• 29 Νοεμβρίου, 2020

Κοτζιάς: Είναι επικίνδυνο για τα ελληνοτουρκικά το κενό εξουσίας στις ΗΠΑ – Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει σχεδιασμό επαφών επιρροής

 Κοτζιάς: Είναι επικίνδυνο για τα ελληνοτουρκικά το κενό εξουσίας στις ΗΠΑ – Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει σχεδιασμό επαφών επιρροής

Τον κίνδυνο που ενέχει το κενό εξουσίας στις ΗΠΑ -μετά την εκλογή Μπάιντεν- στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, επεσήμανε ο Νίκος Κοτζιάς πρώην υπουργός εξωτερικών και επικεφαλής της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, μιλώντας στον real fm και την εκπομπή των Σεραφείμ Κοτρώτσου και Πάνου Αμοιρά.

Ο κ. Κοτζιάς πάντως επεσήμανε από την άλλη πλευρά ότι αυτό το διάστημα εφόσον γίνουν οι σωστές διπλωματικές κινήσεις μπορεί να αποβεί προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.

Ειδικότερα με αφορμή το “κενό εξουσίας” στις ΗΠΑ το προσεχές διάστημα, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ανησυχία του για την τακτική που θα ακολουθήσει ο Ερντογάν, ενώ αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις του Τούρκου Προέδρου εκτίμησε ότι η Άγκυρα το επόμενο διάστημα, θα επιδιώξει:

  • Αποκλεισμό στο Καστελόριζο,
  • θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τη συμφωνία με τη Λιβύη ενώ
  • με αφορμή τον αυθαίρετο νόμο για επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο, σημείωσε πως είναι πιθανό να προχωρήσει σε επιχειρήσεις μέχρι τον 25ο παράλληλο για να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Αναφορικά με το Οruc Reis, σημείωσε πως είναι πιθανό τους επόμενους 2 μήνες να βρεθεί μεταξύ 6 και 12 μιλίων, νοτίως της Κρήτης και επανάλαβε ότι πρέπει να γίνει επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.  

Ο κ. Κοτζιάς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πώς δεν έχει γίνει επαρκής σχεδιασμός για την διακυβέρνηση Μπάιντεν και υπογράμμισε πώς έστω και τώρα οφείλει να προχωρήσει σε σχεδιασμό επαφών επιρροής και την ενεργοποίηση του ελληνοαμερικανικού lobby.

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι ο Τραμπ θέλει προσοχή για το προσεχές δίμηνο, μέχρι δηλαδή την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Τόνισε ωστόσο πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για τη νέα διοίκηση Μπάιντεν υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί στην κατεύθυνση προώθησης των ελληνικών διεκδικήσεων, ενώ υποστήριξε ότι η επανεκλογή των ελληνικής καταγωγής γερουσιαστών που αυξήθηκαν κατά ένας και αριθμούς και είναι πλέον 6, όπως και εκείνων που έχουν ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων ανοίγει ευκαιρίες για καλύτερη επικοινωνία με τη νέα διοίκηση.

Για τη στάση της κυβέρνησης αλλά και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε σχέση με την πανδημία και τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η χώρα μας πήρε λάθος στρατηγικές αποφάσεις επιλέγοντας το “ευρωπαϊκό μοντέλο αντιμετώπισης” που έχει αποδειχθεί μη λειτουργικό σε αντίθεση με το μοντέλο των μαζικών τεστ που ακολούθησαν οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και έδωσε τη δυνατότητα να επανέλθουν οι οικονομίες τους σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διαφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά στην πρόταση για Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, επισημαίνοντας πώς το πρόβλημα είναι κεντρικό και επομένως θα έπρεπε να υπάρξει διαφορετική κριτική σε συνολικό επίπεδο.

Τέλος σημείωσε ότι η χώρα μας, βρίσκεται σε μία πορεία συρίκωνσης τόσο αναφορικά με τη διεθνή θέση της, όσο και δημογραφικά και παραγωγικά και τόνισε ότι χρειάζεται εξολοκλήρου αλλαγή του σχεδίου στρατηγικής με μία μεγάλη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για να αναστρέψουμε αυτή τη συρρίκνωση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: Θα πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα με επένδυση στις νέες τεχνολογίες ώστε να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις.

Aναλυτικά (από το real.gr):

“Δεν είμαι σίγουρος αν η παρούσα κυβέρνηση φρόντισε να κάνει επίσημες και καλές επαφές και με εκατέρωθεν των απαιτήσεων μιας καλής συνεργασίας. Ελπίζω να το έχουν κάνει. Το θέμα είναι τι προετοιμασία κάνεις. Θυμίζω με τον Ομπάμα δεν είχα υπάρξει προετοιμασία και το αποτέλεσμα ήταν ότι υπήρξε ο πιο συχνός συνομιλητής του Ερντογάν. Ο Ομπάμα, μαζί και ο Μπάιντεν, συνομιλούσαν 1-2 φορές την ημέρα με τον Ερντογάν όταν υπήρχαν προβλήματα και τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα όταν δεν υπήρχαν και μόνο προς το τέλος της θητείας του θυμήθηκε την Ελλάδα. Νομίζω ότι θέλει προεργασία κι αν δεν έχει γίνει να την κάνουν τώρα μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του. Πιστεύω ότι δε υπάρχει επαρκής σχεδιασμός και προγραμματισμός στην εξωτερική πολιτική.

Μην θεωρείτε ότι οι Δημοκράτες είναι εξ ορισμού με τα δικά μας συμφέροντα. Μπορεί να τα κατανοούν αλλά βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα. Είναι πιο παρεμβατικοί από τον Τραμπ, και κατά συνέπεια στους σχεδιασμούς τους παίζει ρόλο η αξιολόγηση που κάνουν ποιες δυνάμεις μπορούν να αναλάβουν τι. Διότι η Αμερική επειδή βρίσκεται σε ιστορικά καθοδική πορεία προκειμένου να διατηρήσει τα ηνία, θα προσπαθήσει να βρει συμμάχους που μπορούν κάνουν τις τοπικές τους μπίζνες. Και από αυτή την άποψη η Τουρκία, όσον αφορά στις δυνατότητές της, προσφέρεται. Μέχρι τις 20 Ιανουάριο έχουμε 2,5 μήνες χρόνο για να κάνουμε συστηματική δουλειά με τη νέα διοίκηση. Θέλει προσοχή αυτό το διάστημα” είπε ο κ. Κοτζιάς.

“Πάντα υπάρχει ένα κενό, το κενό είναι επικίνδυνο αλλά στο κενό δεν πρέπει να βλέπει κανείς μόνο κινδύνους μπορεί να το αξιοποιήσει για να μεγαλώσει την επιρροή της χώρας στο μέλλον. Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει έναν σχεδιασμό επαφών επιρροής πάνω στους Αμερικανούς για να δείξει ότι έχουμε κοινά συμφέροντα και να κινήσει το Ελληνοαμερικανό λόμπι που δεν πολυκινήθηκε. Να μην αφήσουμε τους Τούρκους να δουλέψουν με τα λόμπι τους μόνοι τους με πολλά χρήματα, ή αν δουλέψουν να τους αποκαλύψουμε”, πρόσθεσε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εξήγησε και στις τρεις κινήσεις στις οποίες προσβλέπει ο Τούρκος Πρόεδρος το επόμενο χρονικό διάστημα. “Έναν αποκλεισμό του Καστελόριζου με καταπάτηση των θαλασσίων ζωών της Κύπρου. Δεύτερον να αξιοποιήσει τη “συμφωνία” που έχει με τη Λιβύη προκειμένου να εμφανιστεί στα νοτιοανατολικά της Κρήτης. Και το τρίτο που με ανησυχεί πιο πολύ είναι να εφαρμόσει τον νόμο περί διάσωσης στο Αιγαίο, όπου έχει βάλει τις δικαιοδοσίες της Τουρκίας παρανόμως μέχρι τον 25ο παράλληλο. Πρέπει να το παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή γιατί θα προκύψει κάπου ένα ατύχημα ή κάποια ανάγκη διάσωσης στα ελληνικά χωρικά ύδατα – ή στα εν δυνάμει όπως λένε κάποιοι – και θα πάει η τουρκική ακτοφυλακή ή ελικόπτερο διάσωσης ή κάποιο άλλο μέσο και θα αρχίσει να φτιάχνει τετελεσμένα μέχρι τον 25ο παράλληλο” τόνισε.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να δούμε το Ορούτς Ρέις νοτίως της Κρήτης, σε μια ζώνη 6 έως 12 μιλίων, είπε: “Δεν ξέρω αν θα το κάνει τους επόμενους δύο μήνες, αλλά θα το κάνει . Γι’ αυτό επέμενα εδώ και χρόνια ότι έπρεπε να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη μας μέχρι εκεί. Βέβαια σωστά λένε κάποιοι ότι υπήρχε συμφωνία από το 1996 του Σημίτη, η 4η και η 5η παράγραφος της Μαδρίτης που έλεγαν ότι δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο, αλλά και ο νόμος περί διάσωσης – που το μισό Αιγαίο το παίρνει η Τουρκία παρανόμως – και η κίνηση που έκανε με τη Λιβύη είναι παραβίαση της συμφωνίας και υπήρξε καταπάτηση του 4ου και του 5ου άρθρου της συμφωνίας. Και κατά συνέπεια η Ελλάδα θα μπορούσε να κινηθεί και χωρίς κανείς να τη μεμφθεί, αρκεί να ενημερώσει όλους τους συμμάχους της ιδίως εκείνους που εμπλέκονταν στη συμφωνία της Μαδρίτης ότι εδώ έχουμε μια σαφή παραβίαση εκείνης της συμφωνίας. Δεν το είδα πουθενά, δεν διαπίστωσα να έχει σηκωθεί αυτή η πτυχή του ζητήματος για τα νομικά μας δικαιώματα”.


Στο μέτωπο της πανδημίας, ο Νίκος Κοτζιάς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η χώρα μας πήρε λάθος στρατηγικές αποφάσεις επιλέγοντας το “ευρωπαϊκό μοντέλο αντιμετώπισης” που έχει αποδειχθεί μη λειτουργικό σε αντίθεση με το μοντέλο των μαζικών τεστ που ακολούθησαν οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Κριτική άσκησε και στην αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. “Το πρόβλημα με την κυβέρνηση που έχε η αντιπολίτευση είναι ότι έχει έναν κακό υπουργό Υγείας και είναι καλός ο Πρωθυπουργός κι αν του βάλουμε έναν καλό υπουργό Υγείας τότε θα λειτουργήσει σωστό; Δεν έχει κάποια σχέση με την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης; Το λάθος προέρχεται από τον κ. Μητσοτάκη και την ομάδα του στο Μαξίμου” είπε ο πρώην ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική κριτική συνολικό επίπεδο.