• 4 Δεκεμβρίου, 2021

Πολιτική σύγκρουση για τον Κουφοντίνα- Μαξίμου: “Καμία υποχώρηση στον εκβιασμό”- Παρέμβαση Τσίπρα, ΚΙΝΑΛ- “Eπιδεινώθηκε η κατάστασή του”, λένε οι γιατροί

 Πολιτική σύγκρουση για τον Κουφοντίνα- Μαξίμου: “Καμία υποχώρηση στον εκβιασμό”- Παρέμβαση Τσίπρα, ΚΙΝΑΛ- “Eπιδεινώθηκε η κατάστασή του”, λένε οι γιατροί

Σε μια δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση οδηγεί η υπόθεση του κρατουμένου καταδίκου για τις δολοφονίες της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος συνεχίζει την απεργία πείνας και δίψας, αρνούμενος ακόμα και την ανάνηψη, έχοντας φτάσει, πλέον, πολύ κοντά στην απώλεια της ζωής του, αιτούμενος την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σοβαρή επιδείνωση εμφάνισε το Σάββατο η υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας Ανδρέας Ι. Κολοκυθάς. Ο καταδικασμένος δολοφόνος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» βρίσκεται τις τελευταίες 22 μέρες – εκ των οποίων τις 11 στη ΜΕΘ – στο νοσοκομείο, για να αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές από την απεργία πείνας στην οποία έχει κατέλθει από τις 8 Ιανουαρίου, ζητώντας από τις αρχές να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλού.

Να σημειωθεί ότι περισσότερα από χίλια άτομα διαδήλωσαν παρά τα μέτρα στην Αθήνα, ανταποκρινόμενα σε πρόσκληση δικηγορικών οργανώσεων.

«Ενημερώνουμε ότι, ο ασθενής του νοσοκομείου μας κος Δημ. Κουφοντίνας ο οποίος νοσηλεύεται για 11η ημέρα στην ΜΕΘ, μετά από 22 ημέρες παραμονής στην Παθολογική Κλινική, εμφάνισε σοβαρή επιδείνωση στην υγεία του σήμερα 27-02-2021», αναφέρει η δήλωση του διοικητή του νοσοκομείου.

«Το προσωπικό της ΜΕΘ τηρώντας απόλυτα την κείμενη Νομοθεσία, δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προβαίνει στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων και απαραίτητων Ιατρο- φαρμακευτικων ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών της πολυήμερης άρνησης λήψης τροφής και τελευταίως και υγρών.

Το Ιατρο- νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του πάντοτε σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας προς το σκοπό της διασφάλισης της υγείας του ασθενούς με απόλυτο σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.».

Αν ο Δημήτρης Κουφοντίνας καταλήξει θα είναι ο πρώτος απεργός πείνας που πεθαίνει στην Ευρώπη, μετά το μέλος του IRA Μπόμπι Σάντς, το 1981.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αντιπαράθεση ακόμα και μεταξύ νομικών με τον αντιπρόεδρο του ΔΣΑ Θέμη Σοφό, τον καθηγητή πανεπιστημίου Αριστείδη Χατζή, ακόμα και τον εμβληματικό Κώστα Γαβρά -αλλά και την Ένωση Δικαστών και Εισαγελλέων, τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και πάνω από 1.000 δικηγόρους που έχουν υπογράψει κείμενο- να ζητούν να δώσει λύση η κυβέρνηση και να μην επιτρέψει να πεθάνει ο τρομοκράτης κρατούμενος.

Την ίδια ώρα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να δωθεί λύση και να επιτραπεί η μεταγωγή στο πλαίσιο εφαρμογής του κράτους δικαίου, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους και να μην υποχωρήσει ακόμα κι αν ο Δημήτρης Κουφοντίνας πεθάνει.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως ο κατάδικος θα υποχωρήσει την ύστατη στιγμή και έτσι η κυβέρνηση θα δικαιωθεί για την στάση της , ενώ επισημαίνουν πως ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας δρα με συντηρητικά αντανακλαστικά και δεν επιθυμεί οιαδήποτε ένδειξη υποχωρητικότητας. Επ’ αυτού στο Μέγαρο Μαξίμου επικαλούνται και στοιχεία δημοσκοπήσεων που έχουν λάβει τελευταία.

Η απάντηση του Μαξίμου

«Με σεβασμό στο κράτος δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα. Προνομιακή μεταχείριση, όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» τονίζει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνει ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν σήμερα υπέρ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ.Κουφοντίνα υπό το σύνθημα «όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα» και προσθέτει «ένας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δ. Κουφοντίνα. Και σήμερα έρχεται ο κ.Τσίπρας και αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του».

Καταλήγοντας το μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι σε ένα κράτος δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν. «Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δ.Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει» προσθέτει.

Η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

Παρέμβαση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα η ζωή του οποίου βρίσκεται σε οριακό σημείο μετά την απεργία πείνας και δίψας κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτήν την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν.

Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η δήλωση του ΚΙΝ.ΑΛ

Σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Παύλος Χρηστίδης.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ανακοίνωση του νοσοκομείου Λαμίας που αναφέρεται στην ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα, δήλωσε :

«Στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, η Κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στους δικούς της άστοχους χειρισμούς. Δική της είναι η νομοθετική διάταξη για την μεταγωγή του στη φυλακή αρχικής κράτησης (Κορυδαλλός). Τα δε, μετέπειτα διαδικαστικά τεχνάσματα (επίκληση κορονοϊού) την εκθέτουν ακόμα περισσότερο.

Η Δημοκρατία τιμωρεί, δεν εκδικείται, δεν εκβιάζεται. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει ένας στυγερός, κατά συρροή δολοφόνος, αμετανόητος τρομοκράτης, να γίνει δήθεν σύμβολο αγωνιστικότητας. Η Κυβέρνηση -που δημιούργησε το πρόβλημα- οφείλει να βρει λύση, ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος του από απεργία πείνας.»

Σκληρή ήταν και η παρέμβαση μέσω twitter του διευθυντή του Mega Channel και στελέχους του ΚΙΝ.ΑΣταμάτη Μαλέλη:

Νέα παρέμβαση Σοφού για Κουφοντίνα: “Βοηθήστε τον να ζήσει”

Για το ζήτημα της απεργίας πείνας από τις 8 Ιανουαρίου του Δημήτρη Κουφοντίνα παίρνει θέση η Διεθνής Αμνηστία και καλεί τις ελληνικές αρχές να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και να παράσχουν στον κρατούμενο πρόσβαση στις σχετικές αποφάσεις για τη μεταγωγή του από την αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας, καθώς και στο σκεπτικό αυτών των αποφάσεων.

«Όσον αφορά την υπόθεση του 63χρονου κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μακρά απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τη μεταγωγή του από την αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας στη φυλακή Δομοκού αντί για τη σύμφωνη με τον πρόσφατο νόμο 4760/2020 μεταφορά του στη φυλακή Κορυδαλλού, η Διεθνής Αμνηστία παροτρύνει έντονα τις ελληνικές αρχές να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και να παράσχουν στον κρατούμενο πρόσβαση στις σχετικές αποφάσεις με τη μεταγωγή του από την Κασσαβέτεια, καθώς και στο σκεπτικό αυτών των αποφάσεων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.