Τι είχε συμβεί στον καύσωνα του 1987- Γιατί χτυπούν συναγερμό οι μετεωρολόγοι για το επόμενο 10ήμερο

 Τι είχε συμβεί στον καύσωνα του 1987- Γιατί χτυπούν συναγερμό οι μετεωρολόγοι για το επόμενο 10ήμερο

Σήμερα η χρήση του κλιματισμού είναι αυτονόητη. Για όσους δεν διαθέτουν η πολιτεία στους καύσωνες ανοίγει κλιματιζόμενες αίθουσες. Αυτό οφείλεται στο σκληρό μάθημα που πήρε η ελληνική κοινωνία στον φονικό καύσωνα του 1987. Ήταν 22 Ιουλίου όταν το θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα σε πολλές περιοχές της χώρας. Στην Αθήνα το πρόβλημα ήταν εντονότερο λόγω του νέφους που ήταν τότε σε υψηλά επίπεδα.

Το τσιμέντο στα κτίρια πύρωνε τους τοίχους και για πρώτη φορά δεν δρόσιζε ούτε το βράδυ.Η θερμοκρασία έφτασε τους 44 βαθμούς. Το χειρότερο όμως ήταν η διάρκεια του καύσωνα. Για οχτώ συνεχείς ημέρες το θερμόμετρο δεν έπεφτε κάτω από τους 30 βαθμούς ούτε τη νύχτα. Τις πρώτες ημέρες κανείς δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε. Ακόμα και τα ρεπορτάζ των εφημερίδων ήταν ψύχραιμα παρόλο που στο πρωτοσέλιδο των Νέων στις 22.7.1987 διαβάζουμε ότι είχαν ήδη σημειωθεί οι τέσσερις πρώτοι θάνατοι. «Ο καύσωνας συνέβαλε στον θάνατο 4 ατόμων δύο στην Αθήνα και δύο στον Βόλο που έπασχαν από καρδιοπάθεια, ενώ δεκάδες άλλα, μεγάλης κυρίως ηλικίας, μεταφέρθηκαν με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα σε διάφορα νοσοκομεία». Η ανησυχία δεν ήταν μεγάλη επειδή το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως σε άτομα που είχαν ήδη προβλήματα υγείας. Τις επόμενες ημέρες όμως η κατάσταση ξέφυγε….

Καύσωνας – Αρναούτογλου: Τι είναι το «ακραίο ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα» και ο «θόλος ζέστης» που έρχεται

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου με νέα ανάρτησή του στο Facebook αναλύει τα δύο φαινόμενα που θα σχηματιστούν στη χώρα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο «η θερμοκρασία σε αρκετές κυρίως ηπειρωτικές περιοχές αναμένεται να βρεθεί γύρω στους 10-12 βαθμούς πάνω από τον μέέσο όρο για την περίοδο που διανύουμε». Όπως είπε απομακρύνεται το ενδεχόμενο να υποχωρήσει ο καύσωνας την Τρίτη, με την υποχώρηση να γίνεται σταδιακά από την Πέμπτη, αρχικά από τα δυτικά και τα βόρεια.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι την Πέμπτη στη Δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία η θερμοκρασία θα κυμανθεί έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, στην Κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου, καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 38 βαθμούς Κελσίου).

Το κύμα καύσωνα θα συνεχιστεί ενισχυμένο από την Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη (3 Αυγούστου), όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας θα φθάσει περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλή θα παραμείνει και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου με νέα του ανάρτηση στο Facebook κάνει λόγο για ακραίο «ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα» στην Ελλάδα με εκτεταμένο σχηματισμό «Θόλου Ζέστης».

«Έντονο το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας!

Ένα ασυνήθιστο «Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα» ή αλλιώς «κόλλημα» του καιρού (ένα αέρινο τείχος πάνω απο την την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια) συνεχίζουν να δίνουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία εμποδίζοντας τα βαρομετρικά χαμηλά και μαζί δροσερότερες αέριες μάζες από τον Ατλαντικό, όχι μόνο να κινηθούν και να φτάσουν στην περιοχή μας, αλλά να συμβάλουν με την ανατολική-βορειοανατολικη κίνησή τους πάνω από την Ευρώπη στην δημιουργία υψηλών πιέσεων ή πιο απλά ενός “Θόλου Ζέστης” πάνω από την περιοχή μας», γράφει στην ανάρτηση του ο Σάκης Αρναούτογλου.

22.7
Πρωτοσέλιδο στα Νέα/ 1987
reges treno

Ο Ιούλιος του 1987

Η θερμοκρασία έφτασε τους 44 βαθμούς. Το χειρότερο όμως ήταν η διάρκεια του καύσωνα. Για οχτώ συνεχείς ημέρες το θερμόμετρο δεν έπεφτε κάτω από τους 30 βαθμούς ούτε τη νύχτα. Τις πρώτες ημέρες κανείς δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε. Ακόμα και τα ρεπορτάζ των εφημερίδων ήταν ψύχραιμα παρόλο που στο πρωτοσέλιδο των Νέων στις 22.7.1987 διαβάζουμε ότι είχαν ήδη σημειωθεί οι τέσσερις πρώτοι θάνατοι.

«Ο καύσωνας συνέβαλε στον θάνατο 4 ατόμων δύο στην Αθήνα και δύο στον Βόλο που έπασχαν από καρδιοπάθεια, ενώ δεκάδες άλλα, μεγάλης κυρίως ηλικίας, μεταφέρθηκαν με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα σε διάφορα νοσοκομεία». Η ανησυχία δεν ήταν μεγάλη επειδή το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως σε άτομα που είχαν ήδη προβλήματα υγείας. Τις επόμενες ημέρες όμως η κατάσταση ξέφυγε. Γέμισαν τα νεκροτομεία Από την υψηλή θερμοκρασία στράβωσαν οι γραμμές του τρένου και διακόπηκε η κυκλοφορία του Στις 23 Ιουλίου οι νεκροί είχαν αυξηθεί, αλλά ακόμα ο αριθμός δεν ήταν ανησυχητικός. «Θερίζει η Λάβρα» διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο. Το πρόβλημα της ζέστης έκαναν χειρότερο οι διακοπές νερού και ρεύματος. Στις 25 Ιουλίου η χώρα βρισκόταν σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

lavra
Πρωτοσέλιδο στο Έθνος
Οι υπάλληλοι των νεκορταφείων και των γραφείων τελετών δεν προλάβαιναν να θάβουν τους νεκρούς με αποτέλεσμα να μένουν ακόμα για 24ωρα άταφοι

Οι νεκροί είχαν φτάσει τους 300 και ο αριθμός συνέχιζε να αυξάνεται. Σοκαρίστικο είναι το ρεπορτάζ που αναφέρει ότι οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είχαν γεμίσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τους νεκρούς. «Όπως έγινε γνωστό, τα στρατιωτικά νοσοκομεία διέθεσαν τους νεκροθαλάμους τους και ήδη μεταφέρονται σε αυτούς νεκροί από άλλα νοσοκομεία». Οι υπάλληλοι των νεκροταφείων και των γραφείων τελετών δεν προλάβαιναν να θάβουν τους νεκρούς με αποτέλεσμα να μένουν ακόμα για 24ωρα άταφοι Μία ημέρα μετά οι νεκροί τοποθετούνταν ακόμα και στα ψυγεία των βαγονιών των τρένων του ΟΣΕ σύμφωνα με το ρεπορτάζ (αρχική φωτο). Μετά την εβδόμη ημέρα του καύσωνα η θερμοκρασία άρχισε να πέφτει, αλλά αργά.

Ο απολογισμός όμως ήταν τραγικός. Ο φονικός καύσωνας του 1987 άφησε πίσω του σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1300 νεκρούς, εκ των οποίων οι 1115 στην Αττική….

Μεταφορά νεκρών με τρένα
1300
Καύσωνας με ΠΑΣΟΚ, 1987: pasok
Βεβαίως, ήταν και ορισμένοι που έβλεπαν “Πασοκικό κόλπο” πίσω από τον καύσωνα…

Φωτογραφία επάνω από την έντονη θερμοκρασία το καλοκαίρι του 2018 που δείχνει τους εύζωνες στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη να υποφέρουν υπομονετικά.

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Σχετικά Άρθρα