Ο Πομπέο στη Θεσσαλονίκη μέσω…Πρεσπών

 Ο Πομπέο στη Θεσσαλονίκη μέσω…Πρεσπών

Στην Θεσσαλονίκη ο Μάϊκ Πομπέο, μεταξύ συναντήσεων και συμφωνιών, έδωσε και μία συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την οποία αναλύει τον αμερικανικό σχεδιασμό και απαντά στο γιατί επέλεξε να ταξιδέψει στα βόρεια σύνορα της χώρας μας. Θεσσαλονίκη και Σούδα είναι τα δυο σημαντικότερα “τοπόσημα” της αμερικανικής γεωστρατηγικής οπτικής για την χώρα μας. Και δεν είναι τυχαίο. Αφενός η προσπάθεια να ανακοπεί η προνομιακή για την Μόσχα ενεργειακή διασύνδεση με την Ευρώπη, αφετέρου να δημιουργηθούν οικονομικά, επιχειρηματικά και ενεργειακά προγεφυρώματα που θα ενισχύουν την αμερικανική παρουσία στα Δυτικά Βαλκάνια. Όλα αυτά σχετίζονται άμεσα με όσα συμβαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο, την προσπάθεια να διεμβολισθεί η σχέση του Βελιγραδίου με τη Μόσχα και πολλά ακόμα.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Ο Μάϊκ Πομπέο έσπευσε να υποσχεθεί ακόμα και σημαντικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα, όχι επειδή είχε την ανάγκη κάτι να προσφέρει αλλά επειδή -ως άνθρωπος του σκληρού αμερικανικού γραφειοκρατικού κατεστημένου- γνωρίζει ποιος είναι ο σχεδιασμός των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Κι αυτό υπερβαίνει την διοίκηση Τραμπ και το ποιος θα είναι στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021.


«Οι άνθρωποι της περιοχής μπορούν σίγουρα να περιμένουν πως εάν κάνουν τα σωστά πράγματα, αν είναι φιλόξενοι, θα δουν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις εδώ, γεγονός που θα είναι εξαίσιο για κάθε μία από τις χώρες μας»,
τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και υπογράμμισε τον ρόλο των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας, στα σχέδια ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης που, όπως είπε, αποτέλεσε πολιτική του προέδρου Τραμπ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πομπέο αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια και τη χαρακτήρισε «κεντρικό παίκτη. Κι εδώ αρχίζει η ουσία της επίσκεψης.

Ο Μάϊκ Πομπέο ήταν σαφής:

Έχουμε έναν σπουδαίο εταίρο εδώ στην Ελλάδα και θεώρησα πολύ σημαντικό να έρθω σ’ αυτό το μέρος της Ελλάδας, σ’ αυτό το συγκεκριμένο ταξίδι, λόγω των σπουδαίων πραγμάτων που γίνονται εδώ, σ’ αυτό το μέρος της χώρας. Το προξενείο μας εδώ δουλεύει σε πλήρεις ρυθμούς. Έχουμε κάνει μια πραγματικά αξιοσημείωτη δουλειά με τη Βόρεια Μακεδονία που οδήγησε σε πραγματικές ευκαιρίες, έτσι είμαστε ενθουσιασμένοι για τα πράγματα που συμβαίνουν εδώ. Υπάρχουν καλά νέα στο ενεργειακό μέτωπο, καλά νέα για τα λιμάνια, κάθε είδους πράγματα που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη ζωή για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της περιοχής. Και να ενισχύσουν επίσης τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Εξόχως αποκαλυπτικός ο Μάϊκ Πομπέο αποκάλυψε, δε, αυτό που διέλαθε της προσοχής αρκετών, ό,τι, δηλαδή, στο καλά φυλασσόμενο Hyatt της Θεσσαλονίκης βρέθηκε και κυβερνητική αντιπροσωπεία της Βόρειας Μακεδονίας μαζί με την πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια που τυγχάνει και επί χρόνια στενή συνεργάτιδα του Τζέφρι Πάϊατ.

“Είχα πολύ καλές συναντήσεις σήμερα το πρωί με ανώτερους αξιωματούχους από την Ελλάδα, από τη Βόρεια Μακεδονία, καθένας εκ των οποίων είπε ότι η αμερικανική συμμετοχή εδώ είναι πραγματικά μοναδική, πραγματικά εξαιρετική και νομίζω ότι θα σημαίνει πραγματικά καλά πράγματα: περισσότερη διαφοροποίηση στις πηγές ενέργειας, φθηνότερη ενέργεια και υλοποίηση αυτών μαζί με αξιόπιστους συνεργάτες, όπως εταιρείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες”, είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

“…εάν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν θα είχε κανένα λόγο να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη…”

Και ερωτηθείς εάν η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια τόνισε:

Η Ελλάδα πρέπει να είναι βασικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την Ευρώπη στα Δυτικά Βαλκάνια. Έχουμε κάνει πολλή δουλειά σε αυτήν την περιοχή. Έχω περάσει προσωπικά πολύ χρόνο εδώ. Ολόκληρη η ομάδα μου επίσης. Υπάρχουν ακόμη προφανώς περισσότερα να κάνουμε. Πιστεύουμε ότι τα καλά πράγματα είναι μπροστά μας. Βλέπουμε (την περιοχή) να απομακρύνεται από την αρνητική επιρροή, πράγματα που έχουν αποδειχθεί πραγματικά καταπιεστικά για τους ανθρώπους αυτών των περιοχών. Βλέπουμε λοιπόν μείωση των συγκρούσεων, περισσότερες ευκαιρίες και βλέπουμε την Ελλάδα ως κεντρικό παίκτη και διασφαλίζοντας ότι αυτή η πρόοδος που έχει σημειωθεί σήμερα συνεχίζεται.

Εν κατακλείδι και ως επιμύθιο μιας όντως ενδιαφέρουσας (για την Βόρεια Ελλάδα) παρθενικής επίσκεψης Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών:

Ιστορική ή όχι η Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει πως ο Μάϊκ Πομπέο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη όχι επειδή ήθελε να δοκιμάσει “τρίγωνα Πανοράματος” από του Ελενίδη ή τσουρέκι Τερκενλή αλλά επειδή πριν δύο χρόνια Τσίπρας, Ζάεφ, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν στους Ψαράδες και οι δύο τελευταίοι έβαλαν τις υπογραφές τους στο γνωστό κείμενο.

Μπορεί κάποιοι να αναστατώθηκαν από την Κοινή Δήλωση του Νίκου Δένδια και του Μάϊκ Πομπέο (αν και δεν θα εκπλαγώ εάν μάθω πως ο μετριοπαθής την εποχή των συλλαλητηρίων υπουργός Εξωτερικών έχει πλήρως κατανοήσει την αξία εκείνου του κειμένου) και να έσπευσαν να εξαφανίσουν τον επιθετικό προσδιορισμό “ιστορική”, κατόπιν κοπιώδους προσπάθειας να πείσουν την αμερικανική αποστολή, στην κυβέρνηση γνωρίζουν, όμως, πολύ καλά πως εάν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν θα είχε κανένα λόγο να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

Καλά νέα απ' την συνάντηση Δένδια-Πομπέο… Συνεργασία στο σχήμα 3+1 |  Defence-point.gr

Ο γεωστρατηγικός προσανατολισμός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ πιθανό να μην περιελάμβανε τη Θεσσαλονίκη στον βαθμό που αυτό συμβαίνει σήμερα εάν δεν είχε κλείσει το βόρειο μέτωπο της Ελλάδας. Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν ως προς τούτο ιστορική, και εάν το μοντέλο συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας στα Βαλκάνια προχωρήσει θα αποδειχθεί και εθνικά επωφελής. Το αντίθετο, δηλαδή, απ΄ όσα διακήρυσσαν υπουργοί και βουλευτές που έσπευσαν σήμερα –και ορθώς– να χειροκροτήσουν την υπογραφή των ελληνοαμερικανικών συμφωνιών.

Αυτό θα ήταν δίκαιο να το ομολογήσουν κάποιοι.

Σχετικά Άρθρα