• 15 Απριλίου, 2021

Μπάϊντεν σε Μητσοτάκη: “Εάν χρειαστείς κάτι, είμαι εδώ να βοηθήσω”- Το παρασκήνιο της πιθανής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον

 Μπάϊντεν σε Μητσοτάκη: “Εάν χρειαστείς κάτι, είμαι εδώ να βοηθήσω”- Το παρασκήνιο της πιθανής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον

Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, η οποία έλαβε χώρα μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 της ΕΕ στην οποία συμμετείχε ο Αμερικανός πρόεδρος, έγινε αξιολόγηση της στάσης που τηρεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητικός σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, στην ημίωρη συνομιλία τους, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Εάν χρειαστείς κάτι, να με πάρεις τηλέφωνο. Είμαι εδώ για να βοηθήσω».

Τέλος, κατά τις πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής», συζητήθηκε και ο παράγοντας «Κίνα».

Εξάλλου, ο Τζο Μπάιντεν σε διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στις 26/3 είχε αναφερθεί στην τηλεφωνική συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι θα έρθει να τον επισκεφτεί στην Ουάσιγκτον όταν θα το επιτρέψει ο κορωνοϊός.Είπε, δε, πως ο πρωθυπουργός ζήτησε να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, κάτι που αποδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντοτε υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας.

Μάλιστα, δεν έκρυψε, όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, την επιθυμία του για την οικοδόμηση μιας ακόμα ισχυρότερης σχέσης για τη προώθηση των κοινών συμφερόντων που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως αυτό ήταν το βασικό θέμα που συζήτησε με τον πρωθυπουργό. «Υπό τη κυβέρνησή μου, θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται. Σας το υπόσχομαι αυτό. Έχω δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτό ήταν το βασικό θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ με τη φράση «δεν το έχω εγκαταλείψει ακόμα», ο Τζο Μπάιντεν έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό, καθώς υπενθύμισε ότι είχε συνεργαστεί για παρά πολλά χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα με τον γερουσιαστή και στενό του φίλο Πολ Σαρμπάνη.

Η Καθημερινή