• 16 Ιουνίου, 2021

Πηγές ΕΛΠΕ: Η αναβολή της ΓΣ δεν αλλάζει τον επιχειρησιακό προγραμματισμό

 Πηγές ΕΛΠΕ: Η αναβολή της ΓΣ δεν αλλάζει τον επιχειρησιακό προγραμματισμό

Αιφνιδιαστική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση των ΕΛΠΕ και το σχέδιο της κυβέρνησης να εκχωρήσει την διοίκηση στον Σ. Λάτση. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 12 το μεσημέρι, αναβλήθηκε για τις 28 Μαΐου, μετά από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ.

Το αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 35,7% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων προκάλεσε έκπληξη, καθώς όλες τις προηγούμενες μέρες, οι αρμόδιοι υπουργοί Χρ. Σταϊκούρας και Κ. Σκρέκας δήλωναν ότι όλα έχουν καλώς και ότι προχωρούν ακάθεκτοι.

Οι λόγοι του αιτήματος αναβολής δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά αυτό θα πρέπει να συμβεί καθώς, εκτός όλων των άλλων, τα ΕΛΠΕ είναι εισηγμένη εταιρεία και η εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει τη μετοχή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε την αναβολή προκειμένου να επαναδιατυπώσει τις προτάσεις για την αλλαγή του Καταστατικού. Οι αλλαγές που έως τώρα σχεδιάζονταν, οδηγούσαν στην κατάργηση της συμφωνίας μετόχων του 2003, βάσει της οποίας το Δημόσιο ορίζει 7 μέλη, ο Σ.Λάτσης 2, οι μικρομέτοχοι 2, ενώ άλλοι 2 εκλέγονταν από τους εργαζομένους. Η κυβέρνηση έως χθες, επικαλούμενη τον νόμο 4706/2020, στόχευε στην απομάκρυνση των 2 εκπροσώπων των εργαζομένων και την εκλογή των υπολοίπων από την Γενική Συνέλευση, όπου εκ των πραγμάτων ο επενδυτής θα μπορούσε να επιβάλει τα δικά του πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες το Σωματείο Εργαζομένων είχε δια ζώσης επαφή με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, στέλνοντας της και εξώδικο στο οποίο την έθεταν προ των ευθυνών της για τις συνέπειες που θα έχει η παραχώρηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου σχετικά με τον ορισμό της διοίκησης.

Τι αναφέρουν πηγές των ΕΛΠΕ

Η εταιρία για να τηρήσει τις προθεσμίες του νόμου ανέβαλε τη Γενική Συνέλευση για τις 28/5, όπως ήταν και το αίτημα του  μετόχου αναφέρουν πηγές των ΕΛΠΕ, ενώ επισημαίνουν πώς η σημερινή αναβολή προέκυψε μετά από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ για να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στις εισηγήσεις που ετέθησαν για ψηφοφορία. 

Οι τροποποιήσεις σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αφορούν εναλλακτικές επιλογές για τη συμμόρφωση του καταστατικού με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι οποίες επίσης οδηγούν στην πλήρη συμμόρφωση της εταιρίας. Σημειώνεται ότι πέρα της διαφοροποίησης αυτής,  και τυχόν νομικές προσαρμογές στα κείμενα των εισηγήσεων που προκύπτουν σαν αποτέλεσμά της, δεν υπάρχει άλλη τροποποίηση στην αρχική εισήγηση της Διοίκησης.

Ο νόμος παρέχει  2 δυνατότητες στους μέτοχους για την ανάδειξη του ΔΣ. Tο διορισμό των 2/5 από συγκεκριμένους μετόχους και την εκλογή των υπολοίπων από τη ΓΣ στην οποία συμμετέχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι, ή την εκλογή του συνόλου των μελών από τη ΓΣ που είναι και η βέλτιστη διεθνής πρακτική και αποτέλεσε και την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η Διοίκηση έχει την ευθύνη να προτείνει αλλαγές με τις οποίες εξασφαλίζεται  πλήρης συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και αλλαγές που αποτελούν τις πλέον κατάλληλες για μια εταιρία με δεκάδες χιλιάδες μετόχους.

Η εναλλακτική πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ την παραμονή της Γ.Σ

Το ΤΑΙΠΕΔ μόλις χθες ενημέρωσε τη Διοίκηση για την απόφαση του να επιλέξει την εναλλακτική που δίνει ο νόμος, δηλαδή του διορισμού των 2/5 των μελών του ΔΣ από μέτοχο και την εκλογή των υπολοίπων από τη ΓΣ. Αυτό σημαίνει ότι βάσει και των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος απαιτείται μία εβδομάδα δημοσιότητας της εναλλακτικής αυτής επιλογής του μετόχου, για αυτό και η Γ.Σ αναβλήθηκε  για τις 28/5.

Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ δεν εμποδίζει τον προγραμματισμένο Μετασχηματισμό της εταιρείας

Το θέμα της διακυβέρνησης δεν είναι μόνο θέμα διορισμού ή ελέγχου του ΔΣ, αλλά ένα ευρύτερο θέμα του τρόπου διακυβέρνησης με συγκεκριμένους στόχους και κριτήρια που εξασφαλίζονται από το σύνολο των αλλαγών στο καταστατικό των ΕΛΠΕ.   

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο επιλογές είναι σύμφωνες με το νόμο περί Εταιρικής Διακυβέρνησης και δε δημιουργούν κανένα θέμα αλλαγής ή πρόβλημα στον προγραμματισμένο εταιρικό μετασχηματισμό.