Τραγωδία: Δύο νεκροί από την κακοκαιρία – Ένας αγνοούμενος – Σώθηκε τριμελής οικογένεια

 Τραγωδία: Δύο νεκροί από την κακοκαιρία – Ένας αγνοούμενος – Σώθηκε τριμελής οικογένεια

Οι πλημμύρες από την κακοκαιρία που πλήττει την χώρα προκάλεσαν το θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ αγνοείται ακόμη ένας. Οι καταστροφές είναι επίσης πολύ μεγάλες και πολλές περιοχές της χώρας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ιανός: Συνεχίζει την καταστροφική πορεία του – Εύβοια και Αττική στο επίκεντρο

Νεκρός εντοπίστηκε κτηνοτρόφος τον οποίο έψαχναν να εντοπίσουν οι διασώστες.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι μία ηλικιωμένη γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί στο σπίτι της στο χωριό Βασιλί Φαρσάλων, έχασε τη ζωή της από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.

Η γυναίκα κατοικούσε στο χωριό Βασιλί των Φαρσάλων και βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της. Η περιοχή έχει πληγεί βαριά από την κακοκαιρία και μάλιστα, όπως χρειάστηκε οι κάτοικοι του χωριού να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να μεταφερθούν σε πιο ασφαλή κτίρια που χρησιμοποίησαν ως καταφύγιο, όπως μία εκκλησία.

Οι ζημιές στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων είναι μεγάλες, καθώς πλημμύρισε ο ποταμός Ενιππέας, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν ζωές στο Βασιλί. Οι περισσότεροι κατάφεραν να βρουν άμεσα καταφύγιο, όχι όμως και μία ηλικιωμένη γυναίκα που έμεινε στο σπίτι της, με αποτέλεσμα να γίνει το πρώτο θύμα της κακοκαιρίας Ιανός.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τους δύο αγνοούμενους από το Μουζάκι. Αρχικά έγινε γνωστό πως μία οδηγός βρέθηκε εγκλωβισμένη στο αυτοκίνητό της, αλλά τα ορμητικά νερά του ποταμού Πάμισου που υπερχείλισε, την παρέσυραν και γίνεται αγώνας δρόμου για να εντοπιστεί από χθες το απόγευμα. Αργότερα υπήρξαν πληροφορίες και για έναν ακόμη αγνοούμενο, έναν 64χρονο κτηνοτρόφο, είδηση που επιβεβαίωσε ο δήμαρχος του Μουζακίου, Φώτης Στάθης.

Επιχείρηση στο Καρποχώρι Σοφάδων

Την ίδια ώρα αίσιο τέλος είχε μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τριμελούς οικογένειας στο Καρποχώρι Σοφάδων.

Το ύψος της βροχής που έπεσε στην περιοχή από το πέρασμα της κακοκαιρίας Ιανός ήταν μεγάλο, με συνέπεια η οικογένεια να εγκλωβιστεί και να ζητήσει τη συνδρομή της ΕΜΑΚ, προκειμένου να διαφύγουν τον κίνδυνο.

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 619 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.

Ειδικότερα:

  • Στο νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 198 κοπές δέντρων, και 35 αφαιρέσεις αντικειμένων.
  • Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 63 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις και 39 κοπές δέντρων.
  • Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 91 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων.
  • Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσο και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης τριών ατόμων στην περιοχή του Αλμυρού Βόλου όπου είχαν εγκλωβιστεί σε ορμητικό χείμαρρο. Για την αντιμετώπιση του συμβάντος επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με ειδικό εξοπλισμό διάσωσης ορμητικών νερών, 1 ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα και 1 διασωστική λέμβος.

Σχετικά Άρθρα