Περικαρδίτιδα λόγω εμβολιασμού;: Τα CDC σήμαναν συναγερμό – “Δυσκαμψία” στην ελληνική εμβολιαστική πολιτική

 Περικαρδίτιδα λόγω εμβολιασμού;: Τα CDC σήμαναν συναγερμό – “Δυσκαμψία” στην ελληνική εμβολιαστική πολιτική

Την Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2021, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν πως τα κρούσματα φλεγμονής στην καρδιά που καταγράφονται σε νέους άνδρες μετά τη 2η δόση εμβολίου κατά της Covid-19 της Pfizer ή της Moderna είναι περισσότερα από όσα θα αναμενόταν για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Τα CDC διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι δεν έχει τεκμηριωθεί, ακόμα, αιτιακή σχέση και η έρευνα συνεχίζεται. Η συγκεκριμένη έρευνα των CDC και άλλων ρυθμιστικών αρχών (όπως ο ΕΜΑ) ξεκίνησε όταν το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπάρχει ενδεχόμενη σύνδεση των κρουσμάτων μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας σε νέους άνδρες (κάτω των 30 ετών) με τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Pfizer.

  • Την ίδια ημέρα (Παρασκευή) υπήρξε ανακοίνωση και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) σχετικά με τη συνέχιση της αξιολόγησης από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) όλων των αναφορών για την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech (και αυτή η έρευνα έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο).

Αυτό που και οι δύο Οργανισμοί επισημαίνουν είναι ότι τα κρούσματα είναι περισσότερα από ό,τι θα περίμενε κανείς με βάση τη συχνότητα της διαταραχής στον γενικό πληθυσμό.

Για την ιστορία, η Pfizer, όπως ανέφερε το Reuters, δήλωσε πως αποδέχεται τα ευρήματα των CDC, επισήμανε ωστόσο ότι «ο αριθμός των αναφορών είναι μικρός σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων που έχουν χορηγηθεί». Περίπου 130 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει μέχρι σήμερα δύο δόσεις εμβολίων mRNA. Η Moderna, από την πλευρά της, ανέφερε πως δεν έχει διαπιστώσει αιτιακή σχέση.

Θα μπορούσε προληπτικά να αποφεύγεται ο εμβολιασμός νεαρών ανδρών με εμβόλια mRNA;

Σχετικά με τις παραπάνω επισημάνσεις των Οργανισμών τόσο της Αμερικής όσο και της Ευρώπης, το libre ρώτησε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τόσο την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου όσο και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, εάν θα ήταν χρήσιμο για λόγους πρόληψης, όσο αναμένουμε τις τελικές αποφάνσεις των Οργανισμών, να αποφεύγεται η χορήγηση των συγκεκριμένων εμβολίων στην ηλικιακή ομάδα των νεαρών ανδρών.

  • «Το θέμα της εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε εμβολιασμένους νεαρούς άνδρες με το εμβόλιο της Pfizer, είναι κάτι το οποίο έχει συζητηθεί στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ που μας ενημερώνει, και μας έχει παρουσιάσει τα στοιχεία όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τη διεθνή βιβλιογραφία», παραδέχτηκε η κα Παπαευαγγέλου.

«Είναι κάτι το οποίο συζητείται. Μάλιστα, μας ενημέρωσε η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ ότι είναι κάτι το οποίο συζητήθηκε στον EMA και σε αυτήν την Ειδική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης για τα εμβόλια.
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, ώστε να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο που αναφέρατε. Είναι κάτι, όμως, το οποίο το επανελέγχουμε, καθημερινά, το συζητάμε και θα συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς έτσι όπως έχουν προς το παρόν», εξήγησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

«Σε κάθε περίπτωση το όφελος που έχει ένας νέος άνδρας από το εμβόλιο, σε σχέση με αυτό που περιγράφεται ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, είναι πολύ περισσότερο. Οπότε δεν προβλέπεται με βάση τα στοιχεία που έχουμε να αλλάξει αυτό», πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Και το ευοίωνο είναι ότι όλα τα περιστατικά αυτά της μυοκαρδίτιδας, από ό,τι φαίνεται από τη βιβλιογραφία, είναι ήπια και παροδικά. Δεν έχουν σοβαρές επιπτώσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό», τόνισε καταλήγοντας η κα Παπαευαγγέλου.

Η ευελιξία της εμβολιαστικής πολιτικής προς όφελος της δημόσιας Υγείας

Μπορεί, όντως, η εμφάνιση της διαταραχής (της μυοκαρδίτιδας ή της περικαρδίτιδας) να είναι ήπια και τα περισσότερα περιστατικά να αναρρώνουν πλήρως, ωστόσο, οι προληπτικές κινήσεις δεν είναι άσκοπες εφόσον αφορά στην υγεία νεαρών ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες δε διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αν νοσήσουν από Covid-19, αλλά το ρίσκο του εμβολιασμού φαίνεται να είναι σε αυτές μεγαλύτερο από ό,τι σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες που κάνουν τα αντίστοιχα εμβόλια.   

  • Ο προβληματισμός δεν υπάρχει μόνο για την μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα σε νεαρούς άνδρες μετά από εμβολιασμό με mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna, αλλά και για την εκδήλωση του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία (TTS) που έχει καταγραφεί μετά τον εμβολιασμό κυρίως γυναικών νεαρής ηλικίας με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Ειδικά για το σύνδρομο TTS, του οποίου η έκβαση μπορεί να είναι μοιραία για τη ζωή του ατόμου που θα το εκδηλώσει, πολλές χώρες έχουν εκδώσει ειδικές οδηγίες για τον εμβολιασμό των γυναικών νεαρότερης ηλικίας.  Το πιο πρόσφατο παράδειγμα έρχεται από την Ιταλία, όπου χτες το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι πλέον το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα κάτω των 60 ετών, μία απόφαση που ήρθε μετά τον άδικο θάνατο ενός 18χρονου κοριτσιού, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο της AstraZeneca.

  • Η δική μας εμβολιαστική πολιτική παραμένει αμετακίνητη, αναμένοντας τα τελικά συμπεράσματα των αντίστοιχων ερευνών, λαμβάνοντας ένα ρίσκο που δεν είναι απαραίτητο καθώς υπάρχει πλέον επάρκεια εμβολίων και η ευελιξία της εμβολιαστικής πολιτικής προς όφελος της δημόσιας Υγείας είναι εφικτή χωρίς να θιγεί η συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος._

Σχετικά Άρθρα