Self (rapid) test: Πόσο αποτελεσματικό είναι το μέτρο που έρχεται με καθυστέρηση;-Πως θα το κάνετε-Ποιοι και γιατί διαφωνούν

 Self (rapid) test: Πόσο αποτελεσματικό είναι το μέτρο που έρχεται με καθυστέρηση;-Πως θα το κάνετε-Ποιοι και γιατί διαφωνούν

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, η Ελλάδα θα εφαρμόσει την καθολική δωρεάν παροχή self-test σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία και Κύπρο και δεν θα εφαρμοστεί “πρώτη φορά στην Ελλάδα”, όπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό. Έχει, δε, προταθεί με δια την διαδικασία της συνταγογράφησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εδώ και περίπου ένα χρόνο (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα25) και δεν είχε βρει την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.

Το μείζον ερώτημα είναι εάν και κατά πόσο θα ήταν αποτελεσματική μια τέτοια διαδικασία, δηλαδή, εάν ο πολίτης μπορεί εύκολα να κάνει μόνος του το τεστ και να έχει ορθό αποτέλεσμα, καθώς και εάν θα αποτυπώνεται το αποτέλεσμα στη βάση δεδομένων του ΕΟΔΥ προκειμένου να υπάρχει “απεικόνιση” της πορείας της επιδημίας. Πιθανότερο, αυτή τη στιγμή, είναι πως δεν θα συλλέγονται τα στοιχεία αυτά κι έτσι δεν θα γνωρίζουν οι ειδικοί πόσο επιπλέον κρούσματα υπάρχουν πέραν εκείνων που καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ.

Ο πρώην πρόεδρος του τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ και Ομοτιμος καθηγητης Βιοχημειας στο Εθνικο Και Καποδιστριακο Πανεπιστημιο Αθηνων, για παράδειγμα, εξηγεί -με ανάρτησή του στο FB, γιατί η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει παραπλάνηση:

Τελικά προβληματίζομαι πραγματικα αν πιστεύει κανεις απο την επιτροπη ότι το rapid test μπορεί να γίνει τόσο εύκολα απο ένα αδαή συνάνθρωπο μας .Τόσο η λήψη του δειγματος όσο και η ανακίνηση του στυλεου στο σωληνάκι για να εκχυλισθει το προς έλεγχο υλικό δεν ειναι καθόλου εύκολα πράγματα για τον αδαή.Διερωτώμαι πως δεν φοβούνται μήπως ο μεγαλος αριθμός ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων εχει ακριβως τα αντίθετα αποτελέσματα απο εκεινα που περιμένουν Ένα ψευδως αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει τους ανθρωπους να αγνοήσουν αλλά σημαντικά συμπτώματα που πιθανα έχουν και να μην απευθυνθούν εγκαιρα στον γιατρό όποτε και διασπορα θα έχουμε και η υγεία των συνανθρώπων μας θα ειναι σε κίνδυνο Πέρα βέβαια του γεγονότος ότι κάποιος με ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα προφανώς θα προσέχει λιγότερο διότι θα νοιωθει ασφαλής και θα αποτελεί μια μικρή βόμβα διασποράς

Πως θα κάνετε το self test

Σύντομα, κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο δωρεάν, ένα self-test την εβδομάδα.

Τα self test είναι ουσιαστικά rapid test για τον κορονοϊό, τα οποία μπορούν να πραγματοποιούν οι πολίτες χωρίς τη βοήθεια ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο σπίτι. Πρόκειται, δηλαδή, για τεστ αντιγόνου που δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να διενεργηθούν και δίνουν αποτέλεσμα σε διάστημα 15 με 30 λεπτά με τη δειγματοληψία. Παρακάτω θα δείτε ένα από τα τεστ (δεν είναι απαραίτητο πως θα λειτουργούν έτσι όλα τα κιτ) που πήρε έγκριση πριν τρεις μήνες από τον FDA.

Όπως γίνεται με τα rapid test, ορισμένα από τα προϊόντα αυτά, τα οποία πωλούνται ήδη σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, η δειγματοληψία γίνεται είτε από τη μύτη, είτε με την λήψη επιχρίσματος από το στόμα.

Rapid home-based coronavirus tests are coming together in research labs —  we're working on analyzing spit using advanced CRISPR gene editing  techniques

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι λωρίδες που υπάρχουν στο κουτί των self test περιλαμβάνουν αντισώματα αντιγόνου που ενεργοποιούν κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο.

Στην περίπτωση που το τεστ κορονοϊού βγει θετικό, τότε θα παράξει μια εμφανή χρωστική. Τα rapid test τέτοιου τύπου είναι ιδανικά για τον εντοπισμό υψηλού ιικού φορτίου, όταν και ο κορονοϊός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός.

Μάλιστα, ήδη η Κομισιόν έχει ανακοινώσει την πρόθεση να καταλήξει σε συγκεκριμένα προϊόντα self test για τον κορονοϊό.

Αν και σύμφωνα με την DW, ένα αξιόπιστο τέτοιο rapid test που μπορεί να πραγματοποιήσει ένας πολίτης μόνος του, μπορεί να είναι ως και 80% ακριβές, να ανιχνεύει δηλαδή 4 στις 5 μολύνσεις, σε έρευνα του Ινστιτούτου Κοχ, διαπιστώθηκε πως η ακρίβεια διάγνωσής τους κυμάνθηκε στο 71% στην περίπτωση 60 πολιτών που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό με την πραγματοποίηση PCR (μοριακού) τεστ.

Γαλλική εταιρεία που σκοπεύει να διοχετεύσει τέτοια rapid test αυτοδοκιμής στη χώρα, αναφέρει πως προκειμένου να πραγματοποιηθεί το τεστ, ο πολίτης θα πρέπει να εισάγει μια μπατονέτα ως 3 με 4 εκατοστά στη ρινική κοιλότητα και να την περιστρέψει πέντε φορές πριν την αφαιρέσει και έπειτα, αναμειγνύει το δείγμα με το υγρό που παρέχεται στο kit και αναμένει το αποτέλεσμα.

Διαφωνεί ο πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της επιτροπής ειδικών Αθ. Εξαδάκτυλος

O Θανάσης Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στο Mega τόνισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και αναμένεται να «εξελιχθεί δυσκολότερα».
«Τα μέτρα που ελήφθησαν για να εκτονωθεί η δυσφορία και η κόπωση του κόσμου θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτόν τον λόγο και θα πρέπει να τηρούνται τα όποια μέτρα με πολύ μεγάλη ευλάβεια».

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι η άρση κάποιων περιορισμών δε θα πρέπει να παρερμηνευθεί ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία.

«Να μη συμπεραίνουμε λανθασμένα ότι είναι ώρα να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια».

Σχετικά με τα δωρεάν rapid test που θα δικαιούται ο κάθε πολίτης, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε ότι αυτά θα ήταν καλό να γίνονται κάτω από ιατρική επίβλεψη και όχι ατομικά στο σπίτι.

«Η αυτοεξέταση μπορεί να μας οδηγήσει σε πολλαπλά λάθος συμπεράσματα».

Αναφορικά με τα σχολεία, η επιτροπή δε συζήτησε πιθανό άνοιγμα άμεσα.

Εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές χώρες

Tα δωρεάν τεστ πραγματοποιούνται ήδη στην Αυστρία και την Γερμανία:

Αυστρία

Όπως έγραφε η Deutsche Welle στις 5 Μαρτίου, «από τις 8 Μαρτίου κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα».

Σε ανάλογες εξαγγελίες έχει προχωρήσει και η Ελβετία η οποία ελπίζει μέσα στο Μάρτιο να θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα πέντε δωρεάν rapid τεστ ανά πολίτη κάθε μήνα.

Σχετικά Άρθρα