• 29 Οκτωβρίου, 2021

Σεισμός: Ζητούσαν τηλεκπαίδευση εν μέσω…Ρίχτερ στο Ηράκλειο – Σφοδρή αντίδραση των εκπαιδευτικών

 Σεισμός: Ζητούσαν τηλεκπαίδευση εν μέσω…Ρίχτερ στο Ηράκλειο – Σφοδρή αντίδραση των εκπαιδευτικών

Με απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. ν. Ηρακλείου, που εστάλη την Δευτέρα το απόγευμα στα σχολεία έκανε λόγο για άμεση ενεργοποίηση της τηλεκπαίδευσης σε όσα σχολεία ήταν εφικτό, την ώρα που οι σεισμολόγοι ζητούσαν από τους κατοίκους να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους!

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου “Δ. Θεοτοκόπουλος” αντέδρασαν σφοδρά..

Στη σχετική ανακοίνωση τόνιζαν τα εξής:

Γερμανία: Μεγάλος νικητής ο Σολτς, τρίτο κόμμα οι Πράσινοι, καταποντίστηκαν CDU, Die Linke – Τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης

“Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» χαιρετίζουμε την εξαιρετική επαγγελματική συμπεριφορά και στάση ευθύνης των συναδέλφων αλλά και την ωριμότητα και ψυχραιμία που επέδειξαν οι μαθητές μας κατά τη διάρκεια του μεγάλου σεισμού. Οι συνάδελφοι με υποδειγματικό τρόπο εφάρμοσαν τα σχέδια των σχολείων τους και παρά τις σοβαρές υλικές ζημιές, ειδικότερα σε σχολεία του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, δεν αντιμετώπισαν ζητήματα με τυχόν τραυματισμούς ή οτιδήποτε άλλο.

Η απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης για αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου ήταν επιβεβλημένη, καθώς πρέπει αφενός να παρακολουθηθεί η μετασεισμική ακολουθία αλλά και να ελεγχτούν όλα τα σχολικά κτίρια του νομού. Είναι ενδεικτικό πως πέρα από τις μεγάλες καταστροφές στα σχολεία του Αρκαλοχωρίου, Θραψανού, Μελεσσών και της ευρύτερης περιοχής, υλικές ζημιές και ρωγμές έχουν καταγραφεί και σε σχολεία του δήμου Ηρακλείου. Συνεπώς, πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πριν ανοίξουν ξανά τα σχολεία.

Με έκπληξη είδαμε την απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. ν. Ηρακλείου, που εστάλη σήμερα το απόγευμα στα σχολεία και κάνει λόγο για άμεση ενεργοποίηση της τηλεκπαίδευσης, όπου είναι εφικτό.

Προφανώς και πουθενά δεν είναι εφικτή η «άμεση» υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο νομό μας, όταν:

  • πραγματοποιούνται διαρκείς και έντονοι μετασεισμοί, που υποχρεώνουν τις οικογένειες και τα παιδιά να βρίσκονται εκτός σπιτιού για λόγους ασφαλείας.
  • ο σχολικός εξοπλισμός των μαθητών (σχολικά εγχειρίδια κ.ά.) παρέμεινε στο σχολείο.
  • τα σχολεία είναι κλειστά και μέχρι να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από τις υπηρεσίες, δε δύναται να αξιοποιηθεί ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός τους.
  • επικρατεί κλίμα ανησυχίας και φόβου, λόγω των συνεχών μετασεισμών, η συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση των μαθητών αντενδείκνυται για εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία εξ αποστάσεως.

Συνεπώς, θεωρούμε τη συγκεκριμένη απόφαση εκτός πραγματικότητας και καλούμε τόσο την Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης όσο και τη Διεύθυνση ΠΕ Ηρακλείου να ανακαλέσουν, διότι η άμεση υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ανέφικτη. Προέχει η ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων”.  

Αλαλούμ στα σχολεία

Αρκετά σχολεία έστελναν ενημερωτικά σημειώματα στους γονείς ότι θα ξεκινούσαν σήμερα το πρωί webex την ώρα που δάσκαλοι και καθηγητές υποστήριζαν πως πρόκειται για μια παράνοια δεδομένων των συνθηκών.

Τελικά, μετά από σειρά τηλεφωνημάτων και επαφών μεταξύ των αρμοδίων, υπήρξε η διευκρίνιση πως η τηλεκπαίδευση θα γίνει όπου είναι εφικτή.

Από χθες αργά το απόγευμα και επί ώρες, αρκετά σχολεία άλλαζαν την απόφασή τους και ενημέρωναν ξανά τους γονείς ότι τελικά τηλεκπαίδευση δεν θα γίνει.

Ο πρωινός σεισμός ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους των περισσότερων. Όπως έλεγαν κάποιοι εκπαιδευτικοί “τώρα, παιδιά, βάλτε τα λάπτοπ κάτω από τα τραπέζια…”