Θύελλα για τα δωμάτια COVID 19 στα ξενοδοχεία -Έντονες αντιδράσεις από ΣΕΤΕ και Ξενοδόχους

 Θύελλα για τα δωμάτια COVID 19 στα ξενοδοχεία -Έντονες αντιδράσεις από ΣΕΤΕ και Ξενοδόχους

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για δημιουργία δωματίων -χώρων απομόνωσης- στις ξενοδοχειακές μονάδες για περιπτώσεις φιλοξενίας επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19. Καταρχάς στο μέτρο αντιδρούν οι ξενοδόχοι της Κρήτης ενώ το ζήτημα εγείρει και πολιτικές διαφωνίες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, τόνισε ότι ναι μεν αυτό που ορίζει η ΚΥΑ είναι εφικτό να γίνει αλλά “όταν ακούει κάποιος ότι ένα ξενοδοχείο έχει κρούσμα, δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και αυτό εμείς θέλαμε να το αποφύγουμε”.

“Είναι μεγάλο θέμα” – πρόσθεσε – “πως θα διασφαλίσεις ότι ο θετικός στον κορωνοϊό τουρίστας θα τηρήσει την καραντίνα και θα μείνει στο δωμάτιο του. Δεν μπορούμε να γίνουμε χωροφύλακες. Αν είχαμε ξενοδοχεία covid ο τουρίστας θα μπορούσε να παει στην πισίνα ή στο μπα. Τώρα θα πρέπει να είναι μέσα στο δωμάτιο”.

Όπως επιβεβαίωσε, μόνο τρία ξενοδοχεία στο Ηράκλειο – ένα στα Μάλια και δύο στο Ηράκλειο – ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για ξενοδοχεία Covid 19, ωστόσο όπως είπε “είναι παλιά, μη ανακαινισμένα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις”.

Αναφερόμενος στα…σημάδια για το καλοκαίρι, τόνισε χαρακτηριστικά ότι “ο Ιούλιος θα είναι ο χειρότερος Μάρτιος που είχαμε ποτέ. Το στοίχημα είναι επειδή θα είναι λίγος ο κόσμος θα μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα την όποια κατάσταση προκύψει. Αν τα πάμε καλά τις πρώτες 3 εβδομάδες, πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλή ροή τον Αύγουστο. Αυτοί οι άνθρωποι θα είναι οι πρεσβευτές μας, αρκεί να διαχειριστούμε σωστά τα όποια «εισαγόμενα» κρούσματα.

Τι είπε ο Χάρης Θεοχάρης

Ο υπουργός Τουρισμού μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πώς “προωθείται ένα διπλό πλέγμα προστασίας, το οποίο περιλαμβάνει την προσωρινή λειτουργία του 3% των δωματίων, ως δωμάτια απομόνωσης για τυχόν κρούσματα ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχουν και τα ξενοδοχεία καραντίνας”.

Η ανάρτηση πάντως της συνέντευξης από τον Χάρη Θεοχάρη προκάλεσε την αντίδραση πολλών χρηστών στο twitter:

Η συνάντηση Τσίπρα – ΣΕΤΕ και η κριτική στην ΚΥΑ

Κατά τη συνάντηση που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με το προεδρείο του ΣΕΤΕ η κριτική επικεντρώθηκε στην Κοινή υπουργική απόφαση της κυβέρνησης για τα δωμάτια που πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά κάθε μονάδα που έχει πάνω 10 δωμάτια προκειμένου να παραμένουν σε καραντίνα οι πιθανοί ασθενείς με κορονοιό.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για άλλη μια περίπτωση που μπορεί να αποβεί καταστροφική. Πρέπει να την πάρει πίσω» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, προτείνοντας ταυτόχρονα η καραντίνα να γίνεται σε ξεχωριστές μονάδες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι η δική τους πρόταση είναι ότι τα δωμάτια για καραντίνα δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά αλλά δυνητικά διότι δεν έχουν όλες οι μονάδες την δυνατότητα αυτή.

Έντονη είναι η αντίδραση και από τον Βουλευτή Ηρακλείου Νίκο Ηγουμενίδη ο οποίος μιλώντας στον 98.4 ανέφερε πώς η ΚΥΑ για τα «δωμάτια-απομόνωσης» από τα ίδια τα καταλύματα εγκληματεί κατά του τουρισμού στην Κρήτη.

Ειδικότερα επεσήμανε:

«Η δημοσιοποίηση της ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας, Υγείας και Τουρισμού, με την οποία προβλέπεται πως από τα ίδια τα τουριστικά καταλύματα και από τις ίδιες τις ξενοδοχειακές μονάδες θα δημιουργηθούν “δωμάτια–χώροι απομόνωσης” για «φιλοξενία» κρουσμάτων κορωνοϊού βάλλει ευθέως εναντίον του κρητικού τουριστικού προϊόντος.

Μια τέτοια απόφαση, που είναι και εγκληματική για τον τοπικό πληθυσμό και τους επισκέπτες στο νησί, δεν λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους για τη διαχείριση των κρουσμάτων και τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας. Υποχρεώνει όλα τα καταλύματα ανεξαιρέτως να διαχειριστούν οι ίδιοι ένα κρούσμα μέσα στο ίδιο το κατάλυμα χωρίς καμία προηγούμενη προετοιμασία. Δηλαδή, χωρίς εκπαίδευση και χωρίς την απαιτούμενη αυστηρή επιτήρηση που απαιτεί ένα κρούσμα για την αποφυγή διασποράς του σε όλο το νησί.

Η απόφαση για την οποία επαίρεται το Υπουργείο Τουρισμού μετακυλίει την ευθύνη της Πολιτείας στους ανθρώπους του τουρισμού και απέχει από την ήδη διατυπωμένη πρόταση που αφορά τον ορισμό ενός – υψηλών προδιαγραφών – καταλύματος σε όλη την Κρήτη, σε απομονωμένη περιοχή, που θα τελεί υπό επιτήρηση, και ει δυνατόν κοντά σε δημόσιο νοσοκομείο, ώστε να ελέγχεται υγειονομικά και να τηρούνται όλες οι υγειονομικές δικλείδες ασφαλείας.

Δυστυχώς, η προχειρότητα και η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου υποχρεώνει την Κυβέρνηση σε αποφάσεις επικίνδυνες για το τουριστικό προϊόν, ακόμη και σε μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως είναι η Κρήτη».

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Δωμάτια -χώροι απομόνωσης- στις ξενοδοχειακές μονάδες, για περιπτώσεις φιλοξενίας επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη, προβλέπει νέα ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας, Υγείας και Τουρισμού.

Η λύση αυτή προσωρινού χαρακτήρα συμπληρώνει τη δημιουργία πλέγματος ξενοδοχείων «καραντίνας» και επιτρέπει το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. Γι’αυτό και τα όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ ισχύουν κατ’ ελάχιστον έως ότου οριστεί στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα ή νησί, κατάλυμα για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων για την αντιμετώπιση του κινδύνου μετάδοσης COVID-19.

Με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ ορίζεται ότι για καταλύματα έως 10 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη ενός (1) δωματίου καραντίνας, για καταλύματα έως πενήντα (50) δωματίων απαιτείται η ύπαρξη δύο (2) δωματίων καραντίνας και για καταλύματα άνω των πενήντα (50) δωματίων απαιτείται αριθμός δωματίων καραντίνας ίσος με το 3% της συνολικής δυναμικότητας των δωματίων του καταλύματος.

Σχετικά Άρθρα