• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Κοροναϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα μετά την επιστροφή από τις διακοπές

 Κοροναϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα μετά την επιστροφή από τις διακοπές

Την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 3.493 κρούσματα, εκ των οποίων 927 στην Αττική, 441 στην Κρήτη, 117 στη Ρόδο και 316 στη Θεσσαλονίκη. Ο συναγερμός έχει σημάνει από την αύξηση των κρουσμάτων και την άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα.

Η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς κορυφώνεται η τουριστική σεζόν και υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση όταν επιστρέψουν οι αδειούχοι, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν νέα μέτρα όπως απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο της μουσικής, ενώ εξετάζονται όλα τα σενάρια.

Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β΄ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου,στο Πρώτο Πρόγραμμα μίλησε για την ανάγκη ιχνηλάτισης σε όλους όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους. Επέμεινε στην πιστή τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης καθώς αλλιώς όπως είπε μπορεί να δούμε εκτίναξη κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων.

  • «Από τη στιγμή που θα επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες και το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να γίνουν τεστ ανίχνευσης σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές. Δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν εξασφαλίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ότι κανείς μέσα στο σχολείο δεν είναι ύποπτος μόλυνσης, γιατί η διασπορά θα είναι τεράστια. Να ξέρουμε πλέον ότι αυτή η μετάλλαξη προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, επομένως είναι αναγκαία η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού και η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Γιατί το 4ο κύμα θα μετατραπεί από κύμα των νεότερων, σε κύμα των ανεμβολίαστων και των ηλικιωμένων, των ατόμων άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα».

Εάν δεν τηρηθούν όλα αυτά και δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1.000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5.000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία πολύ πιο επικίνδυνη».

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως είναι πιθανό το σενάριο υποχρεωτικότητας για Rapid Test, αλλά για τους ανεμβολίαστους, με την επιστροφή από τις διακοπές εντούτοις πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο του να γίνει υποχρεωτική η διενέργεια Rapid Test για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί και επιστρέφουν στους εργασιακούς τους χώρους μετά την άδεια τους.

«Εγώ θα έλεγα ότι αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Καταρχήν θα έπρεπε να το ζητάνε οι ίδιες οι επιχειρήσεις και σε δεύτερη φάση θα ίσως θα έπρεπε να μπει σαν μέτρο από το ίδιο το κράτος».

Την ίδια στιγμή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης των μίνι lockdown και σε άλλα νησιά.

Όπως εξήγησε η εφαρμογή μέτρων περιορισμού, θα εξαρτηθεί βασικά από δύο πράγματα, το ένα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και την κινητική του ιού, τις τελευταίες 15-20 ημέρες και το δεύτερο είναι η δυναμικότητα η οποία φαίνεται όσον αφορά το σύστημα υγείας τοπικά σε κάθε ένα από αυτά τα νησιά.

Όσον αφορά τι θα ισχύει σε αυτές τις περιοχές εάν όντως τεθούν μέτρα για τον κορονοϊό, ο καθηγητής δήλωσε πως δεν υπάρχει σκέψη για διαφορετικούς, σε σχέση με ό, τι έχει επιβληθεί στο παρελθόν, περιορισμούς, δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής.

Σημειώνεται πως τα νησιά που ανησυχούν περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι η Νάξος, η Πάρος, η Ρόδος, η Χίος και η Μύκονος.

Τα τοπικά lockdwon έχουν τα ακόλουθα μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας