Πλασματική εικόνα η μείωση των κρουσμάτων – Αγωνία πάλι για τις ΜΕΘ – Σε δύο εβδομάδες αποφάσεις για lockdown

 Πλασματική εικόνα η μείωση των κρουσμάτων – Αγωνία πάλι για τις ΜΕΘ – Σε δύο εβδομάδες αποφάσεις για lockdown

Την ώρα που ο κοροναϊός καλπάζει στη χώρα, επανέρχεται δραματικά το πρόβλημα με τις αντοχές του συστήματος υγείας, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων προβάλλει επιτακτικά την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ και ειδικά τις ΜΕΘ. Τα στοιχεία μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, δείχνουν ότι νοσηλεύονταν 922 άτομα εκ των οποίων τα 119 σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Δηλαδή έχει καλυφθεί το 1/3 των κλινών για covid και οι μισές περίπου κλίνες ΜΕΘ.

Να σημειωθεί ότι από το σύνολο το νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, οι 74 είναι σε νοσοκομεία της Αττική καταλαμβάνοντας πάνω από το 50% των συγκεκριμένων κλινών. Παράλληλα χθες συνολικά οι διασωληνωμένοι στη χώρα προσέγγισαν τους 100, δηλαδή κοντά στο ρεκόρ που έχει καταγραφεί. Να αναφέρουμε ακόμη πως σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν και οι νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού φτάνοντας τις περίπου 90.

Όπως τόνισε μιλώντας στο OPEN TV η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, στην Αττική ήδη είναι καλυμμένο το 70%-75% των ΜΕΘ. Στην ερώτηση εάν μας έχει ξεφύγει η κατάσταση, δήλωσε πως είναι ακόμη υπό έλεγχο, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ΕΣΥ από τις 20 Νοεμβρίου, όταν θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι διάφορες ιώσεις.

Παράλληλα, η κυρία Παγώνη στηλίτευσε τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως αυτές δεν περνούν το σωστό μήνυμα στους πολίτες που έχουν, πλέον, κουραστεί.

Τη Δευτέρα 26/10, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 715, εκ των οποίων 93 συνδέονται με γνωστές συρροές και 48 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, 260 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής εκ των οποίων όμως κανένα δεν αποδίδεται σε συρροή ή ως επαφή με άλλο κρούσμα. Επίσης 84 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές, 52 στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 32 συνδεόμενα με συρροή σε βιομηχανία τροφίμων, 41 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, με τα 16 προερχόμενα από ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 31 κρούσματα από Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων τα 30 προερχόμενα από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ.

Η χθεσινή μείωση των κρουσμάτων στα 715 αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι τα τεστ που φαίνεται ότι έγιναν με βάση την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, είναι περί τις 14000, δηλαδή πολύ λιγότερα από τα πάνω από 20.000 που γίνονταν κατά μέσο όρο την ημέρα την εβδομάδα που προηγήθηκε.

Όπως επίσης αναφέρεται και στην 20η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον Covid-19 η οποία όμως αφορά το διάστημα 15 έως 21 Οκτωβρίου, η περίοδος αυτή εμφανίζει σημαντική αύξηση στους μέσους όρους των ημερησίων κρουσμάτων και θανάτων με παράλληλη σταθεροποίηση στον ημερήσιο αριθμό διασωληνωμένων.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 550 κρούσματα, από 365 στην προηγούμενη έκθεση. Πλέον αυτός αριθμός έχει ξεπεραστεί δραματικά. Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 39 έτη.

Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 9,3 (από 6,4 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σταθερό σε 86.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση στο 41% (από 40% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 58%.

Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα (20/10/20), η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη με γνώμονα τον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 49,9 θανάτους βρίσκεται στην 102η θέση στον κόσμο, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 143,6 θάνατοι και στη 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκατ. κατοίκους είναι 353,8. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων στις 18/10 διαμορφώθηκε σε 37 από 38 ημέρες και των θανάτων σε 52 από 58 ημέρες.

Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι ο δείκτης Rt παραμένει στη μονάδα, τόσο για την επικράτεια, όσο και για την περιφέρεια Αττικής.

Κρίσιμο 48ωρο για τη Β. Ελλάδα

Στη Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τρεις περιοχές: Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Ιωάννινα.

Το ενδεχόμενο να περάσουν από το πορτοκαλί στο κόκκινο επίπεδο συναγερμού παραμένει ορατό εάν τα κρούσματα διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο ή συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς ζητούμενο παραμένει να μη φτάσει στα όριά του το σύστημα υγείας. Η κατάσταση στις εν λόγω περιοχές κρίνεται έτσι ως οριακή, σε αντίθεση με αυτή στην Αττική, όπου, παρά τον επίσης «τσιμπημένο» αριθμό κρουσμάτων, καταγράφεται σταθεροποίηση.

Αυτή τη στιγμή στο χάρτη επικινδυνότητας της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται 14 περιφέρειες ή περιφερειακές ενότητες στο «πορτοκαλί» και δύο στο «κόκκινο». Μέτρα όπως ο περιορισμός των μετακινήσεων για τους 65+ και τις ευπαθείς ομάδες ή το κλείσιμο της εστίασης νωρίτερα από τα μεσάνυχτα δεν εξετάζονται, όπως δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας.

Όμως, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τοπικών ή ακόμη και ενός γενικευμένου lockdown για 14 μέρες, ιδιαίτερα εφόσον τα κρούσματα ξεπεράσουν έως το τέλος της εβδομάδας τα 1.500 ημερησίως, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να είναι προετοιμασμένοι σε κάθε περίπτωση για τετραψήφιο αριθμό τις επόμενες ημέρες και μετά τη χθεσινή μικρή κάμψη που οφείλεται, ως είθισται, στο Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε και τα λιγότερα τεστ που έγιναν.

Εκτιμάται πως το επόμενο διάστημα και το αργότερο έως το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου είναι εξαιρετικά κρίσιμο.

Προς τα τέλη της εβδομάδας, εξάλλου, αναμένεται να γίνει και η πρώτη αξιολόγηση των νέων μέτρων που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα 24ωρα στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και η καθολική χρήση μάσκας.

Με πληροφορίες από news247,gr

Σχετικά Άρθρα