Κοροναϊός: 10ο κρούσμα στην Ελλάδα

 Κοροναϊός: 10ο κρούσμα στην Ελλάδα

Ανακοινώθηκε, από το υπουργείο Υγείας, το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα μας. Πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος, μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για τη σύζυγο του 66χρονου. Εξετάσεις έγιναν και στην κόρη του ζευγαριού και έχουν βγει αρνητικές.

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Όπως φαίνεται υπάρχει πλήρης ανατροπή το τελευταίο 24ωρο σε ό,τι αφορά την πορεία του νέου κοροναϊού στη χώρα μας.

Έπειτα από ένα βραχύ διάστημα τριών ημερών, από την περασμένη Κυριακή ως και την περασμένη Τρίτη, που ο ιός φαινόταν «ακινητοποιημένος» και είχαν αναφερθεί επτά κρούσματα, εκ των οποίων τα τέσσερα «εισαγόμενα» και τα τρία στενές επαφές των εισαγόμενων κρουσμάτων, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές έχουν πλέον σημάνει συναγερμό. Έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ σοβαρό κρούσμα της νόσου που προκαλει ο κοροναϊός, το πιο σοβαρό μέχρι τώρα, με ηλικία άνω των 60 χρόνων και με καρδιοπάθεια που τον καθιστά άτομο ευπαθούς ομάδας, αλλά και ένα από τα πιο δύσκολα περιστατικά σε ό,τι αφορά την έκταση της μετάδοσης. Ήδη έχουμε τη σύζυγό του να νοσεί και εξετάσεις γίνονται σε πολλά άτομα.

Η κατάσταση του 66χρονου είναι σοβαρή αλλά ελεγχόμενη και ο ασθενής παραμένει μη διασωληνωμένος.

Η περίοδος της ελεγχόμενης διασποράς, την οποία διήνυσε η χώρα, φαίνεται πως έχει τελειώσει και πως πλέον έχει εισέλθει στη φάση της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα. Δηλαδή τα κρούσματα που θα παρουσιάζονται με ανοδική τάση τις επόμενες ημέρες δεν θα συσχετίζονται με άτομο που ταξίδεψε σε χώρα με επιδημική έξαρση της λοίμωξης που προκαλεί ο κοροναϊός και έτσι στο στάδιο αυτό αδρανοποιείται και η διαδικασία της ιχνηλάτης των επαφών του ασθενούς.

Οι νομοί Ηλείας και Αχαϊας καθώς και η Ζάκυνθος βρίσκονται στο επίκεντρο του υπουργείου Υγείας και του επιχειρησιακού σχεδιασμού μετά την επιβεβαίωση της νόσου Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, σε 66χρονο από την Ηλεία, ο οποίος νοσηλεύθηκε για ένα 24ωρο στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και στη συνέχεια, από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, χωρίς όμως να αντιμετωπίζεται ως ύποπτο κρούσμα! Και επιπλέον o ασθενής είχε ταξιδέψει την περασμένη εβδομάδα σε Ισραήλ και Αίγυπτο με άλλους 52 ανθρώπους από τις τρεις προαναφερθείσες περιοχές και είχε επιστρέψει μια ημέρα πριν εμφανίσει συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, για την αντιμετώπιση των οποίων αναζήτησε ιατρική βοήθεια.

Ευθύνες στον ΕΟΔΥ

Για όσα συνέβησαν πριν από την ανακοίνωση του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος κοροναϊού, του 66χρονου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείου του Ρίου με εικόνα βαριάς πνευμονίας μίλησε ο προεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας ο οποίος είναι σε καραντίνα επειδή ήταν ένας από τους γιατρούς που ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο.

Μιλώντας στον στον ΘΕΜΑ 104,6, ο Δημήτρης Ζιαζιάς υποστήριξε ότι «δεν έγινε κάποιο ιατρικό λάθος γιατί υπάρχει μια προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι γιατροί ότι δεν έστειλαν έγκαιρα το δείγμα. Είχε γίνει επικοινωνία γιατρών από Αμαλιάδα και Ρίο με τον ΕΟΔΥ και η σαφέστατη οδηγία ήταν να μην σταλεί δείγμα. Μετά από επιμονή των γιατρών της παθολογικής κλινικής του Ρίου εστάλη το δείγμα».

«Εμείς είπαμε στον ΕΟΔΥ ότι έχει συμπτώματα μετά από επιστροφή από το Ισραήλ και την Αίγυπτο αλλά το Ισραήλ μέχρι χθες δεν ήταν στις χώρες υψηλού κινδύνου. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και καθορίζονται για κάθε χώρα πιο εξειδικευμένα μέτρα. Οι ήταν ότι πιθανό κροσύμα είναι όποιος έχει συμπτώματα γρίπης και επιστρέφει από χώρα υψηλού κινδύνου: Ιράν, Κίνα, Νότια Κορέα και Ιταλία. Δεν υπήρχε στον κατάλογο των οδηγιών το Ισραήλ» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τη νοσηλεία του 66χρονου σε εξάκλινο θάλαμο, ο κ. Ζιαζιάς σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι οτι νοσηλεύτηκε σε απλό θάλαμο αλλά ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη να σταλεί το δείγμα. Ο ασθενής μεταφέρθηκε σε θάλαμο απομόνωσης πριν έρθει το αποτέλεσμα στο δείγμα» διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν μπει σε καραντίνα οι υπόλοιποι πέντε ασθενείς του θαλάμου και οι συγγενείς τους.

Όπως είπε, ακόμα, «σε καραντίνα είναι η ομάδα η δική μου που είχε ευθύνη του ασθενούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και οι τραυματιοφορείς που ασχολήθηκαν μαζί τους, συνολικά 15 άνθρωποι. Θα μείνουμε σε καραντίνα τουλάχιστον για 10 ημέρες και αν παρουσιάσουμε συμπτώματα θα σταλεί δείγμα σε εργαστήριο αναφοράς».

Ζήτησε, τέλος, να προχωρήσουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε γιατρούς γιατί με τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών έχουν «έχει φύγει το 1/5 των ιατρών της Α Παθολογικής κλινικής και το 1/5 των νοσηλευτριών της ίδιας κλινικής» την ώρα που τα κενά σε οργανικές θέσεις ιατρών στην Αχαΐα φτάνουν τα 140.

Σχετικά Άρθρα