Μάας -Σολτς: 4,3 δισ. ζεστό χρήμα στην Ελλάδα χωρίς τρόικες

 Μάας -Σολτς: 4,3 δισ. ζεστό χρήμα στην Ελλάδα χωρίς τρόικες

Μέχρι και 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ ζεστό χρήμα, χωρίς ελεγκτές και τρόικες, μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας: αυτό υπογραμμίζουν σε άρθρο τους στα «Νέα» οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών της γερμανικής κυβέρνησης, Όλαφ Σολτς και Χάικο Μάας. Το ποσό αυτό πρέπει να διατεθεί στις «απαραίτητες δαπάνες στον αγώνα κατά του κορωνοϊού», διευκρινίζουν.

Οι δύο πολιτικοί, παρότι σοσιαλδημοκράτες, ουδέν αναφέρουν περί ευρωομολόγου, αποτυπώνοντας έτσι και το ρήγμα στις τάξεις της ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών (και πώς αλλιώς, αφού ο ένας εκ των δύο συγγραφέων είναι υπουργός Οικονομικών…).

Αντιπροτείνουν πάντως  την αξιοποίηση σειράς άλλων «εργαλείων»: εκτός από την αξιοποίηση του ESM, οι δύο υπουργοί του Βερολίνου συστήνουν τη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυοδοσίας για την εξασφάλιση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει και το νεοσύστατο πρόγραμμα SURE για την υποστήριξη επιχειρήσεων.

Προτάσεις που διατυπώνονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σημειώνουν στο άρθρο τους στα «Νέα» κ.α. ευρωπαϊκές εφημερίδες: «Οι ιδρυτές της Ευρώπης γνώριζαν ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος, αλλά ασφάλεια ζωής για την ήπειρό μας. Αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο πρέπει να δράσουμε και σ’ αυτήν την ιστορική κρίση. Η Γερμανία είναι έτοιμη γι’ αυτό», ισχυρίζονται οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης Μέρκελ, σύμφωνα πάντα, ωστόσο, με τις πάγιες γερμανικές θέσεις…

Εξάλλου, προσθέτουν, «το κοινό καθήκον της Ευρώπης αυτή τη στιγμή είναι να στηρίξει τα υφιστάμενα προγράμματα, να καλύψει τα κενά και να απλώσει ένα δίχτυ ασφαλείας για όλα τα κράτη-μέλη που χρειάζονται περισσότερη βοήθεια», σημειώνουν και επικαλούνται την απόφαση των Βρυξελλών για χαλάρωση των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας, την απόφαση της ΕΚΤ για μαζική αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων, αλλά και τη διάθεση αρκετών δισεκατομμυρίων στα πληττόμενα κράτη-μέλη από ειδικά κονδύλια του Κοινοτικού προϋπολογισμού.

Και το άρθρο συνεχίζει: «Τώρα θα πρέπει να γίνει κι ένα ακόμη βήμα: τα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού θα πρέπει ταχύτατα να σταθεροποιηθούν οικονομικά με απλές διαδικασίες και επαρκή μέσα. Η πρότασή μας είναι, λοιπόν, να φροντίσουμε μαζί και γρήγορα για επαρκή ρευστότητα σε όλα τα κράτη της Ε.Ε., ώστε η διατήρηση των θέσεων εργασίας να μην εξαρτάται από τις διαθέσεις των κερδροσκόπων. Στη διαδικασία αυτή, οι πόροι δεν θα πρέπει να συνδέονται με όρους και προϋποθέσεις που δεν είναι απαραίτητα, κάτι που θα σήμαινε την επιστροφή σε πολιτικές λιτότητας μετά τη λήξη της δημοσιονομικής κρίσης και θα οδηγούσε στην άνιση μεταχείριση μεμονωμένων κρατών-μελών».

«Αυτός ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα, φυλές ή έθνη. Συμπάσχουμε με τον κόσμο στο Μπέργκαμο, στη Μαδρίτη, στο Στρασβούργο και πολλές άλλες πόλεις στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Γαλλία», σημειώνουν επίσης οι δύο Γερμανοί υπουργοί. Όπερ έδει δείξαι, κύριοι πολιτικοί της Γερμανίας…

Ν. Παπ.

Σχετικά Άρθρα