Σε δίκη ο Αγοραστός και ακόμη 9 για τις φονικές πλημμύρες του Ιανού στην Καρδίτσα το 2020

 Σε δίκη ο Αγοραστός και ακόμη 9 για τις φονικές πλημμύρες του Ιανού στην Καρδίτσα το 2020

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Καρδίτσας παραπέμπονται ως κατηγορούμενοι ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και ακόμη 8 πρόσωπα. Η εξέλιξη αφορά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Καρδίτσα τον Σεπτέμβριο του 2020, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους η 41 ετών φαρμακοποιός Ευδοκία Πλακιά και ακόμη τρεις κάτοικοι.

Σύμφωνα με το documentonews.gr μεταξύ αυτών που δικάζονται είναι ο τότε αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Νούσιος, ο τότε προϊστάμενος της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουτρομάνος, ο τότε δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο δήμαρχος Μουζακίου Καρδίτσας Θεοφάνης Στάθης, στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Καρδίτσας. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση στα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος «της πλημμύρας από αμέλεια διά παραλείψεως, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο, και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή».

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι οι οι έρευνες της Δικαιοσύνης για τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ καταλυτικό ρόλο στις έρευνες της Δικαιοσύνης σχετικά με την απόδοση των ευθυνών έπαιξε η έκθεση του πρώην υπαρχηγού της πυροσβεστικής, αντιστράτηγου ε.α. Ανδριανού Γκουρμπάτση, την οποία εκπόνησε για λογαριασμό της οικογένειας της φαρμακοποιού, την οποία είχε αποκαλύψει το Documento σε παλαιότερο δημοσίευμα.

Σε αυτήν ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης εντόπιζε ευθύνες τόσο της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της δημοτικής αρχής, της Περιφέρειας Θεσσαλίας κτλ.

Η τραγωδία

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 η Ευδοκία Πλακιά ξεκινούσε οδικώς από το φαρμακείο που διατηρούσε στο Μουζάκι Καρδίτσας προκειμένου να επιστρέψει στο σπίτι της. Ήδη στην περιοχή επικρατούσαν σφοδρά καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της επέλασης του μεσογειακού τυφώνα «Ιανός». Οι καταστροφές ήταν μεγάλες. Σπίτια και δρόμοι πλημμύρισαν, περιουσίες χάθηκαν. Η φαρμακοποιός πέρασε από την κεντρική γέφυρα του Μουζακίου και έστριψε αριστερά προς το κέντρο υγείας. Στο σημείο εκείνο το οδόστρωμα είχε υποχωρήσει. Η Ευδοκία έπεσε με το αυτοκίνητό της στα ορμητικά νερά του ποταμού. Κανείς από τους αρμόδιους δεν είχε φροντίσει να την ενημερώσει για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε.

Οι ώρες περνούσαν και η μητέρα της 41χρονης άρχισε να ανησυχεί. Κρατώντας ένα φακό ξεκίνησε με τα πόδια για να τη βρει. Κοντά στη γέφυρα συνάντησε μερικούς κατοίκους αλλά και τον δήμαρχο Μουζακίου. Απεγνωσμένη ρώτησε για την κόρη της και ο δήμαρχος της απάντησε ότι δεν έχει δει κάτι και την προέτρεψε να πάει στην αστυνομία. Μια ανάλογη απάντηση έλαβε και από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Την επόμενη μέρα εντοπίστηκε το αυτοκίνητο της Ευδοκίας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σημείο όπου έπεσε στο ποτάμι. Εξι μέρες μετά εντοπίστηκε η σορός της σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων.

Σχετικά Άρθρα