• 23 Οκτωβρίου, 2021

Όλα όσα έγιναν στην αντιφασιστική πορεία στη Σταυρούπολη – Υπήρξε αναίτια αστυνομική καταστολή; – Τι δείχνουν τα βίντεο (vid)

 Όλα όσα έγιναν στην αντιφασιστική πορεία στη Σταυρούπολη – Υπήρξε αναίτια αστυνομική καταστολή; – Τι δείχνουν τα βίντεο (vid)

Δυναμική αντιφασιστική κινητοποίηση απάντηση στα όσα έγιναν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους της Σταυρούπολης. Η διαμαρτυρία αφορούσε και τις ίσες αποστάσεις υπουργών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Την ίδια ώρα ακροδεξιοί οργάνωσαν συγκέντρωση στην πλατεία Τερψιθέας, έπειτα από κάλεσμα της ομάδας Ιερός Λόχος.

Eπεισόδια σημειώθηκαν όταν η πορεία κατευθυνόταν επί της οδού Λαγκαδά, στο ύψος της Αγίων Πάντων, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών και τους διαδηλωτές να φεύγουν προς τα γύρω στενά.

Σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, οι αστυνομικές δυνάμεις φαίνεται πως προχώρησαν σε αναίτια καταστολή, με ρίψη χημικών και ανθρωποκυνηγητό των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε προσαγωγές ατόμων.

Όπως αναφέρει το grtimes.gr, μετά τα επεισόδια, το μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς συνέχισε την πορεία προς το κέντρο της πόλης, ενώ η ομάδα των αντιφαστιστών προχώρησε προς την οδό Αγίου Δημητρίου, συνεχίζοντας προς το κέντρο της πόλης.

Σημειώνεται ότι η παρουσία της αστυνομίας ήταν πολύ ισχυρή, προκειμένου να εμποδίσει την προσέγγιση των δύο συγκεντρώσεων, που ήταν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων.

Νωρίτερα, ομάδες αντιεξουσιαστών παρατάθηκαν στο πεζοδρόμιο μπροστά από το στρατόπεδο Παύλου Μελά, στην οδό Λαγκαδά, σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα, ενώ το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Φοιτητικοί σύλλογοι σε ανακοίνωσή τους επισήμαναν πως «μπορεί η Χρυσή Αυγή ένα χρόνο πριν να καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση, όμως το δηλητήριο του φασισμού υπάρχει ακόμα. Η ακροδεξιά οργάνωση Ιερός Λόχος έχει βγάλει κάλεσμα για συγκέντρωση και πορεία στήριξης στις φασιστικές ομάδες που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις τις προηγούμενες μέρες το Σάββατο στη Σταυρούπολη. Οφείλουμε να απαντήσουμε! Δεν θα αφήσουμε σπιθαμή γης στους φασίστες, δεν έχουν χώρο ούτε στα σχολεία μας, ούτε στις σχολές μας, ούτε στις γειτονιές μας!».

«Τα σχολεία, οι γειτονιές και οι δρόμοι της ανήκουν σε όσες και όσους αγωνίζονται και όχι στους φασίστες» επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα καλέσματα στην αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία.

Παράλληλα, η δημοτική παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα» που κάλεσε κι εκείνη στην κινητοποίηση, επισήμανε ότι «μετά την πολύ μαζική διαδήλωση χιλιάδων αντιφασιστ(ρι)ών στη Σταυρούπολη, νεοναζιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις καλούν σήμερα Σάββατο διαδήλωση μίσους στο ίδιο σημείο. Από τη μεριά μας, ως Πόλη Ανάποδα απαντάμε: ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ Ενώνουμε τη φωνή μας με όλες τις δυνάμεις που μάχονται τον φασισμό και καλούμε σε αντιφασιστικη συγκέντρωση σήμερα στις 17:30 στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη».