Το μήνυμα Τσίπρα για τα πρόσωπα μιας “προοδευτικής κυβέρνησης”- Ποιοί αποκλείονται, με ποιους συζητά

 Το μήνυμα Τσίπρα για τα πρόσωπα μιας “προοδευτικής κυβέρνησης”- Ποιοί αποκλείονται, με ποιους συζητά

“Κεντροαριστερή τεχνοκρατία”, είναι ο όρος που ακούστηκε αρκετά στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην 85η ΔΕΘ. Κι αυτό διότι ο Αλέξης Τσίπρας, σε δύο περιπτώσεις, περιέγραψε σε αδρές γραμμές το νέο μοντέλο διακυβέρνησης -εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές και σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Η πρώτη αναφορά (στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου) αφορούσε την δέσμευσή του για διαχωρισμό του κόμματος από την κυβέρνηση. Η δεύτερη (απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις) ήταν η περιγραφή ενός κυβερνητικού σχήματος με πολλά πρόσωπα από την κοινωνία, την αγορά, τις επιστήμες και τα κινήματα.

Στον πυρήνα των δύο αυτών αναφορών είναι η εκκίνηση ενός σχεδιασμού που θα καταστήσει σαφές, στην πορεία προς τις εκλογές, πως “ελάχιστοι από τις κυβερνήσεις της περιόδου 2015-19 θα έχουν θέση στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης”, όπως φέρεται να επισημαίνει σε συνομιλητές του. Αυτό δεν αποτελεί μομφή προς συνεργάτες και στελέχη που διετέλεσαν υπουργοί σε εκείνες τις κυβερνήσεις -αν και για ορισμένους ίσως αποτελεί…-, αλλά μία πρώτη εισαγωγή στην πρόθεσή του να παρουσιάσει σταδιακά ένα πιθανό κυβερνητικό σχήμα με αναφορά στην πραγματική κοινωνία και όχι στην κομματική επετηρίδα. Ορισμένοι στην Κουμουνδούρου, το περιγράφουν ως μια στροφή στην (κεντροαριστερή) τεχνοκρατία, ως απάντηση στην στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη περί “αρίστων”.

Οι πληροφορίες του libre φέρουν τον κ. Τσίπρα να έχει ήδη συναντήσει πολλά τέτοια πρόσωπα από την αγορά, τους κοινωνικούς φορείς, τα πανεπιστήμια και τις επιστήμες, τα οποία σε πρώτη φάση έχουν αρχίσει να συνδέονται μαζί του ως τακτικοί συνομιλητές και σύμβουλοι, και σε δεύτερη, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, κάποιοι εξ αυτών θα αναλάβουν θέσεις κλειδιά σε μια προοδευτική διακυβέρνηση. Αρκετά από τα πρόσωπα αυτά έχουν αναφορές στον χώρο της παλαιότερης ανανεωτικής αριστεράς, στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στον ευρύτερο χώρο του προοδευτικού κέντρου. Χωρίς, μάλιστα, αρκετοί εξ αυτών να είχαν ποτέ, ή έστω εδώ και αρκετά χρόνια,εμπλοκή με την κεντρική πολιτική σκηνή. Το μοντέλο, άλλωστε, που ακολούθησε κατά την πανδημία με την εισήγηση για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής την καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, φαίνεται πως θα εφαρμοστεί ευρύτερα.

Το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας συναντά παράγοντες της αγοράς, κάποιοι μάλιστα εξ αυτών είναι ενεργοί σε μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμα και πολυεθνικές εταιρείες, αλλά και γνωστούς επιστήμονες, καθώς και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων. Με ορισμένους απ΄ αυτούς έχει συζητήσει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ενδεχόμενο αξιοποίησής τους μελλοντικά, ενώ κάποιοι μετέχουν ήδη σε θεματικές εκδηλώσεις που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο μοντέλο επιχειρεί να εφαρμόσει και ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος για την αναβάθμιση των τοπικών οργανώσεων και κυρίως την αναζήτηση ικανών στελεχών με αναφορά στις τοπικές κοινωνίες, τα οποία θα προταθούν πιθανότατα και ως υποψήφιοι για τις επόμενες εκλογές για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Η απόφαση αυτή του Αλέξη Τσίπρα θα τύχει προσεκτικής διαχείρισης για να μην προκαλέσει εσωτερικές αναταράξεις και σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα. Μια εκλογική νίκη θα του χαρίσει απεριόριστες δυνατότητες χειρισμών, μία ήττα ίσως ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Σχετικά Άρθρα