Φορολογικό: Εξωδικαστική επίλυση διαφορών με έκπτωση σε προσαυξήσεις πρόστιμα- Πώς θα λειτουργεί

 Φορολογικό: Εξωδικαστική επίλυση διαφορών με έκπτωση σε προσαυξήσεις πρόστιμα- Πώς θα λειτουργεί

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που καταθέτει προς διαβούλευση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περιλαμβάνονται νέες διατάξεις, για μια νέα δυνατότητα εξώδικης επίλυσης χιλιάδων φορολογικών διαφορών, η οποία θα προσφέρει και σημαντική μείωση προστίμων για όσους αναγνωρίζουν την οφειλή τους και δεν προσφύγουν στα δικαστήρια για να ακυρώσουν τον φορολογικό έλεγχο.

Η νέα δυνατότητα δεν συνιστά «περαίωση» αλλά επιχειρεί να κάνει «by pass» στα δικαστήρια. Θα αρκεί ο φορολογούμενος να καταθέσει μία δήλωση ότι αναγνωρίζει την οφειλή όπως αυτή προκύπτει να την πληρώσει, μετά τον έλεγχο που δέχτηκε από την εφορία.

Με αυτόν τον τρόπο, ο φορολογούμενος θα μπορεί να μειώσει τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που του έχουν επιβληθεί, σε ποσοστό από 20% έως και 80%.

Η αίτηση πρέπει να γίνει από τον ίδιο τον φορολογούμενο και μέσα στην ίδια προθεσμία που υπάρχει για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της ΔΕΔ ή προσφυγής ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων (30 ή 60 μέρες αντίστοιχα).

Η διαδικασία αυτή εισάγεται στον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, συνιστά την μετεξέλιξη της (επιτυχημένης) Επιτροπής Εξωδικαστικής Επίλυσης Διαφορών του νόμου 4714/2020, η λειτουργία της οποίας κρίθηκε ως ιδιαιτέρως σημαντική κατά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα τη σχετική διάταξη που φέρνει στο φως το newmoney.gr (άρθρο 76 του προς διαβούλευση φορολογικού νομοσχεδίου) θεσπίζεται η δυνατότητα του φορολογουμένου να αναγνωρίσει την ύπαρξη και το ποσό της κύριας οφειλής του σε διάφορα στάδια μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου, αλλά πριν από την πρώτη συζήτηση της προσφυγής του στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.

Μέχρι τώρα, αυτό δεν προβλεπόταν στον κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Ο Φορολογούμενος είχε δυνατότητα να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τα ποσά της κύριας οφειλής του μόνο αν εκκρεμούσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια. Συνήθως δηλαδή μετά από χρόνια και αφού είχαν συσσωρευθεί μεγάλες προσαυξήσεις στα πρόστιμα.

Με το νέο καθεστώς, διευκολύνεται η πληρωμή για τον φορολογούμενο και η είσπραξη για το δημόσιο, καθώς θα μπορεί ταχύτερα να αποδεχθεί τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Σχετικά Άρθρα