Ο “θάνατος του εμποράκου” – Νομοσχέδιο κόλαφος για τους μικρομεσαίους… και επειδή κλέβουν το ΦΠΑ

 Ο “θάνατος του εμποράκου” – Νομοσχέδιο κόλαφος για τους μικρομεσαίους… και επειδή κλέβουν το ΦΠΑ

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε το νομοσχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που περιέχει τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις με απασχόληση μέχρι 250 ατόμων. Το νομοσχέδιο (σχέδιο επιτροπής Πισσαρίδη) είναι ένα από τα 13 προαπαιτούμενα που έχει ορίσει η κυβέρνηση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 3,9 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και συνδέει απροκάλυπτα τις συγχωνεύσεις και εξαγορές των μικρών επιχειρήσεων με την πρόσβασή τους στα δάνεια του σχεδίου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, τα κίνητρα μετασχηματισμού των επιχειρήσεων αφορούν μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ. Για συνεργασίες τα κίνητρα αφορούν μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 50 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών των οποίων δεν υπερβαίνει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Τα κίνητρα συνίστανται σε έκπτωση φόρου κατά 30% για 3 έτη εφόσον πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης σε τηλεοπτική συνέντευξη είχε κυνικά ομολογήσει ότι το δίλημμα για τις μικρές επιχειρήσεις είναι συγχωνεύσεις ή αποκλεισμός από τον δανεισμό και λουκέτο.

Κλέβουν τον ΦΠΑ

Η σπουδή της κυβέρνησης για να παράσχει κίνητρα συγχωνεύσεων των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, αποδίδεται και στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και ειδικά στον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση ότι «Με τις προτεινόμενες διατάξεις, υλοποιείται η επιδίωξη για μείωση της ύπαρξης υψηλού «κενού» ΦΠΑ (VAT GAP), που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία».

Πρόκειται για τις εκτιμώμενες απώλειες από τον ΦΠΑ, οι οποίες σύμφωνα με την Κομισιόν στην Ελλάδα φτάνουν σε 6,5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ σε 140 δισ. ευρώ, ανέρχονται σε επίπεδο ΕΕ.Αυτή η απώλεια των εσόδων αποδίδεται από την Κομισιόν σε φορολογικές απάτες, στη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, αλλά και λόγω πτώχευσης, οικονομικών αφερεγγυότητας ή εσφαλμένων υπολογισμών.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, φταίνε οι πολλές μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες, πιθανότατα, δεν μπορούν να ελεγχθούν όλες, ενώ με τη λογική του ΥΠΟΙΚ, εάν ήταν λιγότερες, θα ελέγχονται πιο αποτελεσματικά.

Ωστόσο, όσο κίνητρα και να δοθούν, δεν πρόκειται να «ενωθούν» οι εταιρείες που στήνονται αποκλειστικά για να υποκλέπτουν τον ΦΠΑ, με τις μεθόδους τύπου «καρουζέλ» και των «εξαφανισμένων εμπόρων».

Θα κλείσουν αν μείνουν μικρές

Ταυτόχρονα στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι, το μέσο μέγεθος της ελληνικής μικρής και μεσαίας επιχείρησης είναι μικρότερο από το μέσο μέγεθος της αντίστοιχης μικρής και μεσαίας επιχείρησης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη, παρατηρείται ότι, ελλείψει κινήτρων, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παύουν τη δραστηριότητά τους σε σύντομο από την ίδρυσή τους χρονικό διάστημα.

Δηλαδή, οι μικρές επιχειρήσεις είναι θνησιγενείς και αν μεγαλώσουν, μέσω των συγχωνεύσεων έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Σχετικά Άρθρα