Πρ. Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά στο libre: Υπάρχουν λύσεις για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ – Ποια πρόταση είδε θετικά ο Κικίλιας

 Πρ. Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά στο libre: Υπάρχουν λύσεις για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ – Ποια πρόταση είδε θετικά ο Κικίλιας

Καθώς έχει ολοκληρωθεί πλέον η επιστράτευση των γιατρών που ανήκουν στον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά από τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, το libre μίλησε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκο Πλατανησιώτη, σχετικά με τον αριθμό των ιδιωτών γιατρών που δέχτηκαν το «φύλλο πορείας» και τις ειδικότητές τους.  

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Ο πρόεδρος του ΙΣΠ εξήγησε ότι η διαδικασία της επίταξης έγινε χωρίς τη συνεργασία των συλλόγων, ενώ ενημέρωσε ότι από τα 4.000 μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, οι γιατροί που μπορούσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του υπουργείου, πρακτικά και αριθμητικά δεν ήταν περισσότεροι από μερικές δεκάδες, και σημείωσε ότι, τελικά, τριάντα έξι άτομα συνολικά κλήθηκαν από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν κάποιοι από αυτούς τους ιδιώτες γιατρούς που διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, πόσο εφικτό είναι να συνεχίσουν τη λειτουργία του, ο κ. Πλατανησιώτης ήταν σαφής:

  • «Ναι μεν, η διάταξη που υπογράφτηκε δίνει το δικαίωμα στο γιατρό να διατηρεί το ιατρείο του, για το διάστημα που έχει επιστρατευτεί να υπηρετεί σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι ανθρωπίνως αδύνατον μετά από μία πιεστική βάρδια σε νοσοκομείο, και πιθανή εφημερία, τουλάχιστον 8 ωρών -γιατί πολλές φορές διαρκεί και παραπάνω- να πάει ο γιατρός και στο ιατρείο του. Πάντως, το δικαίωμα να έχει το ιατρείο του εξακολουθεί να υφίσταται».

Επεσήμανε επίσης, τον κίνδυνο να αποδυναμωθεί με το μέτρο της επίταξης το ιατρείο της γειτονιάς που ήταν η κύρια πρόσβαση στην περίθαλψη για πολλές ομάδες πολιτών, καθώς ένα χρόνο τώρα με την πανδημία αποφεύγουν τα νοσοκομεία, για ευνόητους λόγους.

Προτάσεις του ΙΣΠ προς το υπουργείο Υγείας

Όπως ανέφερε ο κ. Πλατανισιώτης, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας που έχει τις τελευταίες μέρες με το υπουργείο Υγείας λόγω των πρόσφατων θεμάτων με τη συμμετοχή των γιατρών στο ΕΣΥ, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, πολλές από τις οποίες ο υπουργός τις είδε θετικά, και πρόσθεσε ότι η υιοθέτηση κάποιων από αυτές μπορεί να φέρει την επίλυση χρόνιων ζητημάτων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΙΣΠ πρότεινε στον υπουργό Υγείας να κληθούν από το υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ να υπηρετήσουν στα νοσοκομεία αυτή την ώρα της ανάγκης οι νέοι γιατροί που περιμένουν σε λίστα αναμονής για να κάνουν το αγροτικό τους, με κίνητρο βέβαια, να προσμετρηθεί ο χρόνος προσφοράς τους στην Αγροτική Θητεία.

  • «Στον Πειραιά, είναι πάνω από 50 νέοι γιατροί που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο δημόσιο Σύστημα Υγείας». Την πρόταση αυτή ο υπουργός την είδε θετικά και δεσμεύτηκε να την προχωρήσει, εξηγεί ο πρόεδρος του ΙΣΠ.

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε στον υπουργό από τον πρόεδρο του ΙΣΠ να προχωρήσει άμεσα τις προσλήψεις των συναδέλφων για το ΕΣΥ των οποίων έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους αλλά για γραφειοκρατικούς λόγους δεν έχει προχωρήσει ακόμα η πρόσληψη τους.

  • Μία άλλη πρόταση του κ. Πλατανησιώτη αφορά την εθελοντική εργασία στα εμβολιαστικά κέντρα από γιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας, έτσι ώστε να απελευθερωθούν πνευμονολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί, που απασχολούνται τώρα σε αυτά για να  βοηθήσουν στα νοσοκομεία, όπου θα είναι πιο χρήσιμοι. «Η ιατρική φροντίδα των ανθρώπων που πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα είναι σχετικά απλή και μπορεί να την εξασκήσει γιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας. Αφορά τη λήψη του ιστορικού και την ετοιμότητα για την περίπτωση κάποιας αλλεργικής αντίδρασης να γίνει μία ένεση αδρεναλίνης. Δεν είναι δύσκολο να γίνει από ένα γιατρό άλλης ειδικότητας, δεν είναι ανάγκη να είναι πνευμονολόγος ή παθολόγος. Χρήσιμο είναι να απελευθερώσουμε αυτό το δυναμικό για να συνδράμει τα νοσοκομεία μας».

Ο Νικόλαος Πλατανησιώτης παραδέχτηκε, τέλος, ότι «υπήρξαν προβλήματα στη συνεννόηση κι επικοινωνία, και από πλευράς υπουργείου Υγείας αλλά και από πλευράς Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, και τελικά οδήγησαν στη «λύση» της επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών. Με καλύτερη συνεννόηση, θα είχε αποφευχθεί η επίταξη των ιατρών», σχολίασε o Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νικόλαος Πλατανησιώτης.

Σχετικά Άρθρα