• 29 Ιουλίου, 2021

Self tests στα σούπερ μάρκετ: Κενά με τα προσωπικά δεδομένα – Κοντοζαμάνης: “Ανόητες οι δικαιολογίες των φαρμακοποιών”

 Self tests στα σούπερ μάρκετ: Κενά με τα προσωπικά δεδομένα – Κοντοζαμάνης: “Ανόητες οι δικαιολογίες των φαρμακοποιών”

Η έναρξη της διανομής των self-tests ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου, με προγραμματισμό διάρκειας για δύο μήνες. «Η δράση αυτή ολοκληρώνεται με επιτυχία και για το λόγο αυτό σκοπεύουμε να τη συνεχίσουμε και τους επόμενους μήνες για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι  οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό και οι νέοι 18-30 ετών, με εξαίρεση από τις ομάδες αυτές τα άτομα που είναι  εμβολιασμένοι»,  ανέφερε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά για το πρόγραμμα διάθεσης των self-tests.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Δύο φαρμακευτικοί Σύλλογοι ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μη συνεχίσουν τη διάθεση των self-tests. Σχετικά με τους λόγους που στήριξαν την απόφαση αυτή ο κ. Κοντοζαμάνης σχολίασε ότι προβάλλουν «είτε ανόητες δικαιολογίες, είτε ανυπόστατα επιστημονικά δεδομένα που πλήττουν την αξιοπιστία των τεστ και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

«Είμαστε βέβαιοι ότι το σύνολο των φαρμακοποιών επιθυμεί να συνεχίσει να διαθέτει self-tests προς τους συμπολίτες μας, ανταποκρινόμενοι με αίσθημα ευθύνης στην ανάγκη πρόσβασης των συμπολιτών μας σε αυτού  του είδους το διαγνωστικό έλεγχο και ότι η απόφαση θα είναι  θετική», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι:

  • «τα self-tests πληρούν αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές και μελέτες έχουν καταδείξει την αξιοπιστία τους».

Επεσήμανε ότι «η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να προφυλάξει τους συμπολίτες μας από τη διασπορά και τη μετάδοση του κοροναϊού. Και δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν δικαιούχο ακάλυπτο».

Διάθεση των self-tests στην Αχαΐα από τα σούπερ μάρκετ

Στην περιοχή της Αχαΐας, όπου ο τοπικός φαρμακευτικός Σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή διάθεσης self-test, η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό κανάλι τα σούπερ μάρκετ της περιοχής«Υπάρχει ήδη συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ προς την κατεύθυνση αυτή», ανακοίνωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Επίσης, η εφοδιαστική αλυσίδα των self-tests μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχίσει τον εφοδιασμό των όσων φαρμακείων στην Αχαΐα επιθυμούν να τα διαθέτουν.

«Προετοιμαζόμαστε δε να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό και στην Αττική, εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση των self-tests στους πολίτες. Είμαι βέβαιος ότι η στοιχειώδης ευθύνη θα υπερισχύσει των όποιων συνδικαλιστικών πρακτικών», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Διάθεση από τα σούπερ μάρκετ: Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα;

Σχετικά με το ποιοι θα έχουν πρόσβαση, σε ποια δεδομένα, πώς θα διασφαλίζονται τα δεδομένα και γενικότερα για την όλη διαδικασία, ο κ. Κοντοζαμάνης διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

  • «Σε κάθε περίπτωση, διασφαλίζονται όλα τα προσωπικά δεδομένα, όπως έγινε και με τα φαρμακεία, όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση, και δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Υπάρχει εμπειρία σε τέτοιες διαδικασίες και τις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο το σχέδιο», ενώ επανέλαβε ότι ταυτόχρονα με τα σούπερ μάρκετ θα είναι δυνατή και η διάθεση από τα φαρμακεία για όσους φαρμακοποιούς επιθυμούν να διαθέτουν τα τεστ, παρά τις αποφάσεις των οικείων φαρμακευτικών Συλλόγων. «Η εφοδιαστική αλυσίδα, όπως δούλευε μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να δουλεύει κανονικά και να προμηθεύει όλα τα κανάλια διανομής με self-test προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας», σημείωσε.

Σχετικά με την αποζημίωση (που τώρα είναι τα 0,27 λεπτά ανά self-test) όταν ρωτήθηκε ο κ. Κοντοζαμάνης εάν θα είναι η ίδια και για τα σούπερ μάρκετ ή αν ανοίγει η αγορά των self-test στα σούπερ μάρκετ, ο κ. Κοντοζαμάνης περιορίστηκε να δηλώσει λακωνικά: 

  • «Όχι, μιλάμε για τη διάθεση μέσω αυτού του καναλιού, των self-test που διαθέτει δωρεάν το Κράτος προς τους πολίτες. Τελεία».