Νέα στοιχεία για το άγνωστο περιστατικό – Πώς ελληνικά υποβρύχια εντόπισαν και έδιωξαν τουρκικό στον Καφηρέα

 Νέα στοιχεία για το άγνωστο περιστατικό – Πώς ελληνικά υποβρύχια εντόπισαν και έδιωξαν τουρκικό στον Καφηρέα

Περίπου στα μέσα του μήνα η Άγκυρα έβγαλε εν καταδύσει πλήρως οπλισμένα από τον ναύσταθμό τους, τα 8 από τα 12 υποβρύχια που διαθέτουν (εμείς έχουμε 11), που ξεκίνησαν να κινούνται κάτω από την επιφάνεια, χωρίς να ενημερώνουν κανέναν για τον προορισμό τους και τον χρόνο παραμονής σε νερά που δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία τους, παραβιάζοντας κατάφωρα τους κανόνες ναυσιπλοΐας.

Πρόκειται για τα υποβρύχια «Pirireis» (S-330), «Gur» (S-357), «Canakkale» (S-358), «Burakreis» (S-359), «Inonu» (S-360), «Sakarya» (S-354), «Preveze» (S-353) και «Anafarltalar» (S-356).

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον ελληνικό στόλο που έχει διασπαρεί σε ολόκληρο το Αιγαίο και ξεκίνησε ένα ιδιότυπο κυνηγητό από τα δικά μας υποβρύχια, με τη συνδρομή αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, φρεγατών και κανονιοφόρων μας.

Καταλυτικό ρόλο στο να τεθούν στο στόχαστρο τα εχθρικά πλοία, διαδραμάτισαν τα τέσσερα υποβρύχια Type 214 (κλάσης «Παπανικολή») που αποτελούν το καμάρι του στόλου μας.

Πρόκειται για τα γερμανικής κατασκευής υποβρύχια «Πιπίνος» (S-121), «Παπανικολής» (S-120), «Ματρώζος» (S-122) και Κατσώνης «S-123». Θεωρούνται τα πιο εξελιγμένα στον κόσμο.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τον Φεβρουάριο του 2016, στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Dynamic Manta» το «Πιπίνος» από μόνο του, κατάφερε να βυθίσει εικονικά δύο φορές ένα βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο εξαπολύοντας τορπίλες, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τους Βρετανούς συμμάχους.

Στη δική μας περίπτωση, όταν οι Τούρκοι επιχείρησαν τις προηγούμενες μέρες να χαθούν στα νερά του αρχιπελάγους προκειμένου να βρεθούν στα νώτα μας, τα πληρώματα των ελληνικών υποβρυχίων ξεκίνησαν μια ανελέητη κινητοποίηση εντοπισμού τους.

Ένα απ’ αυτά, εντοπίστηκε στο στενό του Καφηρέα, μεταξύ Άνδρου και νότιας Εύβοιας. Κάποια στιγμή ένα από τα ελληνικά βαθυσκάφη φέρεται να εξαπέλυσε βομβίδια ήχου κατά του τουρκικού, τα οποία ακούγονταν μέσα στο τουρκικό υποβρύχιο σαν να σκάνε πραγματικές βόμβες, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί και να τεθεί υπό συνεχή παρακολούθηση.

Ανάλογα περιστατικά έντασης διαδραματίστηκαν και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου ενώ το κυνηγητό συνεχίστηκε ακόμη και στα ανοικτά της Μεσογείου.

Τα ελληνικά υποβρύχια τύπου «Παπανικολής» απαρτίζονται από πλήρωμα 28-30 ανδρών (μόνιμων υπαξιωματικών και επαγγελματιών οπλιτών) και από 6 με 7 αξιωματικούς, μπορούν να μεταφέρουν τρόφιμα και πόσιμο νερό για πλου έως και 50 ημερών ενώ δεν υφίστανται πρόβλημα ανεφοδιασμού με καύσιμα και λιπαντικά.

Σχετικά Άρθρα