καλό μάτι το γεγονός ότι πρώην στελέχη των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου περνούν το κατώφλι της Κουμουνδούρου. Οι προειδοποιητικές βολές έρχονται εν είδη συνεισφοράς στον διάλογο ενόψει της συνδιάσκεψης αλλά και ορισμένες αντανακλαστικά μετά από κινήσεις και διαθέσεις, όπως αυτές εκδηλώνονται μπροστά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Χαρακτηριστική η αντίδραση του Νίκου Φίλη, ο οποίος σηκώνει σκόνη στο πολιτικό Συμβούλιο για υπογεγραμμένες μεγάλες συμβάσεις του κράτους από το ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια βάλει κατά του Αλέξη Τσίπρα γιατί η θετική ψήφος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα δεν συνάδει με την αριστερές θέσεις του κόμματος.

Μάλιστα ο κ. Φίλης επιλέγει τα πυρά του να τα εξαπολύει ακόμη και φιλοκυβερνητικά έως εχθρικά για το ΣΥΡΙΖΑ κανάλια μαζικής επικοινωνίας, όπως στην πρόσφατη συνέντευξή του στα παραπολιτικά fm, όταν για το θέμα του πρώην Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου εξέφραζε την διαφωνία του γιατί «δεν θέλω ένα κόμμα που να έχουμε μεταγραφές, θέλω ένα κόμμα που να έχουμε συμμαχίες, και πολιτικές συμμαχίες» δείχνοντας όμως  ως εν δυνάμει σύμμαχο το Γιάνη Βαρουφάκη.

  • Το κόμμα του 3% δεν λησμονεί ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος όμως για να ενισχύσει το επιχείρημά του επιμένει ότι εκείνο το κόμμα ήταν που έκανε το ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εξουσίας.

Μάλιστα υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι μέσα από την αρθρογραφία τους σημειώνουν ότι η τακτική των μεταγραφών δεν αποδίδει τα αναμενόμενα και ζητούν την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στα κοινά εκείνα τα οποία όπως και το 14-15 προσέγγισε και πολλαπλασίασε τις δυνάμεις του.

Το ΄15 δεν γυρνά

Στον αντίποδα μια μεγάλη μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως από την προεδρική τάση αλλά και τους λεγόμενους συνεργαζόμενους ή ΠΑΣΟΚογενείς θυμίζουν ότι το κόμμα του 3% που πήρε την κυβέρνηση προέκυψε μέσα από τη συγκυρία των μνημονίων και ενός κύματος αμφισβήτησης των κομμάτων εξουσίας.

  • Αναφερόμενος στο κύμα δυσπιστίας απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Μπίστης απαντά σε όσους επιθυμούν την επιστροφή στις δόξες του 3% ότι «οι συνθήκες και η συνταγή της περιόδου 2010 – 2015, που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση πάνω σε ένα ορμητικό κύμα, είναι ανεπανάληπτες και ότι μια νοσταλγική αναπόληση τους πολιτικά θα είναι ατελέσφορη και αποπροσανατολιστική».

Το κλίμα της πρόσφατης συνεδρίασης του πολιτικού Συμβουλίου φαίνεται να θορύβησε τους συνεργαζόμενους της Προοδευτικής Συμμαχίας με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη σε αντίστοιχο μήκος κύματος να καλεί σε ευρύτερο ακόμη μέτωπο συνεργασίας από αριστερά μέχρι το κέντρο για να επιτευχθεί ο στόχος της αποτροπής των επαναληπτικών  εκλογών.