Κοτζιάς: “Η κυβέρνηση μετατρέπει την Ελλάδα σε σερίφη των πιο επιθετικών κύκλων της Δύσης”

 Κοτζιάς: “Η κυβέρνηση μετατρέπει την Ελλάδα σε σερίφη των πιο επιθετικών κύκλων της Δύσης”

«Η κυβέρνηση μετατρέπει την Ελλάδα σε σερίφη των πιο επιθετικών κύκλων της Δύσης, χωρίς να έχει η χώρα την υποδομή του σερίφη», επισήμανε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και επικεφαλής του «Πράττω», Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο «Κόκκινο».

«Γιατί να σηκώσουμε το κύριο βάρος; Γιατί να είναι η Λάρισα το στρατηγείο αυτής της ιστορίας;», διερωτήθηκε κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Δένδια για να ηγηθεί η Ελλάδα της επιχείρησης περιπολιών στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε έναντι της Τουρκίας ότι δε θα βάζει βέτο σε νέους εξοπλισμούς. «Γι’ αυτό εγώ ήμουν αντίθετος με την διακήρυξη των Αθηνών», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι η εξωτερική και αμυντική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν διαφορετική. «Εμείς είχαμε ξεκινήσει με την αναβάθμιση των F-16, αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ η στρατηγική ήταν να είναι η Ελλάδα καλά εξοπλισμένη, χωρίς όμως να μπαίνει στην κούρσα εξοπλισμών». «Τώρα μπαίνει στην κούρσα εξοπλισμών», συνέχισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

«Πρέπει να ηττηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να οδηγηθεί σε πιο ωραία χρώματα η χώρα», είπε σχολιάζοντας τα ενεργά κοινωνικά μέτωπα (σ.σ. φοιτητές, αγρότες, κ.α.) και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντιπαθεί τη νεολαία». «Είναι δυνατόν από το πρωί ως το βράδυ αυτά τα άθλια κανάλια να βρίζουν τη νεολαία;», διερωτήθηκε, υπενθυμίζοντας ότι «τα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν έχουν πάει ποτέ πουθενά». «Στο τέλος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα χρηματοδοτεί και τα ιδιωτικά, λέγοντας ότι είναι κοινωνική αναγκαιότητα», συνέχισε επιμένοντας ότι «ο σχεδιασμός Μητσοτάκη και του συστήματος που κυβερνά είναι να παραμείνει η ΝΔ το δεσπόζον κόμμα με ποσοστά γύρω στο 35%, να συμπιέσει την Αριστερά συνολικά και να τροφοδοτεί την Ακροδεξιά».

«Η Αριστερά έχει αφοπλιστεί ιδεολογικά και ο κόσμος ψάχνει απαντήσεις στα κανάλια. Φοβάμαι ότι πολύς κόσμος πάει σπίτι του. Η Αριστερά έχει παρατήσει τη δουλειά σπίτι-σπίτι», συνέχισε ο Νίκος Κοτζιάς.

Τέλος, ο αρχιτέκτονας της Συμφωνίας των Πρεσπών εξέφρασε την ανησυχία του επειδή «δεν εφαρμόζονται οι Πρέσπες». «Οι πινακίδες έξω από τη Φλώρινα λένε ακόμη πΓΔΜ και ο περιφερειάρχης παραβαίνει τον νόμο, γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο νόμος», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν λειτούργησαν ούτε οι κοινές επιτροπές Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για τα εμπορικά σήματα». «Με ενοχλεί και ο αλυτρωτισμός που υπάρχει στα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέλυσε τις επιτροπές για την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων», επέμεινε, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα είναι απούσα από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Μάλιστα, επικαλούμενος την επίσκεψη του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, στα Τίρανα, ο Νίκος Κοτζιάς διατύπωσε την πρόταση δημοσίως προς τον πρώτο δημότη της Αθήνας «να φτιάξει ένα δίκτυο πρωτευουσών των χωρών των Βαλκανίων»

Σχετικά Άρθρα