• 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ικανοποίηση… ίσων αποστάσεων για την επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν

 Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ικανοποίηση… ίσων αποστάσεων για την επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ικανοποίηση εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το γεγονός ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα παραμένουν ανοιχτοί.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαιρέτισε τη πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ που έχουν κοινό συμφέρον να διατηρούν ανοιχτό τον διάλογο για τη συνεργασία και τη ειρηνική επίλυση των διαφορών τους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη στάση ενισχύει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η δήλωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ παραπέμπει, ωστόσο, στην μόνιμη επωδό ανάλογων παρόμοιων αμερικανικών παρεμβάσεων και μιλά γενικόλογα για “διαφορές” μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, παραβιάζοντας την πάγια ελληνική θέση πως μοναδική διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (και ΑΟΖ). Αποτελεί, αναμφίβολα, για ακόμα μία δήώση “‘ισων αποστάσεων” που δεν λαμβάνει υπόψη της την τουρκική επιθετικότητα.