• 8 Δεκεμβρίου, 2021

Σαρηγιάννης: Αν εφαρμοστούν τα μέτρα 9000 κρούσματα αρχές Δεκεμβρίου

 Σαρηγιάννης: Αν εφαρμοστούν τα μέτρα 9000 κρούσματα αρχές Δεκεμβρίου

Η χώρα εδώ και μέρες καταγράφει σταθερά περισσότερα από 6.000 κρούσματα καθημερινά ενώ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, ανέφερε ότι “δεν πρόκειται να φτάσουμε 10.000 κρούσματα εάν τα μέτρα εφαρμοστούν” εκτιμώντας ότι θα φτάσουμε τα 9.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σαρηγιάννης συγχαίρει την προσπάθεια της εκκλησίας να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τον εμβολιασμό.

«Η προσέγγιση της αγάπης και του διαλόγου είναι η προσέγγιση που λειτουργεί. Χαίρομαι που η εκκλησία κάνει ότι μπορεί. Είμαστε σε μία αυξητική πορεία, ξεπεράσαμε τα 6.000 κρούσματα και αυτή τη βδομάδα θα συνεχίσουν να ανεβαίνει, γιατί τα μέτρα προφανέστατα δεν έχουν ακόμα επίδραση»

Τα μέτρα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα λειτουργήσουν σαν φρένο, δεν θα σταματήσουν όμως ολοκληρωτικά την πανδημία.

«Τα μέτρα δεν θα ανατρέψουν την πορεία της πανδημίας άμεσα, θα χρειαστεί χρόνος γι’ αυτό. Πρέπει να κάνεις κάτι πολύ δραστικό όταν έχεις τέτοια διασπορά στην κοινότητα», δήλωσε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο ρυθμός εμβολιασμού σε συνδυασμό με τον ρυθμό της φυσικής ανοσίας λόγω νόσησης θα φέρει την πολυπόθητη αποκλιμάκωση γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου. Εκτιμάται ότι στα Χριστούγεννα θα υπάρχει πτωτική πορεία, με τις τιμές να φτάνουν τα 5.000 κρούσματα, το οποίο τότε η κυβέρνηση και οι ειδικοί θα πρέπει να κρίνουν πως θα διαχειριστούν.

Το μέλος της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», δήλωσε πως σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών από την ηλικία των 5 ετών, υπάρχουν μελέτες που δίνουν το «πράσινο φως» στο εμβόλιο της Pfizer, οι οποίες όμως θα εξεταστούν τόσο από τον ΕΜΑ όσο και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στη χώρα μας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε στη συνέχεια ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φθίνει με τον καιρό, αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν μηδενίζεται και συνεχίζει να προστατεύει από τη βαριά νόσηση, καλώντας όμως όλους να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου μόλις περάσει το εξάμηνο από τη δεύτερη.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος,περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη βόρεια Ελλάδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, χθες Κυριακή διασωληνώθηκαν ασθενείς εκτός ΜΕΘ και σήμερα το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» ξεκινάει εφημερία χωρίς καμία ελεύθερη κλίνη σε ΜΕΘ

Ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι «ζούμε και πάλι στιγμές του Νοεμβρίου του 2020» κι απέδωσε την εκρηκτική εικόνα της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα γενικά και στη Θεσσαλονίκη ειδικά, στο γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά, αλλά και στο ότι δεν τηρούνται τα μέτρα.