Μουσείο Καλεμκερή Δήμου Καλαμαριάς: “Κλίκ στην Αθήνα του 19ου αιώνα!”

 Μουσείο Καλεμκερή  Δήμου Καλαμαριάς: “Κλίκ στην Αθήνα του 19ου αιώνα!”

Το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς, αφουγκραζόμενο τις απαιτήσεις των καιρών, μπαίνει δυναμικά στην ψηφιακή εποχή. Δημιουργεί ψηφιακές δράσεις που απευθύνονται σε όλους και τους φέρνει σε επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας, την ιστορικότητά της και αναδεικνύει πολιτιστικά και τουριστικά μνημεία και ιστορικά σημεία της χώρας μας. Μέχρι το τέλος του 2021, το Μουσείο θα έχει ολοκληρώσει τη νέα του δημιουργία ψηφιακής δράσης:

“Κλίκ στην Αθήνα του 19ου αιώνα” με αναφορά στην Ακρόπολη και στα μνημεία της Αθήνας. Η δράση γίνεται με τη συνδρομή και την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και την υποστήριξη της βραβευμένης εταιρίας Clio Muse Tours που εξειδικεύεται σε ψηφιακές πολιτιστικές και τουριστικές διαδρομές. Πρόκειται για μια εικονική ξενάγηση της ιστορίας των 13 πιο σημαντικών και εμβληματικών αρχαιολογικών μνημείων της Αθήνας, μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και αφηγήσεις περιηγητών των αρχών του 19ου αιώνα. Η ξενάγηση βασίζεται στο φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου με απεικόνιση των αρχαίων μνημείων της Αθήνας. Αξιοποιώντας ψηφιακά αυτό το σπάνιο φωτογραφικό υλικό θα το ζωντανέψουμε μέσα από μια νέα καλλιτεχνική ματιά! Συνδυάζοντας πολλαπλές φωτογραφίες του κάθε μνημείου, θα δημιουργήσουμε πρωτότυπο υλικό με την τεχνική 3D Photo Effect, συνθέτοντας σύντομα video. Μέσω της ξενάγησης αυτής θα προκαλέσουμε μια νέα ψηφιακή εμπειρία που θα αφηγείται στον επισκέπτη την ιστορία των αρχαίων μνημείων της Αθήνας, ενός μικρού χωριού που μόλις ξεκίνησε να γίνει πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

Ο χρήστης της ξενάγησης θα δει τα μνημεία ελεύθερα από τον πυκνό αστικό ιστό, όπως τα απαθανάτισαν σημαντικοί φωτογράφοι του 19ου αιώνα, Έλληνες και ξένοι, και ταυτόχρονα θα αντιληφθεί τη μεταβολή του αστικού τοπίου στο πέρασμα του χρόνου. Το περιεχόμενο που δημιουργήσαμε, δηλαδή τα κείμενα και η αφήγηση, βασίζεται σε βιβλιογραφικές πηγές και κείμενα περιηγητών του 19ου αιώνα, ώστε να αποδοθεί με τον καλύτερο τρόπο η εποχή και το πώς έβλεπαν οι επισκέπτες-περιηγητές τα αρχαία μνημεία της Αθήνας. Το περιεχόμενο θα παρουσιάζει τρεις βασικές κατηγορίες πληροφορίας:

1. την ιστορία των μνημείων, 2. την ιστορία των φωτογράφων που τράβηξαν την κάθε φωτογραφία 3. πληροφορίες για την εποχή και την ίδια την πόλη. Τα μνημεία που έχουμε επιλέξει να περιλαμβάνει η ξενάγηση βάσει της σημασίας τους αλλά και του διαθέσιμου φωτογραφικού υλικού ενδεικτικά είναι: 1. Ναός Ολυμπίου Διός 2. Πύλη του Αδριανού 3. Χορηγικό μνημείο Λυσικράτη 4. Θέατρο του Διονύσου 5. Ωδείο Ηρώδου Αττικού Προπύλαια 7. Ναός της Αθηνάς Νίκης 8. Παρθενώνας 9. Ερέχθειο 10. Ναός του Ηφαίστου 11.Ωρολόγιο του Κυρρήστου, κ.α .

Ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την ξενάγηση, τόσο απομακρυσμένα (από την άνεση του σπιτιού του και του προσωπικού υπολογιστή), όσο και ως φυσικός επισκέπτης, όπου θα μπορεί να περιηγηθεί αυτόνομα στα συμπεριλαμβανόμενα μνημεία μέσα από την προσωπική του έξυπνη συσκευή (smartphone).

Τέλος, η ξενάγηση θα είναι προσαρμοσμένη και για άτομα με προβλήματα όρασης, δυσλεξία και προβλήματα ανάγνωσης, μέσω της τεχνολογίας userway. Θα είναι διαθέσιμη σε Ελληνικά και Αγγλικά (κείμενο και αφήγηση) και προσβάσιμη μέσω του Web στην ιστοσελίδα του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» www.phmk.gr και του Δήμου Καλαμαριάς www.kalamaria.gr. Επιπλέον, η ξενάγηση θα προωθηθεί και μέσω των συνεργαζόμενων με την εταιρία Clio Muse Tours διαδικτυακών τουριστικών γραφείων: Expedia, booking.com, Viator – TripAdvisor Experiences, GetYourGuide, Klook, Musement κ.α. Ο στόχος της παραπάνω δράσης είναι να προβληθεί το σπάνιο φωτογραφικό υλικό που διαθέτει ο φορέας, να προσελκύσει περισσότερο κοινό, τόσο ελληνικό όσο και διεθνές αλλά και να δώσει μια νέα εμπειρία μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας στους χιλιάδες φυσικούς και διαδικτυακούς επισκέπτες των μνημείων της Αθήνας χτίζοντας συγχρόνως την αναγνωρισιμότητα του Μουσείου Φωτογραφίας και του Δήμου Καλαμαριάς μέσω διεθνών πολιτιστικών δρώμενων. Διανθίζουμε το μέλλον ποτίζοντας τις ρίζες μας!

Σχετικά Άρθρα