• 16 Ιουνίου, 2021

Το ψηφιακό πιστοποιητικό κόντρα στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

 Το ψηφιακό πιστοποιητικό κόντρα στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα θεσπιστούν προνόμια για όσους εμβολιαστούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσεις. Αναφέρομαι στη συζήτηση για τις διευκολύνσεις που θα έχουν πολίτες μας που είναι εμβολιασμένοι, είναι μία συζήτηση που θα γίνει πολύ σύντομα και η επίσημη αφετηρία της θα γίνει τη στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο»

Και πρόσθεσε: «Και βέβαια ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης ότι δέχεται στο μαγαζί του, μόνο εμβολιασμένους»! «Προτιμώ το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία και όχι να επιβάλλεται σε αυτή».

Όσον αφορά τα μέρη στα οποία πιθανότατα θα απαγορεύεται η είσοδος σε μη εμβολιασμένους αυτά είναι:

  • Γήπεδα
  • Συναυλίες
  • Θέατρα, κινηματογράφοι
  • Eστίαση

Όσον αφορά τα γήπεδα και τις συναυλίες το έργο της κυβέρνησης φαντάζει πιο εύκολο, καθώς ήδη αυτό το μέτρο έχει εφαρμοστεί στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα είναι πιο εύκολο για έναν επιχειρηματία που κατέχει μία ομάδα να πουλήσει εισιτήρια μόνο σε εμβολιασμένους, απ’ ότι είναι για παράδειγμα σε έναν μαγαζάτορα στην εστίαση.

Εδώ εξετάζεται και η περίπτωση να επιτρέπεται τελικά η είσοδος σε μη εμβολιασμένους, όμως σε άλλες κερκίδες και με πολύ ακριβά εισιτήρια.

Για τα θέατρα, τους κινηματογράφους και η εστίαση η συζήτηση είναι διαφορετική, καθώς είναι απίθανο να συμφωνήσουν όλοι οι επιχειρηματίες του κλάδου πως θα τηρήσουν αυτό το μέτρο και έτσι κάποιος που δεν είναι εμβολιασμένος θα μπορεί να πηγαίνει σε μία άλλη καφετέρια, σε έναν άλλον κινηματογράφο. Εδώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά κυβερνητική παρέμβαση και κάποια σχετική νομοθεσία.

Η συζήτηση θα ενταθεί μέσα στο καλοκαίρι ώστε το Μαξίμου να έχει έτοιμο το σχέδιο του μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε περιμένουμε να δούμε το τι τελικά θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

Πάντως το ψηφιακό πιστοποιητικό ουσιαστικά ισχύει και για εμβολιασμένους και για όσους έχουν αρνητικό μοριακό τεστ, άλλα και για όσους έχουν νοσήσει.