Ουκρανία: Aπώλειες σε Wall Street, Ευρώπη, πετρέλαιο και μέταλλα – Πτώση 1,8% στο ΧΑ – Εκτόξευση στο φυσικό αέριο

 Ουκρανία: Aπώλειες σε Wall Street, Ευρώπη, πετρέλαιο και μέταλλα – Πτώση 1,8% στο ΧΑ – Εκτόξευση στο φυσικό αέριο

Μεγάλη πτώση καταγράφεται στις χρηματιστηριακές αγορές με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον πληθωρισμό, τον πόλεμο και τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Σε αυτό το κλίμα στη Wall, ο Dow χάνει 300 μονάδες, ο Nasdaq 180 μονάδες και ο S&P 500 45 μονάδες. Στην Ευρώπη ο Dax υποχωρεί 1,81% και ο Stoxx 600 1,63%.

Απώλειες κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές, ενώ η κατρακύλα στα κρυπτονομίσματα συνεχίζεται. Υποχωρούν οι τιμές στο πετρέλαιο, στο χρυσό και στα πολύτιμα μέταλλα. Απώλειες 1,83% στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εκτόξευση 18% στο φυσικό αέριο στα 111 ευρώ.

Αναζωπύρωση της ΔΕΛΤΑ – Μελέτη συναγερμός για την επιστροφή της θανατηφόρου μετάλλαξης

Στην Ευρώπη ο FTSE χάνει 1,9%, ο CAC 2,31% και ο FTSE MIB 1,56%. Μεικτές τάσεις κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές στις σημερινές συναλλαγές στον απόηχο της νέας βουτιάς στη Wall Street μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 40 χρόνια. Την ίδια ώρα αναλυτές μιλώντας στο CNBC εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πορεία της πανδημίας στην Κίνα καθώς όπως αναφέρουν τα κρούσματα έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους και φαίνεται ότι η κατάσταση με την όμικρον θα τεθεί υπό έλεγχο «νωρίτερα παρά αργότερα». Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai κερδίζει 0,17% και ο Shenzen κινήθηκε με μικρά κέρδη 0,3%. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei υποχώρησε κατά 1,08% και ο δείκτης Topix έχασε 0,53%. Στο Χονγκ Κονγκ καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες με τον Hang Seng να υποχωρεί κατά 1%.

Περνώντας στα κρυπτονομίσματα, χωρίς τέλος δείχνει να είναι το sell off για το Bitcoin, με την αξία του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος να υποχωρεί κάτω από τα 27.000 δολάρια την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία της Coin Metrics. Την ίδια στιγμή και το Ethereum υποχωρεί κατά 10,33% στα 1.915 δολάρια. Σύμφωνα με το CNBC η υποχώρηση στην αξία των κρυπτονομισμάτων πυροδοτήθηκε αφού το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή για τον μήνα Απρίλιο εκτινάχθηκαν κατά 8,3%, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το αναμενόμενο από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Αυτό τρόμαξε τους επενδυτές, οδηγώντας τους στην έξοδο από περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων.

Παράλληλα, υποχωρούν και οι τιμές πετρελαίου. Οι φόβοι για ενδεχόμενη οικονομική επιβράδυνση έχουν προκαλέσει τριγμούς στις χρηματαγορές ενώ παράλληλα παραμένουν οι ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται υπό πίεση αυτή την εβδομάδα καθώς στα ραντάρ των επενδυτών βρίσκονται μια σειρά από σημαντικά γεγονότα: To παγκόσμιο sell-off στις χρηματαγορές, οι ανησυχίες για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων, το ράλι του δολαρίου αλλά και ο καλπασμός του πληθωρισμού. Παράλληλα, το παρατεταμένο lockdown στην Κίνα που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως έχει επηρεάσει την αγορά. Το brent υποχωρεί 0,44% και το WTI 0,10%.

Απώλειες καταγράφει σήμερα ο χρυσός καθώς καταγράφεται μια υποχώρηση τόσο στα αμερικανικά ομόλογα όσο και στο δολάριο. Η υποχώρηση του εγχώριου νομίσματος καθιστά το πολύτιμο μέταλλο φθηνότερο και πιο ελκυστικό στους επενδυτές. Σε αυτό το κλίμα, η τιμή spot του χρυσού υποχωρεί κατά 0,48% στα 1.844 δολάρια ανά ουγγιά,

Σημειώνεται ότι το δολάριο υποχώρησε μετά την ανακοίνωση των στοιχειών για τον πληθωρισμό για τις ΗΠΑ που διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 40 χρόνια. Στα άλλα μέταλλα το ασήμι υποχωρεί κατά 2,16% στα 21,1 δολάρια ανά ουγγιά ενώ ο χαλκός καταγράφει απώλειες 3,16% στα 4,07 δολάρια ανά λίβρα. H πλατίνα χάνει 3,93% στα 950,9 δολάρια ανά ουγγιά και το παλλάδιο χάνει 6,52% στα 1.877 δολάρια ανά ουγγιά.

Σχετικά Άρθρα