Τέλος τα μέτρα – Τέταρτη δόση εμβολίου για όλους το καλοκαίρι… ενόψει Φθινοπώρου

 Τέλος τα μέτρα – Τέταρτη δόση εμβολίου για όλους το καλοκαίρι… ενόψει Φθινοπώρου

Τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό ακόμα και από το καλοκαίρι. Το υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή Εμβολιασμών περιμένει τις οριστικές αποφάσεις και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, αλλά πλέον όλα δείχνουν πως η εισήγηση θα είναι σύσταση για τέταρτη δόση και δεύτερη ενισχυτική ουσιαστικά δόση στον γενικό πληθυσμό.

Σχετικά με το γεγονός αυτό μίλησε το πρωί της Δευτέρας η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία έκανε την εκτίμηση ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό.

«Ήδη ξεκίνησε στο εξωτερικό η τέταρτη δόση. Υπάρχει η Επιτροπή Εμβολιασμών που συστήνει σε συγκεκριμένες ομάδες τέταρτη δόση, γιατί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία είναι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Οι περισσότεροι είναι μη εβολιασμένοι σε ποσοστό 70%-75%, αλλά υπάρχουν και εμβολιασμένοι με δύο και τρεις δόσεις με πολλά υποκείμενα νοσήματα», τόνισε, μιλώντας στην τηλεόραση ΣΚΑΙ.

Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, συνέστησε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα πρέπει εγκαίρως να αποφασίσει τι θα γίνει πριν τον Σεπτέμβριο, πριν ξεκινήσουν τα σχολεία και αυξηθεί η κίνηση.

«Εκτιμώ ότι αρχές Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η χορήγηση της τέταρτης δόσης για όλους», τόνισε.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τον Μάιο θα αρθούν τα περισσότερα μέτρα (εντός της εβδομάδας οι τελικές ανακοινώσεις), ώστε να έρθουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα. Βέβαια, ο κίνδυνος από τον κορονοϊό δεν έχει εκλείψει ακόμη, καθώς καθημερινά δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους ή είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία παρότι επικρατεί η πιο ήπια Μετάλλαξη Όμικρον.

Η κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένη από τον Μάιο και μετά και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να απελευθερώσει τη χώρα από τα μέτρα ώστε να κινηθεί και ελεύθερα ο τουρισμός στον οποίο στηρίζει πολλά για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Από τον Σεπτέμβριο όμως είναι πιθανό εάν αλλάξουν οι επιδημιολογικοί δείκτες να επιστρέψουν τα μέτρα. Κάτι που θα εξαρτηθεί από τη πορεία της πανδημίας. Το θετικό πάντως είναι πως υπάρχουν δείγματα ότι μπορεί η υγειονομική κρίση να οδηγηθεί προς το τέλος της.

Όπως επισημαίνει εξάλλου ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, στις περισσότερες πανδημίες η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει στο τέλος της διετίας, «ωστόσο είναι σημαντικό πλέον να παρακολουθούμε συγκεκριμένους δείκτες, όπως της σοβαρής νόσησης, της νοσηλείας και των θανάτων».

Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του έχει σχεδόν έτοιμο τον οδικό χάρτη που θα απελευθερώσει τη χώρα από τα μέτρα για τον κορονοϊό, από όσα τουλάχιστον έχουν απομείνει.

Μένει όμως να δώσουν την έγκρισή τους οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας που μελετούν διεξοδικά ένα προς ένα τα μέτρα που οδεύουν προς κατάργηση σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το σχέδιο που είναι υπό έγκριση προβλέπει:

  • Από τις αρχές Μαΐου και πιθανότατα από τις 2 Μαΐου, το πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένεται να καταργηθεί για τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης. Θα ελέγχεται μόνο στους εσωτερικούς χώρους.
  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης είναι πιθανό να καταργηθεί μετά τις 15 Μαΐου.
  • Στα εμπορικά καταστήματα δεν αναμένεται να καταργηθεί από τις αρχές Μαΐου αλλά συζητείται από τα μέσα του μήνα και μετά.
  • Σε ότι αφορά στις μάσκες οι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία μετά το Πάσχα χωρίς να φορούν υποχρεωτικά μάσκες, κάτι το οποίο είχε προαναγγείλει εμμέσως πλην σαφώς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε επίσκεψή του σε σχολείο.
  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και στα σούπερ μάρκετ, η μάσκα αναμένεται να καταργηθεί τελευταία.
  • Πάντως, η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα παραμείνει σε νοσοκομεία, γηροκομεία και χώρους όπου υπάρχουν ασθενείς και ευάλωτες ομάδες.

Παναγιώτης Δρίβας