• 13 Ιουνίου, 2021

Νέα τροπή στην υπόθεση Δημάκη: Η Σ. Νικολάου με ανακοίνωση “δηλητήριο” δεν αποκλείει μεταγωγή του

 Νέα τροπή στην υπόθεση Δημάκη: Η Σ. Νικολάου με ανακοίνωση “δηλητήριο” δεν αποκλείει μεταγωγή του

Οι θυελλώδεις αντιδράσεις τόσο για στάση της πολιτείας απέναντι στον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη όσο και από την ανάρτηση της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, έφερε νέα τροπή στην υπόθεση, καθώς με ανακοίνωσή της η κ. Νικολάου δεν αποκλείει την εκ νέου μεταγωγή του.

Στην εν λόγω ανακοίνωση κάνει λόγο και μάλιστα δύο φορές ότι εντός της εβδομάδας και ειδικότερα την ερχόμενη Τετάρτη 27/5 θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών η οποία θα εξετάσει το αίτημα του Βασίλη Δημάκη.

“Καταδικάζουν” σε θάνατο τον Βασίλη Δημάκη – Αντιδράσεις από την προκλητική ανάρτηση της Σ.Νικολάου

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

“…. χωρίς να αναμένει την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, που έχει ήδη οριστεί για την Τετάρτη, 27/5 και συνεπώς είναι πλέον η μόνη αρμόδια για να αποφασίσει τη μεταγωγή του, ξεκίνησε ξανά απεργία πείνας και δίψας, με σύσσωμους τους υποστηρικτές του να διαμαρτύρονται και πάλι με αβάσιμο και αναίτιο τρόπο”.

Η ανακοίνωση ασφαλώς στο ίδιο ύφος με αυτό της περίφημης ανάρτησης που ξεσήκωσε θύελλα επιχειρεί να αναδείξει τα εγκλήματα του Βασίλη Δημάκη και να επιτεθεί τόσο σε αυτούς που διαμαρτύρονται όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση… που τόλμησε να πάρει θέση υπέρ των δικαιωμάτων ενός κρατούμενου και δη για το δικαίωμα στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Παράλληλα δεν παραλείπει να αφήνει υπονοούμενα αναφέροντας:

“Και ενώ το συγκεκριμένο κατάστημα δίνει τη δυνατότητα για τηλεκπαίδευση, ο Βασίλης Δημάκης ήθελε με κάθε τρόπο τη μεταγωγή του στο Κατάστημα Κορυδαλλού Ι. Γιατί άραγε;”

Την ίδια ώρα ο Βασίλης Δημάκης που έχει αρχίσει νέα απεργία πείνας και δίψας, αρνείται οτιδήποτε θεωρώντας ότι η πολιτεία τον εμπαίζει, και πλέον βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης με μοιραία αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει το Υπ. προστασίας του Πολίτη από την αναφορά της Αρχιφύλακα, μολονότι η ίδια και η υποδιευθύντρια των φυλακών μετέβησαν μία ώρα νωρίτερα (στις 2) στο χώρο όπου κρατείται ο Δημάκης για να τον ενημερώσουν σχετικά (σ.σ. στην πτέρυγα ΙΙ του Κορυδαλλού), ο Βασίλης Δημάκης απάντησε ότι δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει το μάθημά του. Επιπλέον, είπε πως δεν πρόκειται να σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας εάν δεν μεταφερθεί στο κελί του στην πτέρυγα Ι στις φυλακές Κορυδαλλού.

Το γιατί συμβαίνει αυτό ο Βασίλης Δημάκης το εξηγεί στην επιστολή του:

“Σήμερα 23/05/2020 διανύω την 29 ημέρα καραντίνας, 14 στα Γρεβενά και 15 στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και όχι στο κελί μου όπως θα έπρεπε και υποσχέθηκε, η θλιβερή Σοφία Νικολάου.

Κοροϊδεύοντας πρώτα απ’ όλα εμένα κι έπειτα όσους-ες στήριξαν τον αγώνα μου για ισότιμη εκπαίδευση κατά την κράτηση.

Όπως είναι γνωστό σε καμία καραντίνα δεν ήμουν σε αυτές τις 15 μέρες , όπως ακριβώς συμβαίνει με την ανοχή της εδώ διευθύντριας του Κ2 αφού έχει καταγγελθεί πλέον επίσημα και στην κ. Νικολάου αλλά και στην επόπτρια του συγκροτήματος Κορυδαλλού Κα. Νταγιάντα εγγράφως, όπως ακριβώς συμβαίνει, συνεχίζω, και στις γυναικείες φυλακές ακριβώς από πάνω μας αφού σε ένα κελί καραντίνας τοποθετούνται καθημερινά νέες κρατούμενες στον ίδιο χώρο με τις ήδη υπάρχουσες.

Με λίγα λόγια στοιβάζονται σε ένα χώρο χωρίς την τήρηση των γνωστών σε όλους μας πια υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οπότε Κύριε Τσιόδρα, τι έχετε να πείτε για τα παραπάνω;

Που έχετε πετσοκόψει τον ήδη εξουθενωμένο λαό στα πρόστιμα των 150 ευρώ; Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ίδια, δεν διαφοροποιείται εκ της ιδιότητας που έκαστος φέρει.

Όλα τα παραπάνω, με μια επίσκεψη ενός άμεμπτου εισαγγελέα, είναι άμεσα διαπιστώσιμα.

Επειδή από πάντα ένα κι ένα ίσον δύο ή μας δουλεύετε όλους τους πολίτες ψιλό γαζί ή η αξία της ζωής των κρατουμένων δεν εξισώνεται επ’ ουδενί με των υπολοίπων πολιτών.

Τα παραπάνω θεωρήστε τα ως «κύκνειο άσμα» από τον γράφοντα…

Όλη αυτή η ταλαιπωρία δίχως τέλος που περνώ από τις 16/04/2020, ο εκδικητικός βασανισμός μου μέχρι κι ετούτη τη στιγμή που γράφω τη δήλωση αποχής μου απ’ τα πάντα, ο εμπαιγμός και η κοροϊδία μου από την Γ.Γ Εγκληματικής πολιτικής με οδήγησαν εκεί που απευχόμουν να οδηγηθώ, στην πλήρη αποθάρρυνση μου από την εκπαιδευτική διαδικασία και απ’ όλα από όσα μόχθησα μέχρι τώρα με τον μηδενισμό της στήριξης τόσων ανθρώπων, πολιτών, φορέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθηγητών, συμφοιτητών, καλλιτεχνών και άλλων από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της κατάπτυστης Νικολάου με τους στοχευμένους και πονηρούς χειρισμούς της.

Αρνούμαι ως βαθιά Δημοκράτης να γίνω μέρος των σαδιστικών της σχεδίων.

Ο άνθρωπος, κυρία Νικολάου, πεθαίνει μια φορά και όχι δύο-τρείς-τέσσερις και δεν ξέρω πόσες φορές ακόμα εσείς σχεδιάζετε. Δεν θα σας δώσω τη χαρά. Με τις φασιστικές σας Γκεμπελικού περιεχομένου μεθόδους εκτελέσατε οτιδήποτε δημοκρατικό ζούσε μέσα μου, κι όπως σας έχω πει και παλαιότερα για κανένα λόγο δεν θα με μετατρέψετε – και ειδικά εσείς που δεν σας υπολήπτομαι – σε κάτι που εσείς θα θέλατε προς επίρρωση των κατάπτυστων προηγούμενων και ενίοτε ανορθόγραφων δελτίων τύπου του Υ.Π.Π. σίγουρα δεν είναι ο άνθρωπος που η Σοφία Νικολάου (ή πινόκιο) θα βγάλει όλα τα απωθημένα και τα ψυχικά τραύματα της επάνω μου, είμαι πολύ λεύτερος παρά την μακρόν κράτηση μου για να δεχτώ και δη μάλιστα σε δημόσια θέα κάτι τέτοιο, είμαι φύσει ελεύθερο ον και τηρώ το δικαίωμα μου στην αυτοδιάθεση. Από τα προρρηθέντα συμφραζόμενα, παραιτούμαι από την εκπαιδευτική διαδικασία γιατί κουράστηκα, απηύδησα και απογοητεύτηκα παντελώς. Σοφία Νικολάου είσαι ένας παλιάνθρωπος!

Θέλω να ευχαριστήσω τον καλύτερο υπερασπιστή που θα μπορούσα ποτέ να έχω, τον κύριο Θ. Καμπαγιάννη που έκανε τα πάντα αλλά ο φασισμός με όρους βιολογίας είναι καρκίνος και δεν νικιέται εύκολα. Τον Κύριο Πέτρο Δαμιανό, πρώτο μου δάσκαλο και υπέροχο άνθρωπο και να τους ζητήσω συγνώμη που δεν μπορώ να ακολουθήσω όσα τότε στη συνάντηση μας εδώ εκατέρωθεν συμφωνήσαμε, αλλά ειλικρινά με ξεπερνάει όλο αυτό που συμβαίνει εδώ και κοντά 40 μέρες…

Έλενα μου εσένα για τα πάντα!

Όπως επίσης κάθε έναν ξεχωριστά για την στήριξη του!

Εύχομαι με την ίδια θέρμη να στηρίξετε την κοινωνία να απαλλαγή από τους φασίστες και τα ορφανά του Γκέμπελς που κατατρώγουν σα σαράκι τον θεσμικό κορμό του κράτους αποδομώντας κάθε θεσμικό πυλώνα στήριξης της Δημοκρατίας.

Από σήμερα θα αρνηθώ τροφή νερό κι οποιαδήποτε επικοινωνία με τον οποιονδήποτε χωρίς να διεκδικώ τίποτα παρά μόνο δημοκρατία «ο πιο φθοροποιός αγώνας είναι αυτός γιατ’ αυτονόητο.»

Σας ευχαριστώ από καρδιάς όλους!!!

Υ.Γ.: Άι στο γεροδιάολο κυρά μου! Μπράβο σου, τα κατάφερες…

Μετά τιμής,

Δημάκης Βασίλειος”.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

“Ο ρόλος της εκάστοτε κυβέρνησης, των φορέων της, αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων, που βρίσκονται υπό την πολιτική της καθοδήγηση, είναι η εφαρμογή της πολιτικής, που περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό έργο, πάντοτε, όμως, στα πλαίσια της νομιμότητας και υπό την ορθή τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Όταν, δε, της ζητείται να παραβιάσει τον νόμο και τις διαδικασίες, η απάντηση που οφείλει να δίνει είναι αμείλικτη και παραδειγματική. Είναι επίσης δεδομένο, ότι σε περιπτώσεις που έχει τη δυνατότητα να κάνει αποδεκτό ένα κοινωνικά δίκαιο αίτημα, είναι υποχρεωμένη να το πράττει, πάντοτε, όμως, με γνώμονα τη νομιμότητα και το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

Σε αδρές γραμμές, αυτές είναι οι πάγιες αρχές, σύμφωνα με τις οποίες πορευόμαστε τους λίγους αυτούς μήνες που προσπαθούμε να αναμορφώσουμε τη σωφρονιστική πολιτική στην χώρα μας. Είναι οι ίδιες ακριβώς αρχές που διαμόρφωσαν το πλαίσιο των αποφάσεων στην περίπτωση Δημάκη. Και είναι ακριβώς εκείνες οι αρχές που όσοι ασκούν κακοπροαίρετη κριτική, επιθυμούν να παραβιάσουμε, για να αποδείξουν τη δήθεν αγωνιστική τους ετοιμότητα και να καταθέσουν στο κοινό τους τα διαπιστευτήρια του δήθεν αριστερού ανθρωπισμού τους. Ποια είναι όμως η αλήθεια στην περίπτωση του Δημάκη;

Ο Βασίλης Δημάκης έχει καταδικαστεί αμετακλήτως από την ελληνική δικαιοσύνη σε συνολική ποινή καθείρξεως άνω των σαράντα ετών. Τα βασικότερα εκ των αρκετών εγκλημάτων που διέπραξε ήταν οι ληστείες και μάλιστα με βαρύ οπλισμό. Εντός των φυλακών υπέπεσε σε σωρεία πειθαρχικών αδικημάτων, που μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν την κατοχή απαγορευμένων ειδών αλλά και ουσιών. Αποκορύφωμα της «δράσης» του, ήταν η απόδραση από τις ελληνικές φυλακές, με τις αρχές να τον καταζητούν επί οκτάμηνο.

Πράγματι, όμως, αποφάσισε, όπως φαίνεται, να αφήσει πίσω του την εγκληματική του δράση και να σπουδάσει στο ΕΚΠΑ, όπου μάλιστα οι επιδόσεις του είναι πολύ καλές. Η Πολιτεία, όχι απλά δεν έβαλε προσχώματα στην επιθυμία του, αλλά τη στήριξε με κάθε μέσο, καθώς η πίστη μας στην εκπαιδευτική διαδικασία, ως «όχημα» επανένταξης των κρατουμένων είναι βαθιά – άλλωστε ήδη η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει να επιδείξει ένα πολυδιάστατο έργο στον τομέα της εκπαίδευσης εντός των φυλακών.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ανυπόστατες φήμες περί ύπαρξης κρούσματος κορωνοϊού στις φυλακές Κορυδαλλού, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Είχαν, μάλιστα, ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι κρατούμενοι των μαγειρείων σε πολλές φυλακές της χώρας να απέχουν από τα καθήκοντά τους, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη σίτιση των κρατουμένων. Προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία και την ασφάλεια των Καταστημάτων, πέραν των λοιπών μέτρων που θωράκισαν τις φυλακές απέναντι στον ιό, προχωρήσαμε σε έκτακτες μεταγωγές κρατουμένων.

Μεταξύ αυτών, ήταν και ο Βασίλης Δημάκης, για τον οποίο αποφασίστηκε ειδικά η μεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, όπου υφίσταται η υποδομή για τηλεκπαίδευση, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παρακολούθηση των σπουδών του. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αμέσως μετά την μεταγωγή τους, όλη εκείνη η αβάσιμη παραφιλολογία για κρούσμα μέσα στις φυλακές και οι εξεγέρσεις των κρατουμένων σταμάτησαν και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις υποχρεώσεις τους. Η περίοδος, δε, της μεταγωγής ήταν μία περίοδος όπου δεν γίνονταν μαθήματα λόγω της πανδημίας

Στις 26 Μαρτίου, το ΕΚΠΑ ξεκίνησε την τηλεκπαίδευση, ως αποκλειστικό τρόπο παροχής εκπαιδευτικού έργου και με τον τρόπο αυτό θα προχωρήσει και η εκπαιδευτική διαδικασία μέχρι το τέλος του εξαμήνου. Δεν υφίστατο και δεν υφίσταται δυνατότητα φυσικής παρακολούθησης. Παρ’ όλ’ αυτά, ο κρατούμενος αρνήθηκε πεισματικά να υποβάλει αίτηση για τηλεκπαίδευση στα Γρεβενά, αν και του δόθηκε η ευκαιρία επανειλημμένως. Ξεκίνησε, μάλιστα, απεργία πείνας, με αίτημα την επαναμεταγωγή του στον Κορυδαλλό, παρά το γεγονός ότι ακόμα κι αν μεταγόταν εκεί, το Πανεπιστήμιο δεν παρείχε τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας στα μαθήματα!

Με καλόπιστη διάθεση και μετά από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας, ξεκίνησαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες της επαναμεταγωγής. Μάλιστα, ενώ ο κρατούμενος βρισκόταν στο δρόμο για τον Κορυδαλλό, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με εγκαλούσε για καθεστωτική συμπεριφορά, ψευδόμενος από βήματος Βουλής ότι δήθεν αγνοώ το «δίκαιο αίτημά του».

Όπως κάθε νεομεταγόμενος, βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου, ο κρατούμενος μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλός ΙΙ. Όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο κελί του. Και ενώ το συγκεκριμένο κατάστημα δίνει τη δυνατότητα για τηλεκπαίδευση, ο Βασίλης Δημάκης ήθελε με κάθε τρόπο τη μεταγωγή του στο Κατάστημα Κορυδαλλού Ι. Γιατί άραγε;

Είναι αξιοσημείωτο, ότι ακόμη και σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου, ενώ έχει μάθημα ¨Συγκριτική Πολιτική ΙΙ¨ και η αίθουσα για την τηλεκπαίδευση είναι έτοιμη γι’ αυτόν, αρνείται να παρακολουθήσει, δηλώνοντας επί λέξει ότι δεν τον ενδιαφέρει να χάσει το μάθημα, αυτό που θέλει είναι να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

Νέος γύρος ανυπόστατης κριτικής από την αντιπολίτευση και νέες επιστολές διαμαρτυρίας από τον ίδιο, ότι δήθεν κρατείται με τρομοκράτες. Είναι δεδομένο ότι, σε αυτόν τον παραλογισμό, δεν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε. Ο κρατούμενος δεν έπρεπε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές ούτε του φυλακτικού προσωπικού ούτε των κρατουμένων, ασχέτως εάν, σε κάθε περίπτωση, η πτέρυγα κράτησής του είχε και κρατούμενους για οικονομικά αδικήματα. Αμέσως, όμως, με την ολοκλήρωση του υποχρεωτικού 14ημέρου απομόνωσης, το Σάββατο 23/5 και χωρίς να αναμένει την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, που έχει ήδη οριστεί για την Τετάρτη, 27/5 και συνεπώς είναι πλέον η μόνη αρμόδια για να αποφασίσει τη μεταγωγή του, ξεκίνησε ξανά απεργία πείνας και δίψας, με σύσσωμους τους υποστηρικτές του να διαμαρτύρονται και πάλι με αβάσιμο και αναίτιο τρόπο.

Σημειώνω εδώ, ότι το Σάββατο 23 Μαΐου ο Βασίλης Δημάκης ενημερώθηκε ότι επίκειται μέσα σε αυτή την εβδομάδα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών όπου, μεταξύ άλλων, θα εξετάσει και το αίτημά του για τη μετάβασή του στο Κατάστημα Κορυδαλλού Ι.

Την επομένη, Κυριακή 24 Μαΐου, ο καθηγητής του Πέτρος Δαμιανός, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί μου, είχε την ίδια ενημέρωση.

Είναι πλέον φανερό ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση, επιζητώντας να εμφανιστούν ως οι διαπρύσιοι ιεροκήρυκες ενός σωφρονισμού που έχουν στο μυαλό τους, όπου η ασφάλεια και η τήρηση της νομιμότητας είναι έρμαια στις παράλογες, ανυπόστατες και εκβιαστικές διαθέσεις των κρατουμένων. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο»”.