• 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων πριν ανοίξουν τα σχολεία – Θεοδωρίδου: “Ο εμβολιασμός των παιδιών δε γίνεται για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες”

 Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων πριν ανοίξουν τα σχολεία – Θεοδωρίδου: “Ο εμβολιασμός των παιδιών δε γίνεται για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες”

Στη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κάνοντας μία σύντομη αναφορά σε σχετικά με τους εμβολιασμούς θέματα που απασχολούν έντονα το κοινό, αναφέρθηκε στο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 ως 17 ετών.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

  • «Από την καταγραφή των κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ, παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία», τόνισε εξαρχής η κα Θεοδωρίδου.

Στοιχεία ανάλογα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που δημοσιεύθηκαν στο δελτίο MMWR πριν λίγες ημέρες, δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν μέσα στο διάστημα από 1/3/20 έως 14/8/21 λόγω της επικράτησης της παραλλαγής Δ, ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία και με το υπουργείο Παιδείας έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο, απαντήσεις για τα πιο συνήθη ερωτήματα που απευθύνουν γονείς και εκπαιδευτικοί σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικίας», ενημέρωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ανάμεσα στους προβληματισμούς που διατυπώνονται από τους πολίτες, η κα Θεοδωρίδου επέλεξε να αναφερθεί στην ανησυχία που πλανάται, ιδιαίτερα συχνά,  μήπως ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες.

«Σε αυτό τον προβληματισμό θα πρέπει να απαντήσουμε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών:

·         Πρώτον, ο εμβολιασμός συστήνεται για την προσωπική τους, την ατομική τους προστασία. Ιδιαίτερα βέβαια αυτό αφορά τα παιδιά που έχουν και υποκείμενα νοσήματα αλλά και την ψυχική υγεία για την οποία έχουμε κάνει ιδιαίτερη αναφορά.

·         Πάρα πολύ σημαντική είναι η «θωράκιση» των παιδιών για την επιστροφή τους στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Είναι αυτό που τους κάνει τη μαθητική ζωή ευχάριστη και τους δημιουργεί και τις αναμνήσεις για τα μετέπειτα χρόνια.

·         Πολύ σημαντικός λόγος είναι η μείωση της διασποράς του ιού ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας ή της κοινότητας. Υπάρχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί, αλλά η ανοσία τους δεν είναι επαρκής.

·         Και τέλος, είναι η πιθανότητα της μείωσης των πιθανοτήτων να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις από τη στιγμή που ο ιός δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος όταν υπάρχουν εμβολιασμένα άτομα.

Καθοριστικό ρόλο, και αυτό πρέπει να το αναφέρουμε, για την ταχεία και ευρεία εμβολιαστική κάλυψη, φυσικά έχουνε οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι είναι και αυτοί που εγκρίνουν τον εμβολιασμό, ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός -γιατί εδώ μιλάμε και για μεγαλύτερες ηλικίες- και φαίνεται τον τελευταίο καιρό ότι ιδιαίτερα είναι και οι ίδιοι οι έφηβοι οι οποίοι εκφράζουν την επιθυμία για τον εμβολιασμό τους», κατέληξε η κα Θεοδωρίδου.