ΝΑΤΟ: Συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων – Τα βασικά σημεία του κειμένου

 ΝΑΤΟ: Συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων – Τα βασικά σημεία του κειμένου

Το ΝΑΤΟ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ότι επετεύχθη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο επίσημο site του ΝΑΤΟ αναφέρεται ότι: Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκία στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εγκαθιδρύθηκε την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου ένας αμοιβαίος μηχανισμός αποφυγής της σύγκρουσης (de-confliction mechanism).

Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον κίνδυνο συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να διευκολύνει την αποφυγή της σύγκρουσης σε στη θάλασσα ή τον αέρα.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ πάντα, οι τεχνικές συνομιλίες άρχισαν στις αρχές Σεπτέμβρη με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος έκανε επαφές σε υψηλό επίπεδο με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Το βασικό σημείο είναι η εγκαθίδρυση μίας 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μέσω νατοϊκών διαύλων που μένει να αποδειχθεί πόσο θα λειτουργήσει αποτελεσματικά στην πράξη.

Η πρώτη παράγραφος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «κείμενο αρχών». Οι δύο χώρες επαναβεβαιώνουν «τη δέσμευσή τους στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη καλών γειτονικών σχέσεων» και συμφωνούν στην εγκαθίδρυση του μηχανισμού αποτροπής.

Επαναβεβαιώνουν επίσης τον «πλήρη σεβασμό» τους στο διεθνές δίκαιο συμπεριλαμβανομένης «της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών» που περιλαμβάνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη δέσμευση ασφάλειας των δυνάμεων των δύο πλευρών.

Άμεση διαθεσιμότητα 24ωρων γραμμών

Η ουσιαστική παράγραφος είναι η δεύτερη με την οποία η Αθήνα και η Άγκυρα δεσμεύονται στην «άμεση διαθεσιμότητα 24ωρων γραμμών απευθείας επαφής μέσω ασφαλών νατοϊκών και διμερών δικτύων επικοινωνίας» ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν για την αποφυγή παρεξηγήσεων, παρανοήσεων ή λανθασμένων υπολογισμών.

Ο σκοπός είναι να ξεκινήσει η απεμπλοκή όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για να συζητηθούν «επείγοντα ζητήματα ανησυχίας που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών μας δραστηριοτήτων και ελιγμών».

Στο κείμενο σημειώνεται επίσης ότι ανάλογες συναντήσεις στο μέλλον σε επίπεδο ΝΑΤΟ επί μέτρων αποτροπής στρατιωτικών συγκρούσεων θα πρέπει να διεξάγονται με τη συναίνεση όλων των πλευρών.

Σχετικά Άρθρα