• 21 Οκτωβρίου, 2021

Κοροναϊός: “Καμπανάκι”για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών

 Κοροναϊός: “Καμπανάκι”για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών

Αυξημένα συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς, υπερκινητικότητα και μειωμένη κοινωνική συμπεριφορά είναι ανάμεσα στις επιπτώσεις που είχε η πανδημία του κοροναϊού σε παιδιά και εφήβους.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που διεξήγε η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε 282 παιδιά και 490 εφήβους και τις οικογένειές τους, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε σήμερα σε συνάντηση του Δικτύου Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», Γεράσιμος Κολαΐτης.

Όπως καταδεικνύεται στην έρευνα, η αυξημένη ψυχοπαθολογία των παιδιών σχετίζεται με ορισμένους παράγοντες, όπως η ηλικία (τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα στους εφήβους), το φύλο (αυξημένα ποσοστά σε αγόρια), η ψυχολογική ή σωματική ευημερία τους, η κοινωνική υποστήριξή τους, η οικογενειακή δυσλειτουργία και το ιστορικό τραύματος και ανθεκτικότητας των φροντιστών τους.

Την ίδια ώρα, σε έρευνα που διεξήγε η Ευρωπαϊκή Παιδοψυχιατρική Εταιρεία διαπιστώθηκε ότι η επίπτωση της πανδημίας στην ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων αυξήθηκε δραματικά από το 50% το 2020 στο 80% το 2021 με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στις αυτοκτονικές τάσεις, τις διαταραχές άγχους και διατροφής και τα σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια. Από την άλλη πλευρά, εντοπίστηκε ότι η παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς και τις οικογένειές τους επηρεάστηκε περισσότερο στην αρχή της πανδημίας, παρά στο δεύτερο κύμα της.

Ο κ. Κολαΐτης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πολλές έρευνες γύρω από τις επιπτώσεις της πανδημίας κυρίως σε παιδιά και εφήβους, αλλά οι πρώτες έρευνες σε Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία, καταδεικνύουν, όπως και η ελληνική, αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους και αυξημένα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης. Σημείωσε πάντως ότι χρειάζεται να ερευνηθεί περισσότερο το ζήτημα σε βάθος χρόνου.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.