Κοντοζαμάνης στο libre: Η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών θα παραταθεί – Αντιδρούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά

 Κοντοζαμάνης στο libre: Η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών θα παραταθεί – Αντιδρούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας μήνας από την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, ένα μέτρο που αρχικά εξαγγέλθηκε για 30 ημέρες και καθώς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αντιμετώπιζε τεράστιες πιέσεις. Χτες, Παρασκευή 16 Απριλίου, με την προοπτική ότι ολοκληρώνεται αυτό το χρονικό διάστημα, οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά έκαναν έκκληση στο υπουργείο Υγείας να μην παραταθεί η επίταξη των υπηρεσιών όσων ιδιωτών ιατρών δεν επιθυμούν να συνεχίσουν και να κληθούν εκ νέου εθελοντές γιατροί για να στηρίξουν το σύστημα υγείας.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Με ομόφωνή απόφασή τους, τα Δ.Σ. των δύο Ιατρικών Συλλόγων (Αθήνας και Πειραιά) εξηγούν, με επιστολή τους το κάθε ένα, στο υπουργείο Υγείας ότι κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο είναι πολύ σημαντικό να μην αποδυναμωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα, στην υγειονομική θωράκιση της χώρας και την αναχαίτιση της πανδημίας.

  • Τονίζουν ότι οι γιατροί που έχουν επιστρατευτεί έχουν περιέλθει σε επαγγελματικό και προσωπικό αδιέξοδο, καθώς η συμβολή τους στη στήριξη του νοσοκομειακού συστήματος, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι η ενδεδειγμένη λόγω έλλειψης εμπειρίας και ταυτόχρονα, αποδυναμώνεται σημαντικά η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Το libre απεύθυνε ερώτηση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να παρατείνει την επίταξη των Ιδιωτών Ιατρών πέραν του μήνα, που ήταν και η αρχική αναγγελία.

«Ναι, η επίταξη θα συνεχιστεί, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν αυξημένες ανάγκες στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», ήταν η σαφής απάντηση του κ. Κοντοζαμάνη.

Μιλώντας στο libre, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Νίκος Πλατανησιώτης, εξήγησε ότι η έκκληση του ΙΣΠ προς το υπουργείο Υγείας, συνοδευόταν από μία σειρά ρεαλιστικών και αξιόπιστων προτάσεων, που εξυπηρετούν και στο Σύστημα Υγείας και τους γιατρούς σε μακροχρόνια βάση, δίνοντας ταυτόχρονα λύση σε χρονίζοντα ζητήματα.

  • «Έχουμε προτείνει στο υπουργείο Υγείας συγκεκριμένες λύσεις, οι οποίες είναι πολύ πιο αξιόπιστες και θα αποδώσουν πολύ περισσότερο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από ό,τι η επίταξη των ιδιωτών γιατρών. Μία από τις προτάσεις που κάναμε ήταν να μπορούν οι συνάδελφοι που είναι σε αναμονή για αγροτικό, να κάνουν το αγροτικό τους σε κλινικές Covid. Θεωρώ ότι είναι μία λύση πραγματικά εξαιρετική. Είναι win-win, βγαίνουν κερδισμένοι όλοι. Με αυτή την πρόταση, και οι συνάδελφοι θα αποκτήσουν μία πάρα πολύ καλή εμπειρία στην αντιμετώπιση των Covid ασθενών, και σαν νέοι συνάδελφοι μπορούν να αποδώσουν πολύ περισσότερο από ένα γιατρό 55 ή 60 ετών. Αυτή, λοιπόν, κατά τη γνώμη μας είναι μία ιδανική λύση, που νομίζω ότι και ο υπουργός την αντιμετώπισε θετικά από την πρώτη στιγμή που την καταθέσαμε και θα μπορούσε να υλοποιηθεί άμεσα. Χρειάζεται, φυσικά να εκδοθεί μία υπουργική απόφαση για να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή, πράγμα που νομίζω ότι είναι πολύ εύκολο για την κυβέρνηση να το πράξει.

Η δεύτερη πρόταση που κάναμε ήταν να επιταχυνθούν οι προσλήψεις των ειδικευομένων που βρίσκονται σε αναμονή. Το γεγονός ότι ούτε η πρόταση αυτή δεν υλοποιήθηκε, υποθέτουμε ότι οφείλεται σε κωλυσιεργία των διαφόρων διοικητικών υπηρεσιών, είτε του υπουργείου είτε των υγειονομικών περιφερειών. Δεν έχει σημασία πού βρίσκεται το πρόβλημα. Σημασία έχει ότι θα μπορούσε και για αυτό να δοθεί μία εντολή να επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες. Θεωρώ, λοιπόν, ότι -σε αυτό το πλαίσιο- θα μπορούσαν πολύ εύκολα να βρεθούν λύσεις για να μη συνεχίζεται η επίταξη των ιδιωτών γιατρών.

Η τρίτη λύση αφορούσε στο ότι υπάρχουν κάποιοι από τους επιταγμένους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα θελήσουν να συνεχίσουν την εργασία τους με το σύστημα της επίταξης, καθώς και η αμοιβή που δίνεται δεν είναι ευκαταφρόνητη. Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι το ζήτημα των ιδιωτών γιατρών δεν είναι οικονομικό. Αφορά, κυρίως, το ότι εγκαταλείπονται και τα ιατρεία τους και οι ασθενείς. Θα μπορούσε, πολύ απλά, πολύ εύκολα, να ζητηθεί μία δήλωση για να διαπιστωθεί πόσοι επιθυμούν να συνεχίσουν να παραμείνουν στη θέση τους (στην επίταξη), και από κει και πέρα, να συζητηθούν οι λύσεις, που προτείναμε και αναφέρθηκαν προηγουμένως, οι οποίες θεωρούμε ότι είναι πραγματικά αξιόλογες και πολύ αποτελεσματικές.

Η αλήθεια είναι ότι 200 συνάδελφοι από την Πρωτοβάθμια δεν μπορούν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στο δημόσιο νοσοκομείο, επειδή η ιατρική και τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται στην Πρωτοβάθμια είναι τελείως διαφορετικά από αυτά του νοσοκομείου. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι αυτοί οι γιατροί εκπαιδεύτηκαν αυτές τις 20 μέρες, πόσο αποτελεσματικά μπορεί να εκπαιδευτεί ένας γιατρός σε 20 ημέρες σε έναν τελείως διαφορετικό τρόπο λειτουργίας;

Ενώ, αν προσλαμβάνονταν τα νέα παιδιά, όπως αναφέραμε πριν, για το αγροτικό τους ή με την επίσπευση της πρόσληψής τους, με τον τρόπο αυτό, και θα παρέμεναν περισσότερο διάστημα στο νοσοκομείο και πολύ περισσότερες δυνάμεις θα προσέφεραν στο σύστημα και τους ασθενείς και θα είχαμε και μία πραγματική εκπαίδευση, η οποία θα ήταν για όλο το μέλλον τους.

Ελπίζουμε, πραγματικά, να μην έχουν λάβει την οριστική απόφαση στο υπουργείο Υγείας. Η απόφαση της επίταξης είναι η εύκολη λύση, αλλά το ζήτημα δεν είναι να αναζητούμε την εύκολη λύση αλλά αυτή που είναι πιο σωστή και θα φέρει τα καλύτερα και πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.  Οι λύσεις που προτείνουμε είναι θετικές για όλους και για τα νέα παιδιά και για τα νοσοκομεία. Γιατί οι νέοι θα αποδώσουν πολύ καλύτερα από κάποιον με πολλά χρόνια υπηρεσίας. Ελπίζουμε να εισακουστούμε!», κατέληξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Νίκος Πλατανησιώτης.

Αξίζει να τονιστεί, τέλος, ότι ανάλογες προτάσεις, για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων στη μάχη ενάντια στον κοροναϊό, έχει καταθέσει στο υπουργείο Υγείας, και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από τις 22 Μαρτίου 2021.

Σχετικά Άρθρα