Editorial: Ο κίνδυνος της χαλάρωσης…

 Editorial: Ο κίνδυνος της χαλάρωσης…

Το άνοιγμα της εστίασης σε συνδυασμό με το πρόωρο καλοκαιράκι των Πασχαλινών ημερών άλλαξε σημαντικά την ψυχολογία των εγκλείστων του μεγαλύτερου σε χρονική διάρκεια lockdown της Ευρώπης. Τα χαμόγελα επέστρεψαν και για τους επαγγελματίες του κλάδου αλλά και για τους πελάτες-θαμώνες των καφετεριών και εστιατορίων. Οσονούπω ανοίγουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, αίρονται και άλλοι περιορισμοί και ανοίγει περισσότερο το εμπόδιο. Σε δέκα ημέρες γίνεται και η επανεκκίνηση του τουρισμού, αν και με ελάχιστες κρατήσεις προς το παρόν εξαιτίας των μέτρων που ισχύουν ακόμα σε άλλες χώρες.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Η καλή ψυχολογία καλλιεργείται εντόνως από τις δηλώσεις των κυβερνώντων και από τα μέσα ενημέρωσης. Οι τίτλοι ασχολούνται, πλέον, με το τουριστικό όραμα του καλοκαιριού και με τις γεμάτες παραλίες. Αυτή είναι η πραγματικότητα; Εν μέρει ίσως, αλλά αυτό το “εν μέρει” δρα, τελικά, παραπλανητικά.

Εκατόν σαράντα ασθενείς έχασαν την μάχη με τον κοροναϊό το 48ωρο του Πάσχα και επιπλέον 81 χθες. Οι διασωληνωμένοι μειώνονται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και περίπου 5.000 συνάνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Αντιφατική η εικόνα. Οι αρμόδιοι μεταθέτουν το πεδίο της δημόσιας συζήτησης στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Σωστό, ως προς το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως μόνο η επιτυχία των μαζικών εμβολιασμών με στόχο να καταστεί εφικτή η μεγαλύτερη δυνατή ανοσία του πληθυσμού σύντομα θα θεραπεύσει την κατάσταση. Η κυβέρνηση “παίζει” με τους αριθμούς των εμβολιασθέντων (με μία ή και με τις δύο δόσεις), ενισχύοντας την αισιοδοξία. Το έχουμε ανάγκη, είναι αλήθεια.

Το ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι τι έχουν ανάγκη οι πολίτες, η οικονομία και, εν τέλει, τι έχει ανάγκη η κυβέρνηση για την δημοσκοπική της εικόνα. Πρωταρχικό ζήτημα είναι όλα να εξελιχθούν κατά τέτοιο τρόπο που δεν θα επιτρέψει πισωγυρίσματα. Η χαλαρότητα των ημερών ξενίζει και ανησυχεί τους ειδικούς, ορισμένοι εκ των οποίων επισημαίνουν πως δεν θα ξεμπλέξουμε από τον ιό πριν το καλοκαίρι του 2022! Το επισημαίνει και ο ιδρυτής της BioNTech εξηγώντας πως μόνο με περισσότερα εμβόλια και δη συνδυαστικά (με την συνεργασία όλων των εταιρειών) μπορεί να καταστεί εφικτή η ανοσία της αγέλης τους επόμενους μήνες. Κι αυτός, όμως, τονίζει πως η πανδημία θα είναι μαζί μας μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Η κυβέρνηση οφείλει να μην χαλαρώσει και να μην καλλιεργεί την αίσθηση πως “όλα τελείωσαν”. Οφείλει να μην ζητωκραυγάζει για την ανταπόκριση των νεότερων ηλικιών στην πρόσκληση του εμβολιασμού (όταν μάλιστα τα στοιχεία που δίνει είναι ενίοτε παραπλανητικά) αλλά να παραμείνει σε πλήρη επαγρύπνηση και να κρατά ζωντανό το εθνικό σύστημα υγείας που εξάντλησε τις δυνατότητες και των υποδομών του αλλά και των υγειονομικών.

Θα ήταν εγκληματικό να παραδωθεί στην χαλαρότητα και στα δημοσκοπικά παιχνίδια, όσο και στην πραγματική πίεση να λειτουργήσει όπως-όπως η οικονομία. Ο συνδυασμός δεν είναι εύκολος αλλά αυτή είναι η δουλειά της…

Libre

Σχετικά Άρθρα