Τσακαλώτος: Η ΝΔ μέσω διαρροών ενημέρωσε ότι έχει αρχίσει ήδη να χρησιμοποιεί το μαξιλάρι ασφαλείας

 Τσακαλώτος: Η ΝΔ μέσω διαρροών ενημέρωσε ότι έχει αρχίσει ήδη να χρησιμοποιεί το μαξιλάρι ασφαλείας

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, που όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ με επιθετικό τρόπο για την δημιουργία του ταμειακού μαξιλαριού ασφαλείας, μας ενημέρωσε σήμερα μέσω διαρροών ότι έχει αρχίσει ήδη να το χρησιμοποιεί» αναφέρει ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως σημειώνει, «είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση δεν προέβη καν σε επίσημη ανακοίνωση για αυτό, παρότι ο πρωθυπουργός έκανε διάγγελμα προχθές και ο υπουργός οικονομικών εμφανίζεται καθημερινά σε περισσότερους του ενός τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η ΝΔ προφανώς σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού εν κρυπτώ. Αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι τα χρησιμοποιεί ήδη πιεζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που 63 βουλευτές καταθέσαμε την Δευτέρα».

Αίσθηση προκαλεί ωστόσο το γεγονός πως μόλις χθες, ο κ. Σταϊκούρας δήλωνε πως «φιλοδοξία» της κυβέρνησης είναι «να μην αγγίξουμε» το μαξιλάρι «ούτε τον Ιούνιο», προσθέτοντας πως τα ταμειακά διαθέσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

Υπενθυμίζεται πως υπάρχει και το «σκληρό» μαξιλάρι, το οποίο ωστόσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει, καθώς είναι δεσμευμένο από τον ESM. Το «σκληρό» μαξιλάρι ανέρχεται σε 15,7 δισ. ευρώ και είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει από καιρό καταθέσει συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που προφανώς περιλαμβάνει χρήση πόρων του μαξιλαριού. Η κυβέρνηση τον είχε κατηγορήσει τότε για λαϊκισμό και παροχολογία. Σήμερα αποδεικνύεται ότι σύρεται σε όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει αλλά το κάνει με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, εξαιρετική αποσπασματικότητα και με αδιανόητη αδιαφάνεια. Τα μέτρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει πρέπει να ληφθούν τώρα. Όπως έχουμε ξαναπεί κάθε ώρα καθυστέρησης μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή στα μνημόνια».

«Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τον ελληνικό λαό για την χρήση των χρημάτων του. Οφείλει να παραδεχτεί ότι αν είχε ακολουθηθεί η θέση της ΝΔ και δεν υπήρχε μαξιλάρι η χώρα θα ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει.

Λίγη διαφάνεια στην χρήση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν με θυσίες του ελληνικού λαού δεν βλάπτει» καταλήγει ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Η διαρροή από το ΥΠΟΙΚ

Νωρίτερα, είχε διαρρεύσει από το υπουργείο Οικονομικών ότι μέχρι και τον Μάρτιο δεν είχε χρησιμοποιηθεί το «μαλακό» μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 12-14 δισ. ευρώ. Η χρησιμοποίησή του άρχισε από τον Απρίλιο για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη πανδημία του κοροναϊού ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ και συμπλήρωσαν ότι το μαξιλάρι αυτό είναι αρκετό για τη στήριξη των μέτρων έως και τον Ιούλιο.

Σε ό,τι αφορά το “ σκληρό” μαξιλάρι που είναι δεσμευμένο από τον ESM ανέρχεται σε 15,7 δισ. ευρώ και είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.

admin_e4p2sd6v