Σοβαρές αμφιβολίες για το σχέδιο εμβολιασμού από την αντιπολίτευση – Τα κρίσιμα ερωτήματα, οι δηλώσεις Μπουρλά και… παρασκήνιο με Κικίλια

 Σοβαρές αμφιβολίες για το σχέδιο εμβολιασμού από την αντιπολίτευση – Τα κρίσιμα ερωτήματα, οι δηλώσεις Μπουρλά και… παρασκήνιο με Κικίλια

Ο αισθητά μειωμένος -σε σχέση με τον αναμενόμενο- αριθμός εμβολίων στην πρώτη φάση τουλάχιστον, προκαλεί νέο γύρο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση να δέχεται ήδη τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο ανταπαντά η κυβέρνηση, με την Pfizer ωστόσο να την διαψεύδει.

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Κι όλα αυτά ενώ σήμερα στις 10:15 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για τον κοροναϊό και τη στρατηγική εμβολιασμού, μια σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για το μεγαλύτερο project που έχει γίνει ποτέ, ως εκ τούτου για κάποιους ήταν αυτονόητο ότι θα μπει μπροστά το Μέγαρο Μαξίμου, άλλοι ωστόσο είδαν νέα υποβάθμιση του Βασίλη Κικίλια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΊΣΗΣ: Σύννεφα: Γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης μπαίνει μπροστά στο σχέδιο για τον εμβολιασμό

Επιστρέφοντας όμως στο θέμα του αριθμού των εμβολίων που σε πρώτη φάση θα φθάσουν στην Ελλάδα, χθες στο briefing ο Στέλιος Πέτσας προσέδωσε στο πρόβλημα διεθνή χαρακτήρα:

  • «Η Ελλάδα προμηθεύεται τα εμβόλια, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι μια συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε κράτος-μέλος παίρνει τα εμβόλια που αντιστοιχούν στον πληθυσμό του. Επομένως, εφόσον  παίρνει η Ευρώπη λιγότερα εμβόλια, παίρνει και η Ελλάδα λιγότερα. Αυτό πρέπει να είναι καθαρό», υπογράμμισε ενώ επικαλέστηκε και το αντίστοιχο ζήτημα στις ΗΠΑ:
  • «Βασικό χαρακτηριστικό της δυσκολίας προμήθειας, στην πρώτη φάση, είναι το γεγονός ότι η εταιρεία Pfizer μειώνει τις παραδόσεις και στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά 900.000 εμβόλια -όπως φάνηκε- γι’ αυτή την εβδομάδα».

Ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε επιφυλακτικός για το αν ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος για το εμβολιαστικό πρόγραμμα:

  • «Αυτό που έχει σημασία, σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία είναι να υπάρξει αδειοδότηση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, μετά να έρθουν τα πρώτα εμβόλια στη χώρα μας -που πιθανότατα θα είναι μέχρι τέλος της χρονιάς- και μετά να δοκιμαστεί στην πράξη ο πολύπλοκος μηχανισμός, ο οποίος έχει δημιουργηθεί με βάση το σχέδιό μας, για την εισαγωγή των εμβολίων, την αποθήκευση στις αποθήκες, τη μεταφορά στα 1018 εμβολιαστικά κέντρα, την προτεραιοποίηση, για να κάνει ο κάθε συμπολίτης μας το εμβόλιο, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το κύκλωμα αυτό, το πολύ σύνθετο, το πρωτοφανές, θα λειτουργήσει σωστά».

Χθες πάντως ο Άλμπερτ Μπουρλά -με τον οποίον είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας ο πρωθυπουργός- έδινε άλλη εκδοχή υπερασπιζόμενος, ασφαλώς, την εταιρεία της οποίας ηγείται:

  • «Η Pfizer δεν αντιμετωπίζει προβλήματα παραγωγής με το εμβόλιο COVID-19 και καμία αποστολή που περιέχει το εμβόλιο είναι σε αναμονή ή καθυστέρηση», ήταν η ευθεία απάντηση – ανάρτησή του στο Twitter, επισυνάπτοντας και σχετική ανακοίνωση του φαρμακευτικού κολοσσού.

Η αιφνίδια ανατροπή με τον αριθμό των εμβολίων βρέθηκε όμως από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης:

  • το «σήμα» έδωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, όταν με on camera δήλωσή του υπογράμμιζε ότι «το εμβόλιο αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στην μάχη κατά της πανδημίας -όχι άλλοθι για την μη στήριξη του συστήματος υγείας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για 2 εκατομμύρια εμβόλια μέσα στον Γενάρη. Χθες ανακοίνωσε ότι τελικά θα είναι μόλις 300 χιλιάδες».

Πηγές της αξιωματική αντιπολίτευσης σε δεύτερο χρόνο σημείωναν εμφατικά ότι, «ακόμα και η υπόθεση του εμβολίου, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει ποντάρει εδώ και τρεις μήνες τα πάντα, εξελίσσεται σε ένα ακόμη φιάσκο της κυβέρνησης της ΝΔ» θυμίζοντας ότι «ο κ. Κικίλιας πριν έναν μήνα δεσμευόταν για 2.000.000 εμβόλια μέσα στο Γενάρη. Το ίδιο έλεγε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει αναλυτικά, τι έκανε λάθος και παίρνουμε μέχρι τέλος Γενάρη μόλις 300.000 δόσεις. Ή έκανε κάτι λάθος ή έλεγε συνειδητά ψέματα στέλνοντας μηνύματα εφησυχασμού στον κόσμο εν μέσω έξαρσης της πανδημίας. Οφείλει να απαντήσει. Οι 300.000 δόσεις αντιστοιχούν σε 150.000 ανθρώπους (δεν φθάνουν ούτε καν για τους υγειονομικούς και τις ευάλωτες ομάδες αυτά), επιβεβαιώνεται μία ακόμη κυβερνητική αποτυχία. Όπως τονίζαμε από την πρώτη στιγμή, η διαδικασία του εμβολιασμού θα πάρει πολλούς μήνες μέχρι να επιτευχθεί ανοσία στην κοινότητα».

Για αυτό και, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές,

  • «το εμβόλιο, αν και σημαντικό εργαλείο για το αύριο, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις απαραίτητες κινήσεις για την αντιμετώπιση της σοβούσας υγειονομικής κρίσης σήμερα. Επί της ουσίας μας λένε πως με 3.244 νεκρούς σε ενάμισι μήνα, δεν μπορούμε και δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα τώρα και απλά περιμένουμε το εμβόλιο ως μάννα εξ ουρανού.

Τι θα γίνει όμως μέχρι να υπάρξει ευρύς εμβολιασμός του πληθυσμού ώστε να αποκτήσει ανοσία η κοινότητα; Θα μετράμε νεκρούς και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πανδημία να είναι εκτός ελέγχου και το ΕΣΥ υπό κατάρρευση; Η απάντηση σύμφωνα με την κυβέρνηση και τη στρατηγική της αδράνεια είναι ‘ναι’».

Και, ευκαιρίας δοθείσης, στην αξιωματική αντιπολίτευση επικρίνουν την κυβέρνηση για τον μόλις ψηφισθέντα προϋπολογισμό, καθώς οι δαπάνες για την Υγεία είναι μειωμένες κατά 580 εκατ. ευρώ.

  • «Ενώ οι γιατροί και η Επιτροπή φωνάζουν από την πρώτη μέρα της πανδημίας για μαζικά τεστ, ώστε να έχουμε εικόνα της διασποράς στην κοινότητα, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται τη συνταγογράφηση και μαζική αποζημίωση δωρεάν τεστ για τους πολίτες. Και όχι μόνο δεν μεριμνά για μαζικά δωρεάν τεστ, αλλά αντίθετα τις τελευταίες δέκα ημέρες μειώνει διαρκώς τον αριθμό των μοριακών τεστ που γίνονται κάθε μέρα, προκειμένου να εμφανίσει επικοινωνιακά βελτιωμένη κατάσταση στην πορεία της πανδημίας, κάνοντας έτσι πάλι εγκληματικό λάθος στέλνοντας λάθος μηνύματα εφησυχασμού».

Ειδικότερα:

-Αρνείται να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

-Αρνείται την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, στις περιοχές που αυτό κρίνεται απαραίτητο, αφήνοντας το ΕΣΥ υπό κατάρρευση και τις ιδιωτικές κλινικές ‘αμόλυντες’.

-Αρνείται την επιβολή αλλά κυρίως τον έλεγχο τήρησης αυστηρών μέτρων προστασίας και πρωτοκόλλων στους μαζικούς χώρους εργασίας.

-Αρνείται εδώ και μήνες αρνείται να εφαρμόσει στοχευμένη πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα και ιδιαίτερα στις ‘εστίες υπερμετάδοσης’ όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς , τα εργοστάσια, οι κλειστές δομές, τα γηροκομεία, τα προνοιακά ιδρύματα, τα προσφυγικά camps, οι χώροι μαζικής διαβίωσης μεταναστών, οι καταυλισμοί των Ρομά , οι άστεγοι κλπ».

Για την υγειονομική «βόμβα» της Δυτικής Αττικής, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν δε:

  • «Ασπρόπυργος, Ελευσίνα είναι περιοχές, οι οποίες έχουν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και εργοστάσια με πολλούς εργαζόμενους που δεν τηρούνται – απουσία και ελέγχων- τα μέτρα προστασίας. Το είπε ξεκάθαρα το μέλος της Επιτροπής, κ. Βατόπουλος, που μάλιστα είπε ότι μόλις χθες ενημερώθηκε η Επιτροπή για την έκρηξη κρουσμάτων στη Δυτική Αττική. Γίνεται και πάλι το ίδιο εγκληματικό λάθος που έγινε και συνεχίζει να γίνεται και στη Βόρεια Ελλάδα με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και εργοστάσια. Αφού αφήνουν την πανδημία να βγει εκτός ελέγχου, τρέχουν μετά να επιβάλλουν νέα σκληρά περιοριστικά μέτρα».

Και, εν κατακλείδι, «η κυβέρνηση με την εγκληματική αδράνειά της στρώνει το έδαφος για τρίτο ακόμα σφοδρότερο κύμα της πανδημίας πριν καλά καλά ξεπεράσουμε το δεύτερο».

Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ψηλά όμως και στην ατζέντα της Φώφης Γεννηματά, που χθες έθεσε μάλιστα σειρά ερωτημάτων. «Η πραγματικότητα και πάλι διέψευσε τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης για τα εμβόλια. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Υγείας θα εμβολιασθούν σε πρώτη φάση μόνο 125.000 άνθρωποι. Το βάρος πέφτει στην επαρκή προμήθεια εμβολίων και στην αποτελεσματική διαδικασία εμβολιασμού», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θέτοντας και τα ερωτήματα, με αποδέκτη την κυβέρνηση: 

  • «Έχει ελεγχθεί η σωστή κατανομή από την Ε.Ε. του αριθμού των εμβολίων με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας-μέλους;» (σ.σ. ερώτημα που η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στους πολίτες, τους το χρωστάει…).
  • «Ποιο συγκεκριμένο αριθμό εμβολίων θα παραλάβει τελικά η χώρα μας;
  • Σε ποιο χρονικό ορίζοντα θα γίνει η παραλαβή των υπόλοιπων δόσεων για τον πλήρη εμβολιασμό του πληθυσμού;».
  • Πότε συγκεκριμένα θα είναι έτοιμα, σε ποιες περιοχές και σε ποιους χώρους τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα;
  • Τα κέντρα εμβολιασμού θα έχουν εγκαίρως και πλήρως στελεχωθεί με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;
  • Θα υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός;
  • Για την στελέχωση τους θα αξιοποιηθούν οι υγειονομικοί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;
  • Αν δεν επαρκούν, θα γίνουν σχετικές προκηρύξεις και πότε για να μην επαναληφθούν οι καθυστερήσεις που υπήρξαν με τη στελέχωση των ΜΕΘ;» (σ.σ. αλλά ακόμη κι αυτές οι θέσεις στις ΜΕΘ δεν έχουν προκηρυχθεί όλες ακόμη και τώρα, έλεγε χθες στο ρ/σ Real FM ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης).
  • «Τι μέτρα έχουν ληφθεί για να είναι η διαδικασία αξιόπιστη και διαφανής και χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών;
  • Ποιες ομάδες του πληθυσμού θα προηγηθούν και με ποια κριτήρια;
  • Πως θα καλυφθούν άνθρωποι με αδυναμία πρόσβασης στο διαδίκτυο;
  • Θα δοθεί σχετικό πιστοποιητικό  σε κάθε πολίτη που θα εμβολιάζεται με ευρωπαϊκή ισχύ;».

Το τελευταίο ερώτημα της Φ. Γεννηματά αφορά την πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών:

-«Για την καμπάνια  ενημέρωσης των πολιτών, ποια είναι τα κριτήρια κατανομής των πόρων ώστε να μην έχουμε επανάληψη των φαινομένων της λίστας Πέτσα;

-Θα αξιοποιηθούν οι Ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων και οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι;»

Συμπερασματικά, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επιμένει: «Είναι φανερό ότι έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο για να φτάσουμε στην αναγκαία ανοσία του πληθυσμού. Συνεπώς επιβάλλεται να κινηθούμε με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Δεν χωράει άλλη προχειρότητα και ανεμελιά».

Σχετικά Άρθρα