• 13 Ιουνίου, 2021

Τσεχία: Δίωξη κατά του πρωθυπουργού για διαφθορά ζητά η αστυνομία

 Τσεχία: Δίωξη κατά του πρωθυπουργού για διαφθορά ζητά η αστυνομία

Αντιμέτωπος με δίκη ενδέχεται να βρεθεί ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα. Η τσέχικη αστυνομία ζήτησε από την εισαγγελία να ασκηθεί δίωξη εις βάρος του, για απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Η αστυνομία διερευνά τα τελευταία χρόνια την υπόθεση της απάτης για επιδοτήσεις, στην οποία φέρεται ότι εμλπέκεται ο πρωθυπουργός της χώρας και μεγαλοεπιχειρηματίας Μπάμπις, ο οποίος το 2007 έβγαλε προσωρινά από τον τεράστιο αγροτοδιατροφικό όμιλο ιδιοκτησίας του Agrofert, το αγρόκτημα «Φωλιά Πελαργού», ώστε να εκμεταλλευτεί πρόγραμμα επιδοτήσεων που αφορούσε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο 66χρονος Μπάμπις αρνείται ότι διέπραξε οποιαδήποτε αξιόμεμπτη πράξη.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι «τα αποδεικτικά έγγραφα για την υπόθεση, που τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν “υπόθεση της φωλιάς του πελαργού,” υποβλήθηκαν τη Δευτέρα στον αρμόδιο γενικό εισαγγελέα, μαζί με μια πρόταση της αστυνομίας για άσκηση δίωξης. Ο εισαγγελέας θα μελετήσει τώρα τα έγγραφα, για να αποφασίσει αν πρέπει να ασκηθεί δίωξη, να μπει τέλος στην ποινική διαδικασία ή να ακολουθήσει άλλος χειρισμός της υπόθεσης».

Η αστυνομία είχε ζητήσει και το 2019 να ασκηθεί δίωξη στον πρωθυπουργό, όμως ένας εισαγγελέας έκρινε αβάσιμες τις κατηγορίες και τον απάλλαξε. Παρ’ όλα αυτά, την ίδια χρονιά, ο γενικός εισαγγελέας άνοιξε και πάλι την υπόθεση εις βάρος του Μπάμπις και της βοηθού του Γιάνα Μαγιέροβα.

Ο Αντρέι Μπάμπις κατηγορείται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σύγκρουση συμφερόντων. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μετέφερε την Agrofert σε δύο καταπιστεύματα, για να αποφύγει κάθε σύγκρουση συμφερόντων, ωστόσο στα δημόσια μητρώα εμφανίζεται ακόμη ως επικαρπωτής του ομίλου.

Ο Μπάμπις είναι επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, που προέκυψε από τη συνεργασία του κεντρώου, λαϊκιστικού κόμματός του, του ANO («Ναι») με τους Σοσιαλδημοκράτες. Αν και επί χρόνια, το ANO συγκέντρωνε ποσοστό άνω του 30% στις δημοσκοπήσεις, τελευταία οι ψηφοφόροι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, κυρίως λόγω της διαχείρισης της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης.

Περίπου τέσσερις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, το ANO βρίσκεται στην τρίτη θέση, με ποσοστό 19%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Δύο συνασπισμοί της αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν υψηλότερα ποσοστά.