Ρωσία: Ξεκινά νέο κύμα επιστράτευσης – Οι επιπτώσεις για όσους το αποφύγουν

 Ρωσία: Ξεκινά νέο κύμα επιστράτευσης – Οι επιπτώσεις για όσους το αποφύγουν

H Ρωσία σύντομα θα στρατολογεί τους πολίτες αποστέλλοντας έγγραφα επιστράτευσης μέσω διαδικτυακού ιστοτόπου επιπλέον των παραδοσιακών επιστολών, σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα συζητηθεί σήμερα και που στόχο έχει να διευκολύνει την επιστράτευση.

Πάνω από 300.000 έφεδροι εκτιμάται ότι επιστρατεύθηκαν από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε το έκτακτο μέτρο πέρυσι για να στηρίξει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Σήμερα, τα έγγραφα επιστράτευσης στη Ρωσία πρέπει να παραδίδονται κατ’ ιδίαν στο πρόσωπο το οποίο αφορούν από το τοπικό γραφείο στρατολογίας ή μέσω κάποιου υπαλλήλου, αλλά οι προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία θα έχουν ως αποτέλεσμα τα σχετικά έγγραφα να αποστέλλονται και διαδικτυακά.

Μόλις παραληφθεί η ηλεκτρονική κλήση, στους πολίτες που δεν θα εμφανιστούν στο γραφείο της στρατολογίας θα απαγορεύεται αυτόματα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

«Οι κλήσεις θα θεωρούνται ότι έχουν παραληφθεί από τη στιγμή που θα βρίσκονται στον προσωπικό λογαριασμό ενός εφέδρου», δήλωσε ο Αντρέι Καρταπόλοφ, πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας του ρωσικού κοινοβουλίου, με τα σχόλιά του να μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Ύστερα από μια χαοτική επιστράτευση πέρυσι, η Ρωσία προσπάθησε να βελτιώσει τη διαδικασία με την ψηφιοποίηση των στρατιωτικών της αρχείων.

Το Κρεμλίνο δεσμεύθηκε να διορθώσει τα «λάθη», όπως τα χαρακτήρισε, στην εκστρατεία επιστράτευσης, όταν άνδρες που δεν μπορούσαν να επιστρατευθούν για λόγους ηλικίας ή για ιατρικούς λόγους κλήθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Η αρχική ανακοίνωση για το μέτρο της επιστράτευσης οδήγησε χιλιάδες άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία να εγκαταλείψουν πέρυσι τη χώρα, ενώ σε πολλές ρωσικές πόλεις ξέσπασαν διαδηλώσεις –οι οποίες γρήγορα κατεστάλησαν. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι σχεδιάζουν ένα «δεύτερο κύμα» επιστράτευσης.

Σχετικά Άρθρα