• 23 Ιουνίου, 2021

Κοροναϊός: Η ινδική μετάλλαξη “κατακτάει” το Λονδίνο

 Κοροναϊός: Η ινδική μετάλλαξη “κατακτάει” το Λονδίνο

Επεκτείνεται το αποτύπωμα της ινδικής μετάλλαξης του κοροναϊού στο Λονδίνο, καθώς επίσημα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει δυναμική να επικρατήσει στα μισά από τα νέα κρούσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την περασμένη εβδομάδα, η ινδική χαρακτηρίστηκε ως μια «παραλλαγή ανησυχίας» από την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE), καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα ή ακόμα πιο γρήγορα από το κυρίαρχο στέλεχος του Κεντ (B.1.1.7).

Το θετικό είναι πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα προκαλέσει χειρότερη ασθένεια ή θα καταστήσει τα εμβόλια κατά της Covid λιγότερο αποτελεσματικά, λένε οι ειδικοί, αν και πρέπει να παρακολουθείται, σε περίπτωση που αποδειχθεί πιο επικίνδυνη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μια έκθεση της PHE ανέφερε ότι η ινδική μετάλλαξη «μπορεί να έχει αντικαταστήσει το B.1.1.7 σε κάποιο βαθμό». Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 50,2% όλων των θετικών κρουσμάτων στο Λονδίνο προκλήθηκε από την παραλλαγή του Κεντ στα τέλη Απριλίου, από το 90%+ του Μαρτίου.

Το άλλο 49,8% προκλήθηκε από άλλα στελέχη του ιού. Η πιο συνηθισμένη ήταν η ινδική παραλλαγή (B.1.617), καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι αποτελούσε τουλάχιστον το 37,5% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, ωστόσο το ακριβές ποσοστό είναι άγνωστο, επειδή δεν έχουν αναλυθεί διεξοδικά όλα τα δείγματα.