Παγκόσμια οικονομία: Οι αγορές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αλλά οι οικονομολόγοι όπως ο El-Erian, ο Roubini και ο Krugman δεν μπορούν να κρύψουν τους φόβους τους

 Παγκόσμια οικονομία: Οι αγορές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αλλά οι οικονομολόγοι όπως ο El-Erian, ο Roubini και ο Krugman δεν μπορούν να κρύψουν τους φόβους τους

Το ξέφρενο ράλι στις μετοχές τεχνολογίας οδήγησε τον Nasdaq 100 σε νέο ρεκόρ και βοήθησε τον S&P 500 να τερματίσει πάνω από το όριο των 5.000 για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα. Η αγορά σε κατάσταση έκστασης λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης ενίσχυσε επίσης μεμονωμένες μετοχές τεχνολογίας σε ιστορικά επίπεδα, με τη χρηματιστηριακή αξία της Nvidia να συντριβεί για πρώτη φορά την αποτίμηση των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως κάποιοι δεν κρύβουν τους φόβους τους για μία νέα «φούσκα» που σκάζοντας μπορεί να φέρει μία ακόμη χρηματοπιστωτική κρίση.

Τι οδηγεί όμως τις αγορές τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ασίας σε τέτοια χρηματιστηριακή αύξηση μεγεθών;

Η απάντηση έχει να κάνει με μία σειρά παραγόντων μεταξύ των οποίων είναι η επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η προεξόφληση της μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων από τους διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων.

Οι αστρονομικές τιμές του χρυσού έχουν επίσης κλέψει την προσοχή των επενδυτών, με το πολύτιμο μέταλλο να κάνει και νέο ρεκόρ άνω των 2.100 δολαρίων. Τα κέρδη τροφοδοτήθηκαν από τις προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ και τα οικονομικά δεινά της Κίνας, με τον χρυσό παραδοσιακά να αυξάνεται σε περιόδους οικονομικής πίεσης.

Τα νούμερα ρεκόρ για τις αγορές, ωστόσο, δεν εμπόδισαν ορισμένους επενδυτές να ανησυχούν για τρία βασικά ζητήματα.

Το πρώτο: ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποδεικνύεται πιο πεισματάρης από ό,τι είχαν προβλέψει οι ειδικοί.

Αν και ο δείκτης CPI (δείκτης τιμής καταναλωτή) τον Ιανουάριο μειώθηκε στο 3,1% , ωστόσο ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία νομισματικής πολιτικής τον περασμένο χρόνο, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις πιέσεις στις τιμές καταναλωτή από τα υψηλά 40 ετών.

Ο νομπελίστας Paul Krugman επισήμανε τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ σε μια πρόσφατη ανάρτησή του στο X , βασιζόμενος στις σκέψεις του οικονομολόγου της Moody’s Mark Zandi σχετικά με την αύξηση των αριθμών του αποπληθωριστή του πυρήνα PCE (προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες).

″Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να δείξουν άνοδο του πληθωρισμού. Αυτοί οι αριθμοί του Ιανουαρίου μοιάζουν με ένα αδιέξοδο ”αποτραγμένο από προβληματικούς εποχικούς”, όπως το θέτει ο Mark Zandi”, δήλωσε ο Krugman.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ANATROPINEWS

Σχετικά Άρθρα