Σάμος: Μια ριπή αέρα έφερε τούμπα το ελικόπτερο – H μαρτυρία του Μολδαβού μηχανικού – Δύο νεκροί και δύο διασωθέντες

 Σάμος: Μια ριπή αέρα έφερε τούμπα το ελικόπτερο – H μαρτυρία του Μολδαβού μηχανικού – Δύο νεκροί και δύο διασωθέντες

Δύο νεκροί και δύο διασωθέντες είναι ο απολογισμός της τραγικής πτώσης του πυροσβεστικού ελικοπτέρου στη θάλασσα, που επιχειρούσε χθες Τετάρτη στη Σάμο.

Νεκροί είναι ο Ρουμάνος πιλότος και ο Έλληνας μεταφραστής, ενώ διασώθηκαν οι δύο Μολδαβοί, μέλη του πληρώματος. Το ελικόπτερο κατέπεσε ενώ συμμετείχε στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Σάμο, στην περιοχή Άγιος Μηνάς, στη θάλασσα βόρεια του Παλαιοχωρίου κατά τη διάρκεια της υδροληψίας.

Πρόκειται για ενοικιαζόμενο ελικόπτερο τύπου Μi8, που είχε τριμελές ξένο πλήρωμα -ένας Ρουμάνος, δύο Μολδαβοί- και έναν Έλληνα μεταφραστή.

Το ελικόπτερο σηκώθηκε στις 16:39 και κατέπεσε στις 17:55. Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες από το δεύτερο Mi8 και ένα πλοίο του Λιμενικού.

Ο Μολδαβός μηχανικός που διασώθηκε μετά την πτώση του ελικοπτέρου  περιέγραψε τις δραματικές στιγμές λέγοντας πως όταν κατέβηκαν να πάρουν νερό, μια ριπή αέρα χτύπησε το αεροσκάφος και τους έφερε τούμπα. «Μια ριπή ανέμου μας έφερε τούμπα», έλεγε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με όσα θυμάται ανέφερε ότι βγήκαν όλοι από το ελικόπτερο κατά την πρόσκρουση ωστόσο στην συνέχεια χάθηκαν.

Όσον αφορά στους νεκρούς εικάζεται ότι ο ένας πιθανότατα να πνίγηκε και ο άλλος να χτύπησε στο κεφάλι και να μην μπορούσε να αντιδράσει.

Η σύζυγος ενός από τους επιζώντες είναι στο νησί και βρίσκεται μαζί του στο νοσοκομείο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μολδαβός μηχανικός είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ο δεύτερος Μολδαβός. 

Το χρονικό της τραγωδίας

Το ελικόπτερο επιχειρούσε να σβήσει τη μεγάλη φωτιά στη Σάμο έπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή Πλάκα νοτιοδυτικά του νησιού έχοντας τέσσερις επιβαίνοντες το απόγευμα της Τετάρτης (13.07.2022).

Νεκροί είναι ο ΄Ελληνας σύνδεσμος και τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, ενώ σώοι και καλά στην υγεία τους είναι ο μηχανικός του ελικοπτέρου που είναι Μολδαβός και ο χειριστής επίσης Μολδαβός που ήταν ο τελευταίος που διασώθηκε κολυμπώντας στην ακτή.

Μανώλης Δράκος