• 19 Ιανουαρίου, 2022

Κόντρα για τις τιμές των rapid tests- Πόσο κοστίζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες-Ποιες τα δίνουν δωρεάν

 Κόντρα για τις τιμές των rapid tests- Πόσο κοστίζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες-Ποιες τα δίνουν δωρεάν

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει σχετικά με το κόστος των rapid tests τα οποία σπεύδουν να κάνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι πολίτες υπό την επέλαση της Όμικρον. Κι αυτό διότι οι τιμές των διαγνωστικών ελέγχων είναι κατά πολύ υψηλότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η αντιπολίτευση αλλά και αρκετοί επιστήμονες έχουν ζητήσει να είναι δωρεάν οι συγκεκριμένοι έλεγχοι, δεδομένου πως τα self tests δεν θεωρούνται επαρκώς αξιόπιστα ενώ υπάρχουν αμφιβολίες εάν “πιάνουν” τη νέα παραλλαγή του ιού.

Την στιγμή που στην Ελλάδα κοστολογούνται -το λιγότερο- 50 ευρώ, σε άλλες χώρες διεξάγονται δωρεάν στους πολίτες και σε αυτό να συνυπολογίσουμε φυσικά το συνολικό κόστος που μετακυλίεται στον πολίτη από τα νέα μέτρα.

Ο δωρεάν μοριακός έλεγχος εξάλλου, αποτελεί και μια από τις βασικές προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς το κόστος τους στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλό, κάτι που αποτρέπει τους πολίτες να το κάνουν.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ρ/σ Άλφα 989, έκανε λόγο για προκλητική στάση εκ μέρους της κυβέρνησης να εξαγγέλλει υποχρεωτικά μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες FFP2 ή ΚΝ95 για είσοδο σε super market ή μέσα μαζικής μεταφοράς, συστηματικό testing), δηλαδή μέτρα που θα επιβαρύνουν οικονομικά τα φτωχά και μεσαία στρώματα, χωρίς αντίστοιχη κρατική παρέμβαση στην αγορά (πχ διατίμηση στις μάσκες υψηλής προστασίας) και χωρίς δωρεάν κάλυψη των διαγνωστικών τεστ ( pcr-rapid για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους).

Κόστος των test σε χώρες της ΕΕ


Ενδεικτικά, τα στοιχεία για το κόστος και τη διάθεση των μοριακών τεστ σε ευρωπαϊκές χώρες, είναι τα εξής:

Αυστρία: Rapid και PCR tests διατίθενται δωρεάν. Κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους Teststrasse, σε κεντρικά σημεία των πόλεων, προκειμένου να κάνει τεστ εντελώς δωρεάν.

Γερμανία: Κάθε Γερμανός ή μετανάστης, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, δικαιούται ένα δωρεάν rapid test την ημέρα.

Δανία: Οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test. Και αυτό ισχύει για όλους, τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους, ενώ δωρεάν τεστ κάνουν επίσης τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες.

Κύπρος: Δωρεάν Rapid Test σε όλους τους εμβολιασμένους κατοίκους, €5 για τους ανεμβολίαστους. Το PCR Test επίσης κοστίζει €20.

Αγγλία: Ισχύει ό,τι και στην Αυστρία. (δωρεάν rapid και pcr test)

Γαλλία: Δωρεάν τεστ για τους εμβολιασμένους. €50 το PCR Test για τους ανεμβολίαστους, όσο και στην Ελλάδα.

Ωστόσο, αναφορικά με το κόστος των τεστ στη Γαλλία, υπάρχει σημαντική διαφορά στο μέσο μισθό της Γαλλίας, που είναι υπερδιπλάσιος της Ελλάδα, 2,4 φορές υψηλότερος.

Τα παραπάνω στοιχεία παραθέτει και το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του, τα οποία και δημοσίευσε η βουλευτής του κόμματος, Μαρία Απατζίδη.

Ηλιόπουλος: Μαυραγοριτισμός η μη συνταγογράφηση του μοριακού τεστ – Επικίνδυνος ο πρωθυπουργός

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος και η κυβέρνηση είναι πολιτικά ένοχη για την υγειονομική τραγωδία», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN».

«Από τα μέσα Νοέμβρη, η Ελλάδα βρίσκεται δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους», επισήμανε. «Από την πλευρά μας, ήδη από τις αρχές Νοέμβρη φωνάζουμε για την εφαρμογή μέτρων, όπως η τηλεργασία», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «αν είχε εφαρμοστεί από τότε η τηλεργασία, θα μπορούσε να αποσυμπιεστεί η κατάσταση στα μέσα μεταφοράς όπου οι πολίτες είναι ο ένας πάνω στον άλλον

Αναφερθείς στο ζήτημα των τεστ, τόνισε πως «ο κανόνας στην Ευρώπη λέει ότι όταν έχεις συμπτώματα, όταν έχεις θετικό rapid ή self test, έχεις δωρεάν πρόσβαση σε μοριακό». «Στη χώρα μας δεν συμβαίνει αυτό», ανέφερε. «Δεν γίνεται η κυβέρνηση να μην προχωρά στη συνταγογράφηση του μοριακού τεστ, γιατί πρέπει τα διαγνωστικά κέντρα να θησαυρίζουν», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, κάνοντας λόγο για «μαυραγοριτισμό τη στιγμή της πανδημίας».

Με πληροφορίες από το news247.gr